ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιγμα Τσίπρα σε ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και... Λούκα Κατσέλη

Άνοιγμα Τσίπρα σε ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και... Λούκα Κατσέλη

Να σταματήσει από απόψε η πολυγλωσσία, την οποία χαρακτήρισε αχίλλειο πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι του Σαββάτου (03/01/2015), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Απευθύνουμε κάλεσμα για μια πλατιά εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν επί της αρχής στο Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το συμπληρώνουν με τις δικές τους επιμέρους προτεραιότητες.

Σε δυνάμεις και πρόσωπα από τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας, του Αντιμνημονιακού χώρου, αλλά και των κινημάτων που αναπτύχθηκαν την περίοδο του μνημονίου.

Απευθυνόμαστε ειδικότερα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που στήριξαν την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν» ανέφερε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας και όσους «με ανιδιοτέλεια συμπορεύτηκαν μαζί μας τα τελευταία χρόνια», είπε μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μία έμμεση αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του στελέχους της Αριστερής Πλατφόρμας, Γιάννη Τόλιου είπε ότι «αν θέλεις να ξεχωρίσεις, ξεχωρίζεις, και ασχολείται μαζί σου ακόμη και ο Σαμαράς».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα θέματα συγκρότησης ψηφοδελτίων και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Δεν απέκλεισε, όμως την μετεκλογική συνεργασία με ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είπε όμως πως δεν θα γίνουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Δεν απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ

Αναφερόμενος στη Δημοκρατική Αριστερά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι τους τελευταίους μήνες «είχαμε έναν ειλικρινή πολιτικό διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ. Παρά τις έντονες διαφωνίες των προηγούμενων χρόνων, παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις πολιτικές διεργασίες που συντελέστηκαν μετά την αποχώρηση από τη κυβέρνηση Σαμαρά».

«Και ιδιαίτερα υπήρξε κοινός τόπος στην εκτίμηση ότι είναι όφελος για το τόπο η πτώση της κυβέρνησης, η κυβερνητική αλλαγή και η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση. Η στάση και η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτιά μας ήταν ειλικρινής. Θα σεβαστούμε, ωστόσο, τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ, όποιες κι αν είναι αυτές» είπε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο «ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να συμπορευτούμε προεκλογικά, η ανάγκη ευρύτερης συμπαράταξης για την κοινωνική σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας, θα παραμένει και την επομένη των εκλογών».

Το κόμμα επιβεβαίωσε την πολιτική του βούληση να συγκροτήσει ψηφοδέλτια «ανοιχτά στη κοινωνία, ανοιχτά σε πρόσωπα και δυνάμεις που με συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, έρχονται για συνεισφέρουν στη κοινή προσπάθεια. Έρχονται να μοιραστούν την ιστορική ευθύνη της ανατροπής και όχι θέσεις εξουσίας».

Εκτενής και ονομαστική ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα στην Λούκα Κατσέλη, για την οποία είπε ότι έχει στηρίξει και έχει συνεργαστεί εδώ και πολύ καιρό με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διεκδικεί θέση, είτε υποψηφίου είτε σε μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά.

Σχετικές ειδήσεις