ΚΟΣΜΟΣ

Πειρατές «καταλαμβάνουν» το Βερολίνο

Πειρατές «καταλαμβάνουν» το Βερολίνο
Πολλές εκπλήξεις ενδέχεται να κρύβουν οι κάλπες που έχουν στηθεί σήμερα στο Βερολίνο, για τις τοπικές εκλογές...

Πολλές εκπλήξεις ενδέχεται να κρύβουν οι κάλπες που έχουν στηθεί σήμερα στο Βερολίνο, για τις τοπικές εκλογές.

Εκτός από το πιθανό -έκτο κατά σειρά- στραβοπάτημα του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ σε τοπικές εκλογές, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση ενός νέου κόμματος, αυτού των Πειρατών.

Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδιναν ποσοστό 9% στους Βερολινέζους πειρατές, τη στιγμή που οι Φιλελεύθεροι θα πασχίσουν να πιάσουν το ποσοστό του 5% που θα τους εξασφαλίσει την είσοδό τους στην τοπική βουλή.

Το κόμμα των Πειρατών αποτελεί τη γερμανική εκδοχή των Σουηδών Πειρατών, που έκαναν την εμφάνισή τους πριν από πέντε χρόνια, διεκδικώντας ελεύθερο downloading χωρίς δεσμεύσεις από πνευματικά δικαιώματα, καθώς και ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Από τότε η «πολιτική» τους ατζέντα έχει διευρυνθεί, εντάσσοντας αιτήματα για τους μισθούς, τη φορολογία της εκκλησίας, την ελεύθερη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Οι πειρατές έχουν πιάσει τους ρυθμούς του Βερολίνου με τη χαλαρή τους καμπάνια», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Χόλγκερ Λίλγεμπεργκ, αναλυτής ινστιτούτου δημοσκοπήσεων.

Όπως φαίνεται, οι «χαλαροί» πειρατές έχουν κερδίσει τους Βερολινέζους, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνασπισμού, που θα περάσουν δύσκολες ώρες.