ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες για την πυρηνική ασφάλεια

Συνομιλίες για την πυρηνική ασφάλεια
Ξεκινάει σήμερα στη Βιέννη η 55η γενική συνέλευση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και το επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η εφαρμογή...

Ξεκινάει σήμερα στη Βιέννη η 55η γενική συνέλευση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και το επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η εφαρμογή του σχεδίου δράσης που υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα από αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ για την πυρηνική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο.

Στη συνεδρίαση που θα διαρκέσει έως και τις 23 Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν αναλυτικά τα ζητήματα που αφορούν την πυρηνική ασφάλεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, αλλά και τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας.


Σημειώνεται ότι έπειτα και από το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα, το χειρότερο από αυτό του Τσερνόμπιλ το 1986, το συμβούλιο των κυβερνητών της ΙΑΕΑ υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα ένα νέο σχέδιο δράσης, το οποίο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, για τα 432 πυρηνικά εργοστάσια σε όλον τον κόσμο, το οποίο πρέπει να επικυρώσουν τα 151 μέλη της Υπηρεσίας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης.


Ο μη δεσμευτικός χαρακτήρας του σχεδίου αυτού και το ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του, έπειτα από πίεση των ΗΠΑ και της Κίνας, είχε ως αποτέλεσμα τις έντονες επικρίσεις τόσο από την Γερμανία, όσο και από τη Γαλλία.


Επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνονται τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρεια Κορέας, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν να επαναλάβει τη συνεργασία της με την ΙΑΕΑ και της Συρίας, η οποία δήλωσε έτοιμη να "συνεργαστεί πλήρως", ενώ παραμένει η ανησυχία τη δύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με το σκεπτικό ότι πρόκειται για στρατιωτικό πρόγραμμα κάτι που η Τεχεράνη αρνείται.