ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Τιμωρία για το πάρτυ των εθνικών εργολάβων

Τσίπρας: Τιμωρία για το πάρτυ των εθνικών εργολάβων

Διαδικτυακό διάλογο με πολίτες μέσω Twitter είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία που έχει η Ελλάδα για να γυρίσει σελίδα και εξέφρασε την ελπίδα ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και αυτοδύναμο.

«Η γιαγιά και ο παππούς πρέπει να ψηφίσουν και για τα εγγόνια τους, ξέρουν τώρα καλά τι να ψηφίσουν», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς για το φορολογικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «θέλουμε να διευρύνουμε τη φορολογική βάση, όχι να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Η αλήθεια είναι ότι για πάρα πολλά χρόνια το μεγάλο πρόβλημα που μας οδήγησε στην κρίση ήταν το ζήτημα της φοροδιαφυγής. Είναι κυρίως ζήτημα πολιτικής βούλησης η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως «κανένα σπίτι δεν θα βγει σε πλειστηριασμό».

Ο κ. Τσίπρας έστειλε ξανά μήνυμα στους εθνικούς εργολάβους λέγοντας πως θα τους τιμωρήσει. Όπως επανέλαβε, θα εξεταστούν τα δάνειά τους, ενώ υπογράμμισε πως η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τα κανάλια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη στήριξη της δημόσιας υγείας και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήσει ξανά στα πόδια του το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Παράλληλα προανήγγειλε στοχευμένες προσλήψεις για κάλυψη αναγκών στον κοινωνικό τομέα.

Για το ζήτημα του μεταναστευτικού ο κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως πιστεύει στην ευρωπαϊκή συνευθύνη για την επίλυση του μεταναστευτικού ζήτησε την αναθεώρηση της συνθήκης «Δουβλίνο 2», την κατάργηση των κέντρων κράτησης και τη δημιουργία κέντρων ανθρώπινης φιλοξενίας, ενώ τάχθηκε υπέρ του να δίνεται η ιθαγένεια στα παιδιά που γεννιούνται στη χώρας μας.

«Φεύγει ένα καθεστώς»

Ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει επανειλημμένα από τους υπουργούς της κυβέρνησης «να μην πετάξει τίποτα από την αλληλογραφία με την τρόικα».

«Τους λέμε πως και να τα πετάξουν θα τα βρούμε», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως δεν φεύγει απλά ένας υπουργός, αλλά ένα καθεστώς.

«Τέλος στο πελατειακό δημόσιο»

Την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εξυγίανση του δημόσιου τομέα ανέπτυξε στη διαδικτυακή του συνέντευξη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κριτήριο θα είναι η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα», είπε ο Αλ. Τσίπρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως το πελατειακό κράτος τελειώνει οριστικά.

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει ένα Δημόσιο που είναι το μισό από αυτό της Γερμανίας», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Θα μειώσουμε το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης»

Τη δέσμευσή του για μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης επανέλαβε στη διαδικτυακή του συνέντευξή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση αλλά μείωση, καθώς τα έσοδα είναι αναγκαία για τη χώρα.

«Δεσμευόμαστε μόνο για όσα μπορούμε να κάνουμε και όχι για όσα είναι αδύνατα», πρόσθεσε.

«Στόχος μας η επιβίωση των ελληνικών πανεπιστημίων»

Την επιβίωση των ελληνικών πανεπιστημίων έθεσε ως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το πλαίσιο εξήγγειλε την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου, τον οποίο χαρακτήρισε εκδικητικό για το ελληνικό πανεπιστήμιο.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και πρόσθεσε πως πιστεύει στον διακριτό τους ρόλο.

«Θα κάνουμε εξεταστική για το μνημόνιο»

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματοποίηση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο επανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως τόνισε, «πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να βρούμε τους υπαίτιους. Γι ‘ αυτό λοιπόν εξεταστική επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο χωρίς ρεβανσισμούς», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Η λογική του μνημονίου επικεντρώθηκε στην εσωτερική υποτίμηση και στην εκποίηση του δημοσίου πλούτου.

«Θα επανεξεταστούν όλες οι αποκρατικοποιήσεις»

Τις περιπτώσεις εκποίησης δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ με αδιαφανείς διαδικασίες θα επανεξετάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα.

«Το νερό δεν μπορεί να είναι σε ιδιώτες, ο ηλεκτρισμός δεν μπορεί να είναι εξολοκλήρου σε ιδιώτες, ο ΟΠΑΠ είναι ένας κερδοφόρος οργανισμός, που δόθηκε έναντι ευτελούς τιμήματος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «αν δίναμε τα κέρδη του ΟΠΑΠ στα ασφαλιστικά ταμεία θα λύναμε το πρόβλημα».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως οι ιδιωτικοποιήσεις των τελευταίων χρόνων ήταν ξεπούλημα για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, ενώ αναφερόμενος στο ξεπούλημα της Ολυμπιακής το χαρακτήρισε εθνικό έγκλημα, η επαναλειτουργία της οποίας ωστόσο είναι απαγορευτική.

«Δεν θα μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες»

«Πρέπει να διατηρήσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω μείωσης των αμυντικών δαπανών, υποστηρίζοντας πως «βρισκόμαστε σε μία φάση που οι δαπάνες είναι λογικές και πρέπει να διατηρήσουμε».

Ερωτηθείς για το ΝΑΤΟ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «η χώρα μας δεσμεύεται από συμφωνίες».

«Δεν θα καταργήσουμε τις διαδηλώσεις – Αφοπλισμός αστυνομικών»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταργήσει τις διαδηλώσεις αλλά έγκειται και στην ευθύνη των φορέων να προωθούν κατάλληλα τα αιτήματά τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν γίνεται να αφοπλιστεί αλλά ξεκαθάρισε πως θα γίνει αφοπλισμός αστυνομικών που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές.

Θέλουμε να προλαμβάνουν την εγκληματικότητα οι αστυνομικοί και όχι να δέρνουν διαδηλωτές,

«Μεταρρύθμιση της ΕΛ.ΑΣ για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Άλλο αστυνόμευση άλλο αστυνομοκρατία», είπε.

Σχετικές ειδήσεις