ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο Μπερλουσκόνι

Παραιτήθηκε ο Μπερλουσκόνι

Την παραίτησή του υπέβαλλε επισήμως ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γεγονός που προκάλεσε ξέφρενους πανηγυρισμούς στο κέντρο της Ρώμης.

Ο Μπερλουσκόνι, υπέβαλλε την παραίτησή του στον Ιταλό πρόεδρο, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, τελειώνοντας έτσι μία από τις πιο σκανδαλώδεις εποχές της πρόσφατης ιστορίας της Ιταλίας.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες Ιταλοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, για να γιορτάσουν το «τέλος εποχής» του Καβαλιέρε, η εξουσία του οποίου διήρκησε 17 χρόνια.

Ο Μπερλουσκόνι παραιτήθηκε μετά την αποτυχία του να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, κατά την έγκριση του προγράμματος οικονομικής σταθερότητας που ζήτησα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης αναμένεται ότι θα δοθεί στον οικονομολόγο και πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο, Μάριο Μόντι, ο οποίος μπορεί να ορκιστεί τη Δευτέρα.

Ωστόσο, το κυβερνητικό έργο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει φθάσει σε απαγορευτικά επίπεδα.