ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποτελέσματα εκλογών 2015 - Διεθνής Τύπος: Συντριπτική και ιστορική νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Αποτελέσματα εκλογών 2015 - Διεθνής Τύπος: Συντριπτική και ιστορική νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Κορυφώθηκε το ενδιαφέρον των ξένων ανταποκριτών στο κέντρο Τύπου του Ζαππείου, λίγο πριν τις 19:00 το βράδυ της Κυριακής -Διεθνείς «ύμνοι» για ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα.

Δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τεχνικοί στάθηκαν μπροστά το video wall προκειμένου να καταγράψουν τις εκτιμήσεις των exit polls, όπως αυτά μεταδόθηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

Τα τηλέφωνα, έτσι, πήραν φωτιά, καθώς όλοι έσπευδαν να μεταδώσουν τα αποτελέσματα και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα περιθώρια αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση μάλιστα των ξένων ΜΜΕ, όπως αναμενόταν άλλωστε λόγω της κρισιμότητας των ελληνικών εκλογών, ήταν άμεση, κάνοντας λόγο για συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.

siriza

Το Reuters, αφού χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «ισχυρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει πως το ερώτημα που μένει πλέον να απαντηθεί είναι αυτό της αυτοδυναμίας, το οποίο θα καθοριστεί από τα ποσοστά των «μικρότερων κομμάτων».

newyorktimes

Στη «μεγάλη διαφορά» εστιάζει επίσης δημοσίευμα της New York Times, υπογραμμίζοντας τον «αντιμνημονιακό χαρακτήρα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων, στις ανταποκρίσεις τονίζεται ότι «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με τα exit polls, «κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές» και «πετυχαίνει μία ιστορική πρωτιά».

«Φάνηκε πως η Ελλάδα απορρίπτει την τιμωρητική πολιτική της λιτότητας και στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη», συνεχίζει το δημοσίευμα, όπου καταγράφονται αναφορές πολιτικών και πολιτών πριν το κλείσιμο της κάλπης. Ακολούθως επισημαίνεται ότι «πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούσε δραματικό ορόσημο για την Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι «αναδύεται μια οργισμένη αντίδραση» και σε άλλες χώρες, όπως τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Παράλληλα, τονίζεται ότι «δεν είναι ξεκάθαρο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει μία αρκετά αποφασιστική νίκη κατά του κόμματος του νυν συντηρητικού πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ώστε να κυβερνήσει (ο ΣΥΡΙΖΑ) μόνος του. Γι' αυτό, χρειάζεται το ελάχιστο των 151 εδρών από τις 300 του Κοινοβουλίου».

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο επικρατέστερο ενδεχόμενο 7κομματικής Βουλής, αλλά και στη «μάχη» της τρίτης θέσης ανάμεσα στο «κεντρώο Ποτάμι» και το «ναζιστικό-ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται στη φυλακή, εν αναμονή της δίκης για τη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης».

Σε άλλο δημοσίευμα της Washington Post σημειώνεται ότι «ύστερα από πέντε χρόνια ακραίας λιτότητας, η χώρα είναι έτοιμη να παραδώσει μια ιστορική νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα σε πορεία σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Αφού παρουσιάζονται, δε, τα exit polls «με ένα ευρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ», καταγράφονται μερικές από τις θέσεις του κ. Τσίπρα κατά την προεκλογική περίοδο. Όπως υπογραμμίζεται, «οι υποσχέσεις του αντήχησαν δυνατά σε μια χώρα, όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας, έπειτα από χρόνια περικοπών και ύφεσης».

ccn

Αλλά και στην ιστοσελίδα του CNN προβάλλεται ανταπόκριση από την Αθήνα για τις εκλογές στην Ελλάδα, θέτοντας το ερώτημα: «Είναι ο Αλέξης Τσίπρας άνθρωπος της στιγμής;»

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο άνθρωπος της στιγμής, το παιδί-θαύμα της νέας Αριστεράς στην Ελλάδα», ενώ «στα 40 του χρόνια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται μικρός για πολιτικός ηγέτης», προσθέτοντας πως «αλλά, για πολλούς στους δρόμους της Αθήνας είναι τα λόγια του που μετράνε περισσότερο. H υπόσχεση να βάλει τέλος στις "διασώσεις", στην υποταγή, στους εκβιασμούς».

Τονίζεται ακόμα ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα «μήνυμα ελπίδας, που αντηχεί σε όλη τη χώρα, που πίνει εδώ και χρόνια το πικρό φάρμακο της ΕΕ, τη λιτότητα». Καταλήγοντας, στο ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο θυμός και η λιτότητα έχουν προκαλέσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια χώρα της οποίας οι πολίτες απαιτούν κοινωνική και οικονομική αλλαγή. Αλλά, το ζήτημα είναι κατά πόσον ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα. Θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει όταν ασκήσει εξουσία και από το πώς θα τον αντιμετωπίσει η ΕΕ και οι ηγέτες της. Η σκληρή δουλειά μόλις τώρα αρχίζει».

ansatsipras

Την ίδια ώρα, το ιταλικό πρακτορείο Ansa σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καταλαμβάνει με άνεση την πρώτη θέση.

Από την πλευρά του, το BBC αναφέρει πως - σύμφωνα με τα exit polls - η παράταξη του Αλέξη Τσίπρα οδεύει για μια «καθαρή νίκη», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και το επίσης βρετανικό Sky News, το οποίο (με έκτακτο δελτίο) μετέδωσε το σαφές προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ.

bbc


«Έκλεισαν οι κάλπες και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβει στην εξουσία», συνεχίζει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τις δεσμεύσεις της Κουμουνδούρου για καταπολέμηση της αυστηρής λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

bloomberg

Το, δε, Bloomberg, με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τον Σαμαρά», εστιάζει επίσης στη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα, σημειώνοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αναλαμβάνει τα ηνία, έπειτα από χρόνια λιτότητας, περικοπών μισθών και απαιτήσεων από διεθνείς πιστωτές», αφού μεταδίδει την πρώτη δήλωση από την Κουμουνδούρου περί «ιστορικής νίκης».

Τέλος, σημειώνει ότι «οι επενδυτές θα πρέπει τώρα να αναμένουν πώς θα διαπραγματευτεί ο κ. Τσίπρας τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
Η πρόκληση τώρα για τον Τσίπρα είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στην τήρηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας διαγραφής του ελληνικού δημόσιου χρέους, και το σενάριο για το οποίο επανειλημμένως έχει προειδοποιήσει ο Σαμαράς, δηλαδή ένα ατύχημα που θα οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015

Σχετικές ειδήσεις