ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία - ΝΑΤΟ: Το παρασκήνιο επικύρωσης του πρωτοκόλλου από την Τουρκία - «Πράσινο φως» για τα F16

Σουηδία - ΝΑΤΟ: Το παρασκήνιο επικύρωσης του πρωτοκόλλου από την Τουρκία - «Πράσινο φως» για τα F16

Τουρκικά μέσα αναφέρουν γιατί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βιάστηκε να πει το «ναι»

To παρασκήνιο επικύρωσης του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που υπέγραψε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτουν Τούρκικα Μεσα.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος υπερψήφισε για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και έπειτα η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο, ζητώντας την έγκριση της πώλησης αεροσκαφών F-16 καθώς και του εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Τουρκικά μέσα αναφέρουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βιάστηκε να πει το «ναι» μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Πλίνκεν, ο οποίος όταν έφτασε στην Άγκυρα συναντήθηκε με τον ίδιο και τον τούρκο ομόλογο του. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προειδοποίησε τον Τούρκο πρόεδρο πως εάν δεν επικυρώσει το πρωτόκολλο το συντομότερο δυνατόν, η πώληση των F16 στην Άγκυρα θα τεθεί σε κίνδυνο. Έτσι, ο Τούρκος πρόεδρος επίσπευσε τη διαδικασία.

«Περιμένουμε την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου για τα F-16»

Αυτή τη στιγμή, την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου αναμένει η Τουρκία για την αγορά των μαχητικών F-16, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραδεχόμενος πως υπήρξε σχετική υπόσχεση από την αμερικανική πλευρά.

Συγκεκριμένα, κατά την έξοδό του από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «το Kοινοβούλιό μας, μετά την υπόσχεση που μας δόθηκε, ψήφισε δόξα τω Θεώ με συντριπτική πλειοψηφία».

Ο ίδιος συνέχισε: «Μου ήρθε χθες (σ.σ. ο νόμος για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ). Το υπέγραψα και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ. Την προηγούμενη ημέρα, ο Μπάιντεν έστειλε γραπτή εντολή -τρόπον τινά- τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στα άλλο Κοινοβούλιο (sic), εκφράζοντας το αίτημα του να προχωρήσουν τα κοινοβούλιά τους το συντομότερο δυνατό».

Περιμένουμε, είπε ο κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «το αποτέλεσμα που θα προκύψει από εκεί το συντομότερο δυνατό θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αποστολής των F-16 στην Τουρκία, καθώς και όλη τη διαδικασία επισκευής και συντήρησης».

Θέμα χρόνου η απάντηση και για τα F35

Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά το θέμα των F-35, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να έρθει η απάντηση από τους Αμερικανούς. Αλώστε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είναι σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όσο και με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα είναι ότι δεν κάνουμε πολιτική ανταλλαγών και ότι δεν μπορεί να πείσει ή να επιβάλλει στις ΗΠΑ πώς θα προωθήσουν τον αμυντικό τους εξοπλισμό.Αυτό όμως που κάνει το υπουργείο Εξωτερικών είναι να πιέσει τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε εξοπλιστική συμφωνία κάνει, δεν θα στρέφεται εναντίον της Ελλάδας.

Παράλληλα, στις 9 Φεβρουαρίου ο κ. Γεραπετρίτης θα βρεθεί στις ΗΠΑ και θα εκφωνήσει ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση του με τον Άντονι Μπλίνκεν, ενημερώθηκε πως εάν καταψηφίσει την ένταξη της Σουηδίας, το Κογκρέσο θα ενημερωνόταν στη σχετική κοινοποίηση μόνο για την πώληση F35 στην Ελλάδα και όχι για τα F16 της Τουρκίας.

Αναλυτές εκτιμούν πως εάν αυτό συνέβαιενε και η Αμερικανική Κυβέρνηση υπέγραφε τα F35 στην Ελλάδα αφήνοντας σε εκκρεμότητα το ζήτημα της Τουρκίας θα υπήρχαν πιθανότητες να μη γίνει δεκτό το αίτημα της δεύτερης.