ΚΟΣΜΟΣ

«Στον τοίχο» η Ελλάδα και από τα διεθνή Μέσα

«Στον τοίχο» η Ελλάδα και από τα διεθνή Μέσα

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι και σήμερα η Ελλάδα μετά το τελεσίγραφο που έθεσαν Γερμανία και Γαλλία στις Κάννες για δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.

«Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού» είναι ο τίτλος της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times» ενώ στο κείμενο αναφέρεται ότι «η Ευρώπη έπρεπε να προσέξει περισσότερο τις αντιδράσεις των Ελλήνων και λιγότερο τις αντιδράσεις των τραπεζιτών. Αντί να τιμωρήσουν έπρεπε να σκεφτούν τις επιπτώσεις και όχι να καταδικάσουν την Ελλάδα για πάντα στην ύφεση».

Η «Washington Post» υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχασαν πλέον την υπομονή τους με τη χώρα μας ενώ το CNN εστιάζει στην αισιοδοξία του Γιώργου Παπανδρέου για την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Στον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέρεται ειδικά και η «Wall Street Journal» τονίζοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας πολιτικός με κλίση σε παιχνίδια εξουσίας υψηλού ρίσκου.

«Οι Έλληνες πρέπει πρώτα να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν στο ευρώ και μετά να πάρουν τα λεφτά» τονίζει η γερμανική εφημερίδα «BILD». «Τελεσίγραφο προς την Ελλάδα» είναι ο τίτλος της «Handelsblatt» ενώ στο κείμενο αναφέρεται ότι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί έβαλαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα να αποφασίσει επιτέλους αν θέλει να μείνει στην ευρωζώνη.

«Σαρκοζί και Μέρκελ έβαλαν την Ελλάδα στον τοίχο» τονίζει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική «Le Figaro» ενώ αναφερόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό μιλάει για έναν καπετάνιο χωρίς χάρισμα

Ειρωνικό είναι και σήμερα το κείμενο της «Liberation» η οποία γράφει ότι τελικά στις Κάννες το πρόσωπο της βραδιάς ήταν η Ελλάδα και όχι οι G20.

Ο βρετανικός «Guardian» αναφέρει ότι ο Παπανδρέου μοιάζει να μην έχει μετανιώσει και υπογραμμίζει ότι με μία κίνηση ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να σοκάρει τους ξένους ηγέτες και να δημιουργήσει ένα άσχημο κλίμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παγώνει τη βοήθεια των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, γράφουν οι «Financial Times», τονίζοντας ότι Γαλλία και Γερμανία απαιτούν ξεκάθαρη απάντηση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC είναι οι συνομιλίες στις Κάννες. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παγώνουν την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, τοποθετώντας χρονικά το δημοψήφισμα στις 4 ή 5 Δεκεμβρίου.