ΚΟΣΜΟΣ

O Σαϊφ αλ Ισλάμ διαβεβαίωσε την ακεραιότητά του

O Σαϊφ αλ Ισλάμ διαβεβαίωσε την ακεραιότητά του

Ο Σαϊφ αλ- Ισλάμ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι αισθάνεται καλά μετά από τη σύλληψή του, σημειώνοντας ότι τα τραύματα στο δεξί του χέρι προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ τον προηγούμενο μήνα.


Σύμφωνα με μαχητή που ήταν στην ομάδα που συνέλαβε τον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, ο Σάιφ αλ- Ισλάμ και οι σωματοφύλακές του συνελήφθησαν χωρίς να αντισταθούν.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε ότι θα μεταβεί στη Λιβύη μέσα σε μία εβδομάδα για να συζητήσει για τις επόμενες κινήσεις μετά από τη σύλληψη του γιου του Μουάμαρ Καντάφι, Σάιφ αλ- Ισλάμ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Ένα ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί από το ΔΠΔ. Οι λιβυκές αρχές είναι λοιπόν υποχρεωμένες να συνεργαστούν με το δικαστήριο. Αν οι λιβυκές αρχές θεωρούν ότι μία δίκη σε εθνικό επίπεδο είναι η καλύτερη λύση, πρέπει να ζητήσουν από το ΔΠΔ η υπόθεση να μην γίνει δεκτή στη Χάγη, σύμφωνα με την αρχή της συμπληρωματικότητας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΠΔ Φάντι ελ- Αμπντάλα.

Εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης ανέφερε ότι ο Σάιφ αλ- Ισλάμ θα δικαστεί στην χώρα αντί να παραδοθεί στη Χάγη.

«Αυτό είναι το τελευταίο κεφάλαιο του λιβυκού δράματος. Θα τον δικάσουμε στην Λιβύη και θα δικαστεί από το λιβυκό νόμο για τα εγκλήματά του» δήλωσε ο υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Σαμάμ.

Ταυτόχρονα , η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον κάλεσε τις λιβυκές αρχές να συνεργαστούν πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προκειμένου να παραδοθεί στη δικαιοσύνη ο Σάιφ αλ- Ισλάμ Καντάφι.