ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο

Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο
Αιγύπτιοι διαδηλωτές εισέβαλαν χθες το βράδυ στην πρεσβεία του Ισραήλ.

Αιγύπτιοι διαδηλωτές εισέβαλαν χθες το βράδυ στην πρεσβεία του Ισραήλ, πετώντας δεκάδες «εμπιστευτικά» έγγραφα από τα παράθυρα του κτιρίου.Μπροστά στους εξοργισμένους Αιγύπτιους διαδηλωτές το διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας τράπηκε σε φυγή.
Επιπλέον πυροβολισμοί ακούστηκαν αργά τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην περιοχή της διπλωματικής αποστολής του Ισραήλ.

Οι πυροβολισμοί -- η προέλευσή των οποίων δεν είναι ακόμα σαφής -- έμοιαζαν να ακούγονται κοντά στην είσοδο ενός αστυνομικού τμήματος κοντά στην πρεσβεία, στην περιοχή Γκίζα, στην δυτική όχθη του Νείλου.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων σε μια προσπάθεια να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο κτίριο όπου βρίσκεται η πρεσβεία. Στις συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου, τραυματίστηκαν 235 άνθρωποι, ενώ μία γυναίκα απεβίωσε μετά από καρδιακό επεισόδιο. Η αστυνομία ενισχύει συνεχώς τις δυνάμεις της πέριξ της πρεσβείας του Ισραήλ και προσπαθεί να απωθήσει τους εξοργισμένους διαδηλωτές που παραμένουν στο σημείο (περίπου 2.000).

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αίγυπτο Γιτζάκ Λεβανόν, τα μέλη της οικογένειάς του και τα μέλη του ισραηλινού διπλωματικού προσωπικού μετέβησαν φρουρούμενοι στο αεροδρόμιο του Καΐρου και αποχώρησαν εσπευσμένα από τη χώρα με προορισμό την πατρίδα τους. Επιπρόσθετα δεκάδες Ισραηλινοί φθάνουν στο αεροδρόμιο προκειμένου να φύγουν από τη χώρα.

Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στο Κάιρο σε συνομιλία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να προστατεύσουν την διπλωματική αντιπροσωπεία.

«Ο πρόεδρος μίλησε με τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) Νετανιάχου σήμερα σχετικά με την κατάσταση στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο. Ο πρόεδρος εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του για το ζήτημα της κατάστασης στην πρεσβεία και για την ασφάλεια των ισραηλινών που εργάζονται εκεί», ανέφερε η αμερικανική προεδρία.