ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Το χρονοδιάγραμμα απόκτησης των F 35 και οι προσδοκίες της Αθήνας

Το χρονοδιάγραμμα απόκτησης των F 35 και οι προσδοκίες της Αθήνας
Αρχείου

Πότε ξεκινούν οι διαβουλεύσεις, τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα έως την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών

Δύο σημαντικές εξελίξεις στο θέμα των F-35 αναμένει η ελληνική κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Η πρώτη είναι ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να παραλάβει την επίσημη επιστολή αποδοχής της ελληνικής πρότασης για την απόκτηση των συγκεκριμένων μαχητικών.

Την ίδια μέρα αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της αμερικανικής υπηρεσίας για την ασφάλεια το προσχέδιο αυτής της επιστολής δίνοντας -σύμφωνα με το πρωτόκολλο - ένα χρονικό περιθώριο 15 ημερών ώστε να διατυπωθούν τυχόν ενστάσεις.

Ανώτατη διπλωματική πηγή είχε προαναγγείλει τη θετική αυτή είδηση την Πέμπτη και ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε πολλές τηλεφωνικές επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του 'Αντονι Μπλίνκεν τις τελευταίες ημέρες γι αυτό το θέμα.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών Επενδύσεων, το Υπουργείο Οικονομικών, την αμερικανική κυβέρνηση και την κατασκευάστρια εταιρεία.

Το χρονοδιάγραμμά λέει ότι αυτές θα διαρκέσουν ένα χρόνο. Διότι θα πρέπει να μελετηθεί το κόστος, οι υποδομές που υπάρχουν στην 117 Πτέρυγα μάχης στην Ανδραβίδα που θα αποτελέσει τη βάση των 20 μαχητικών, τα συστήματα υποστήριξης αλλά και η εκπαίδευση των πιλότων και του υπόλοιπου προσωπικού. Τα F-35 χαρακτηρίζονται ως αεροσκάφη πρώτου πλήγματος, γιατί δεν γίνονται ορατά από εχθρικά ραντάρ.

Σύμφωνα με το χρονοδιογράμμα που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η διαπραγμάτευση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025, θα ακολουθήσει η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με την παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών να αναμένεται στις αρχές του 2028. Θα ακολουθήσει η εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει το αίτημα των F5 «απολύτως ώριμο».

Η χώρα μας θα είναι έτσι η πρώτη της περιοχής μετά το Ισραήλ που θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς, που σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 θα δημιουργήσουν μια από τις πιο ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή. Το Πολεμικό Ναυτικό εντός των προσεχών ετών θα αποκτήσει και τις Φρεγάτες BEL@HARA.

H Τουρκία από την πλευρά της αναμένεται να προμηθευτεί 40 νέα F-16 Block 70 και να αναβαθμίσει άλλα 80 εκ του υφισταμένου αεροπορικού της στόλου.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έχει εξασφαλίσει έναν στόλο 120 F-16 πρώτης γραμμής.