ΚΟΣΜΟΣ

Απόψε (26/01) στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την επιστολή στο Κογκρέσο για F–35 και F–16

Απόψε (26/01) στέλνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την επιστολή στο Κογκρέσο για F–35 και F–16

Επίσπευση των διαδικασιών από την αμερικανική πλευρά, για την πώληση F–35 στην Ελλάδα και F–16 στην Τουρκία.

Διαδικασίες – «εξπρές» ακολουθούνται αναφορικά με τα αιτήματα της Ελλάδας για αγορά των μαχητικών F–35 και της Τουρκίας για απόκτηση αεροσκαφών F–16, αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόκειται να αποστείλει απόψε (26/01) την επιστολή στο Κογκρέσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN.

Ελλάδα και Τουρκία θα δουν από σήμερα τα αιτήματα για εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων να υποβάλλονται στο Κογκρέσο, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται πληροφορίες από την Ουάσινγκτον.

Τη Δευτέρα (29/01) θα αποσταλεί η επιστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Υπουργείο Άμυνας για τα F–35

Tη Δευτέρα θα αποσταλεί στο Υπουργείο Άμυνας η απάντηση (Letter Of Acceptance) στην επιστολή με την οποία η Πολεμική Αεροπορία ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία αποδοχής, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση F–35, καθώς και άλλα οπλικά συστήματα.

Ουσιαστικά πρόκειται για το προσχέδιο, που αναμένεται να καταστεί επίσημο έγγραφο έπειτα από περίπου δεκαπέντε ημέρες, οπότε και θα υπάρχει η τελική έγκριση από το Κογκρέσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr.

Το αίτημα της Πολεμικής Αεροπορίας είχε σταλεί τον Ιούνιο του 2022 και η έως τώρα καθυστέρηση της απάντησης σχετιζόταν με το –μέχρι πρότινος– αδιέξοδο στο παζάρι Ουάσιγκτον – Άγκυρας για την αποδέσμευση του πακέτου αναβάθμισης υφιστάμενων και αγοράς νέων F–16 για την τουρκική αεροπορία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Tο ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο τη συζήτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών στην Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά τη LOA που αναμένει η ελληνική πλευρά, θα περιλαμβάνονται το κόστος των μαχητικών, η συντήρηση – υποστήριξη και η εκπαίδευση των χειριστών. Όσο για τον τελικο αριθμό των αεροκαφών, αυτός θα καθορισθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με βάση τα οικονομικά της χώρας. Πιθανώς αυτά να ανέλθουν σε δώδεκα αντί για είκοσι.

Πώς το «ναι» της Άγκυρας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «άνοιξε» τον δρόμο για τα F–16

Η Τουρκία αναμένεται να αποστείλει μέσα στις επόμενες ώρες –αν δεν το έχει πράξει ήδη– τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι επικυρώθηκε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ, η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ήδη έτοιμη προς αποστολή, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Σχετικές ειδήσεις