ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Σύμπτωμα το δημόσιο, αιτία οι ολιγάρχες και η διαπλοκή των ΜΜΕ για τη δημιουργία της κρίσης

Σύμπτωμα το δημόσιο, αιτία οι ολιγάρχες και η διαπλοκή των ΜΜΕ για τη δημιουργία της κρίσης

Ένας από τους βασικούς... λόγους, σύμφωνα με τους μνημονιακούς πρωθυπουργούς που πέρασαν από την κυβέρνηση της χώρας, τα πέντε προηγούμενα χρόνια, ήταν το «άρρωστο» και βαθύ δημόσιο.

ΜΑΣ ΚΡΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΑΠ, ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΟΥΝ

Προφανώς και ο δημόσιος τομέας, έτσι όπως αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και τέθηκε υπό σχεδόν... απόλυτη κομματική διαχείριση για πάρα πολλά χρόνια, έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο, όμως, σύμφωνα και με το αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs, αφού πλέον και οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί σε αυτή τη χώρα, το «άρρωστο» δημόσιο αποτελεί σύμπτωμα αυτών των προβλημάτων και όχι γενεσιουργό αιτία.

Πρόκειται για μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση της ελληνικής κρίσης, με το αμερικανικό περιοδικό να αποδίδει το μέγιστο ποσοστό πρόκλησής της στον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικά, μάλιστα, τονίζεται στο ρεπορτάζ πως όσοι θεωρούν ότι το κεντρικό πρόβλημα είναι ο υπέρογκος και διαφθαρμένος δημόσιος τομέας, ο οποίος επιβαρύνει τον ιδιωτικό τομέα, μάλλον πλανώνται. Οι Αμερικανοί έχουν πλέον αντιληφθεί ότι η διαπλοκή στον ιδιωτικό τομέα και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που... χάθηκαν υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών που διαχειρίστηκαν δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια, αποτέλεσε το μεγαλύτερο κακό για την Ελλάδα. Γράφουν χαρακτηριστικά:

«Η ρίζα του ελληνικού προβλήματος είναι η συγκέντρωση δύναμης στον ιδιωτικό τομέα και σε κατευθυνόμενα συμφέροντα, τα οποία προάγουν την κοινωνική ανισότητα» επισημαίνει το περιοδικό. Το «άρρωστο» δημόσιο αποτελεί σύμπτωμα αυτών των προβλημάτων και όχι «γενεσιουργό αιτία».

Το αμερικανικό περιοδικό κάνει σαφή αναφορά και στους ολιγάρχες, αυτούς που ΓΑΠ, Σαμαράς και Βενιζέλος δεν τόλμησαν καν να αγγίξουν, αφού τους ήθελαν... συμμάχους για να παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό, μέσω των ΜΜΕ που ελέγχουν και όχι μόνο. Σήμερα, η κυβέρνηση κάτι προσπαθεί να... κάνει, πλην όμως τα βήματά της είναι τόσο αργά, ενώ συμπτώματα... οπισθοχώρησης έναντι της μάχης κατά της διαπλοκής των ολιγαρχών και των καναλαρχών κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους στο προσκήνιο της καθημερινότητας. Τι ακριβώς θα συμβεί στη μάχη με τους καναλάρχες που κανένας εξ αυτών δεν δικαιούται σήμερα να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, αφού τα κανάλια τους είναι υπερχρεωμένα και εξαρτώμενα αποκλειστικά από τον τραπεζικό δανεισμό, είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε σήμερα. Με δηλώσεις τους, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως πίσω δεν πρόκειται να κάνουν, όλα αυτά όμως μένει να τα διαπιστώσουμε στην πράξη, διότι από λόγια ο ελληνικός λαός έχει χορτάσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια...

Σε άλλο απόσπασμα του ρεπορτάζ του το αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs αναφέρει:

«Μία ομάδα ολιγαρχών διαθέτει στα χέρια της μία δυσανάλογου μεγέθους εξουσία – δεδομένου και του περιορισμένου πληθυσμού. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερις οικογένειες ελέγχουν το σύνολο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, λαμβάνοντας μάλιστα ογκώδη δάνεια προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματα στους ισολογισμούς των εταιρειών τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Αγροτική Τράπεζα είχε ανάψει το πράσινο «φως» για παράνομα δάνεια, συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με το περιοδικό οι καταστάσεις αυτές καλλιεργούνταν στην Ελλάδα για αρκετές δεκαετίες, αιτιολογώντας εξ ολοκλήρου το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ανισότητας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, καταγράφονται και μια σειρά άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μεγέθυνση του ελληνικού προβλήματος. Αυτά είναι:

Η γιγάντια «μαύρη» οικονομία, η οποία εκτιμάται στο 30% του ελληνικού ΑΕΠ.

Οι αυτο-απασχολούμενοι, που σύμφωνα με τα στοιχεία, συνιστούν την κύρια πηγή της φοροδιαφυγής.

Ο παραγόμενος πλούτος που δεν αποτελεί όχημα νέων επενδύσεων, αλλά αντιθέτως διοχετεύεται στην κατανάλωση.

Η περιορισμένη αγορά εργασίας που συνέβαλε παραδοσιακά στη διαμόρφωση δύο κεντρικών χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας.

Όσο για το πελατειακό κράτος, ασφαλώς και δεν το αφήνουν εκτός οι Αμερικανοί, επιμένουν ωστόσο, ότι αποτελεί σύμπτωμα και όχι την... πηγή του κακού.

Από τη μια πλευρά οι Έλληνες με χαμηλή εξειδίκευση που στράφηκαν μαζικά στο κράτος, ιδίως τη δεκαετία του 1980, για την εύρεση εργασίας, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ένα σύστημα πατρωνίας και εξαγοράς ψήφου, το λεγόμενο πελατειακό σύστημα.

Από την άλλη οι πολιτικοί που μεσολαβούσαν, ώστε να προσλάβουν στο δημόσιο την εκλογική τους πελατεία, ανεξάρτητα της ικανότητας αυτών των ατόμων.

Και κάπως έτσι, τονίζουν οι Αμερικανοί, σταδιακά συγκροτήθηκε ένα διαφθαρμένο και αναποτελεσματικό δημόσιο.

Παράλληλα, καυτηριάζεται και το γεγονός του... επιχειρηματικού πνεύματος των Ελλήνων που ιδρύουν επιχειρήσεις ακριβώς διότι αποφεύγουν να εργάζονται για άλλους και προτιμούν να ιδρύουν τη δική τους επιχείρηση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 35% του πληθυσμού εργάζεται με την ιδιότητα του αυτοαπασχολούμενου, γεγονός που ευνοεί τη φοροδιαφυγή.

Αυτές οι δύο συνθήκες παρήγαγαν ένα τοξικό μείγμα, τονίζεται στο ρεπορτάζ του Foreign Affairs, με το οποίο καθίσταται σαφής η διαρκής μάχη που δίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι, την ίδια ώρα που οι κρατικές υπηρεσίες είναι διαποτισμένες με νεποτισμό και ανεπάρκεια.

Με στοιχεία από το www.bankingnews.gr

Σχετικές ειδήσεις