ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Απρίλιο ή Μάιο η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν - Θέμα χρόνου η απάντηση για τα F35

Απρίλιο ή Μάιο η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν - Θέμα χρόνου η απάντηση για τα F35

Τον Απρίλιο ή τον Μάιο η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Τυπική η επιστολή Μπάιντεν για τα F-16, δηλώνει η Αθήνα. Θέμα χρόνου η απάντηση για τα F35. 

Τυπική διαδικασία είναι η επιστολή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Κογκρέσο για το θέμα των F-16, όπως εκτιμά η κυβέρνηση.

Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι δεν πρόκειται για επίσημη έναρξη πώλησης των συγκεκριμένων μαχητικών προς την Τουρκία, αλλά για μια διαδικασία βούλησης της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι θέλει να προχωρήσει το θέμα μετά και το ψήφισμα της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των F-35, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι είμαστε πολύ κοντά στο να έρθει η απάντηση από τους Αμερικανούς αποκλείοντας κατηγορηματικά ότι συνδέονται τα δύο θέματα.

Αλώστε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είναι σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όσο και με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα είναι οτι δεν κάνουμε πολιτική ανταλλαγών και οτι δεν μπορεί να πείσει ή να επιβάλλει στις ΗΠΑ πώς θα προωθήσουν τον αμυντικό τους εξοπλισμό.

Αυτό όμως που κάνει το υπουργείο Εξωτερικών είναι να πιέσει τις ΗΠΑ οτι οποιαδήποτε εξοπλιστική συμφωνία κάνει, δεν θα στρέφεται εναντίον της Ελλάδας.

Στις 9 Φεβρουαρίου ο κ. Γεραπετρίτης θα βρεθεί στις ΗΠΑ και θα εκφωνήσει ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στα ελληνοτουρκικά, αναμένεται συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εντός του Απριλίου- Μαΐου.

Πριν από τη συνάντηση αυτή -που θα γίνει στην Άγκυρα-θα έχει πραγματοποιηθεί και νέος γύρος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Στο θέμα της Λιβύης, η επιστολή προς τον ΟΗΕ κρίθηκε επιβεβλημένη.

Το υπουργείο Εξωτερικών είναι μέσα στα σχέδια του να προχωρήσει η οριοθέτηση στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και δεν αποκλείεται νέος γύρος διαβουλεύσεων.