ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Νίκος Δένδιας: Φοβάμαι τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα

Εκλογές 2015 - Νίκος Δένδιας: Φοβάμαι τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα

Ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας και υποψήφιος της ΝΔ στη Β΄Αθήνας μιλάει το Newsbomb για την μάχη των εκλογών και για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Συνέντευξη στον Κώστα Τσιτούνα

Παρά τα δημοσκοπικά δεδομένα που κάνουν λόγο για συντριβή της ΝΔ, ο κ. Δένδιας επιμένει ότι η ΝΔ μπορεί - όπως λέει – να κερδίσει της εκλογές. Παράλληλα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του επί των εθνικών θεμάτων, ενώ αναφερόμενος στην ένταση που υπάρχει με την Τουρκία τονίζει ότι η χώρα μας δεν κάνει πίσω σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική μας ακεραιότητα.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Νίκου Δένδια στον Κώστα Τσιτούνα:

-Κύριε Δένδια ακούω από πολλά στελέχη της ΝΔ να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του σε κρίσιμα θέματα, όπως το Μεταναστευτικό και η Δημόσια Τάξη και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με βάση τις αντιδράσεις του κόσμου που βλέπω ο ίδιος στη Β’ Αθήνας αλλά και στην επαρχία, ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκλεγεί κυβέρνηση και ότι δεν θα έχουμε την «ευκαιρία» να διαπιστώσουμε αν ευσταθεί κάτι τέτοιο ή όχι.

Στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται η χώρα, οι ίδιοι, οι ψηφοφόροι χρειάζεται να αναλογιστούν τις θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως το Μεταναστευτικό ή η Δημόσια Ασφάλεια.

Θα τους πρότεινα για παράδειγμα να αναζητήσουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη «Βίλα Αμαλία», τότε που κορυφαία στελέχη του χαρακτήριζαν τους λοστούς και τα μπουκάλια για βόμβες μολότοφ «είδη καθημερινής ανάγκης».

-Σχετικά με τα εθνικά θέματα πιστεύετε το ίδιο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σχετικά με τα εθνικά θέματα, θέλω να σας πω ότι αν αναζητήσει κανείς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο «ζαλίζεται» κανείς από την πολυγλωσσία και τις θέσεις διάφορων συνιστωσών, αλλά και τρομάζει κιόλας από τις θέσεις που ορισμένα στελέχη του διατυπώνουν. Μην ξεχνάτε ποιες θέσεις έχουν διατυπώσει κατά καιρούς στελέχη του για τις σχέσεις μας με άλλες χώρες και πόσο απλοϊκά αντιλαμβάνονται τις περίπλοκες σχέσεις με την Τουρκία.

Σε αντίθεση με τα ερωτηματικά που προκαλεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίων στελεχών του για τη διεθνή θέση της χώρας, η κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε εν μέσω οικονομικής κρίσης να διασφαλίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός, είναι αυτός που καλείται να αποτρέψει το ενδεχόμενο επικίνδυνων πειραματισμών απ' όσους θέλουν η Ελλάδα να μετατραπεί σε μία «Βενεζουέλα της Μεσογείου».

-Ακούω διάφορα στελέχη της γαλάζιας παράταξης να λένε ότι το κλίμα είναι αναστρέψιμο, αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Υπενθυμίζω ότι αυτές τις εκλογές, δεν τις απαίτησε ο ελληνικός λαός. Οδεύουμε σε αυτές ύστερα από το αδιέξοδο που προκάλεσαν συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, με την σύμπραξη της Χρυσής Αυγής η οποία ουδόλως τους ενόχλησε, με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σε αντίθεση με το πνεύμα του Συντάγματος.

Τώρα λοιπόν που πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για όλους, δεν πρέπει να παρασυρθούν οι πολίτες σε υποσχέσεις και αοριστολογίες. Ζητούμενο δεν είναι απλώς η επικράτηση της Ν.Δ. Ζητούμενο είναι να μην πάνε χαμένες οι θυσίες έξι ετών και να μην αρχίσει εκ νέου ένας φαύλος κύκλος αδιεξόδων με θύματα τους πολίτες και πρωτίστως τους ασθενέστερους οικονομικά, που θα είναι και οι ιδιαίτερα ζημιωμένοι αν προκύψει ζήτημα παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

Προσωπικά, ακούγοντας στις τελευταίες συνεντεύξεις που έχουν δώσει τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση και σκέψη για ένα αναπτυξιακό μοντέλο, ώστε να μην παλινδρομήσει εκ νέου η χώρα σε κατάσταση μέγιστης οικονομικής κρίσης, δεν διαπιστώνω τον παραμικρό αντίστοιχο προβληματισμό. Και διερωτώμαι πως θα γίνουν αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις όταν καταδικαστεί κάθε οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα ή όταν επικρατήσουν τελικά σκέψεις περί εσωτερικού δανεισμού.

Παρά τα λάθη μας κάναμε σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας, η οποία δοκιμάστηκε ιδιαίτερα μετά το φθινόπωρο του 2009. Ευελπιστώ ότι οι Σειρήνες του λαϊκισμού δεν θα καταδικάσουν τον λαό στο μαρτύριο του Σίσσυφου.

-Την ίδια ώρα, πάντως, η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί δεσμεύοντας περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες του «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εκτιμώ πως βρισκόμαστε σε μια ακόμα τεχνητή προσπάθεια συντήρησης της έντασης. Αλλά ο Ελληνισμός διαθέτει την ισχυρή βούληση να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά του. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να περιφρουρήσουν τα ζωτικά συμφέροντά τους στο πλαίσιο που ορίζουν συνθήκες, συμφωνίες, το Διεθνές Δίκαιο και ένα διεθνώς αποδεκτό status quo. Βάσει αυτού επισημαίνω ότι όλες οι χώρες έχουν υποχρέωση να επιδείξουν σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο αλλά και να σταθούν με ρεαλισμό απέναντι στα πραγματικά δεδομένα.

-Μήπως θα έπρεπε να είναι πιο σκληρή η στάση μας έναντι της Τουρκίας;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η χώρα μας αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας σε ένα τόξο αστάθειας από την Ουκρανία μέχρι τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, το οποίο μεταβάλλεται συνεχώς. Γνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα και την ισχύ που διαθέτει το εθνικό αμυντικό σύστημα έναντι οιασδήποτε απειλής επιδεικνύουμε ψυχραιμία και σοβαρότητα, ενώ παράλληλα δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Σας υπενθυμίζω ότι την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, επισήμανε ότι η Ελλάς κρατά κλάδο ελαίας στο ένα χέρι και ξίφος δικαίου στο άλλο. Και είμαι εξαιρετικά υπερήφανος διότι ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω κατά τις επισκέψεις μου σε μείζονες σχηματισμούς και μονάδες την φερεγγυότητα του εθνικού αμυντικού συστήματος και την αποτελεσματικότητα με την οποία επιτελούν το καθήκον τους, διαφυλάσσοντας την εδαφική ακεραιότητα, οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τις περικοπές, οι οποίες επιβλήθηκαν από τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, παραμένουν ο αδιαμφισβήτητος θεσμός που εγγυάται την εθνική ανεξαρτησία και τον εμπιστεύονται οι πολίτες.

Θυμηθείτε τις δηλώσεις που έκαναν πριν από μερικές ημέρες οι διασωθέντες από το «Norman Atlantic», τόσο Έλληνες όσο και αλλοδαποί, οι οποίοι απέδωσαν τα εύσημα στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν και αυτή μία ακόμη αφορμή για να νιώσω υπερήφανος ως πολιτικός τους προϊστάμενος.

Σχετικές ειδήσεις