ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Το πρωτόκολλο δημοσιεύτηκε στη τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και έτσι τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την έγκριση της κύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πλέον λοιπόν ανοίγει ο δρόμος για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στείλει την επίσημη επιστολή στο Κογκρέσο ζητώντας την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Πρωθυπουργός Σουηδίας: «Χαιρετίζουμε την έγκριση»

Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε απόψε την υπογραφή από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Χαιρετίζουμε την έγκριση από την Τουρκία της επικύρωσης (του πρωτοκόλλου) για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με αυτήν επιτυγχάνεται ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», έγραψε ο Κρίστερσον σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο δηλώνοντας ωστόσο ότι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Η Ουάσινγκτον ανυπομονεί να λάβει το έγγραφο επικύρωσης από την Τουρκία καθώς και να προχωρήσει στη διαδικασία και η Ουγγαρία, συμπλήρωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του υπουργείου Βεντάντ Πατέλ, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποστηρίξει την αποστολή των F-16 στην Τουρκία, ωστόσο αναγνωρίζει τον κύριο ρόλο που παίζει το αμερικανικό Κογκρέσο στην απόφαση.

Ουγγαρία: Συζητήσεις και αποφάσεις από τον Φεβρουάριο - Ανοιχτοί στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει υπογράψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τη χώρα και τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να υποστηρίζει την είσοδο της χώρας.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο θα ανοίξει από τον Φεβρουάριο καθώς επί του παρόντος είναι κλειστό και τότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και θα παρθούν οι αποφάσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μετά την απόφαση ο δρόμος για τη σκανδιναβική χώρα θα είναι πλέον ανοιχτός.