ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ποιον επιχειρηματία ευνοεί φωτογραφική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών

Ποιον επιχειρηματία ευνοεί φωτογραφική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών

Την ώρα που το «καραβάνι» των 153 βουλευτών της συγκυβέρνησης περνάει από τη Βουλή μέτρα 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα γονατίσουν τους Έλληνες πολίτες, κάποια... σαϊνια του υπουργείου Οικονομικών «περνάνε» εν κρυπτώ και παραβύστω διατάξεις μηδενισμού φορολογίας για όσους έβγαλαν κέρδη από μερίσματα στην Κύπρο.

Όπως μπορείτε να δείτε από το έγγραφο - ντοκουμέντο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Newsbomb.gr, κάποιος «εγκέφαλος» από τη Δ/νση Οκονομικών Σχέσεων του Υπ. Οικονομικών, υπογράφει μια πρωτοφανή απόφαση - για τα μνημονιακά δεδομένα - που (σχεδόν) μηδενίζει το φόρο στα μερίσματα που εισπράττουν Έλληνες από κυπριακές εταιρείες...

oik 1

Διαβάστε λοιπόν προσεκτικά και τη δεύτερη σελίδα του εγγράφου και θα καταλάβετε ότι πρόκειται για καραμπινάτη ευνοϊκή ρύθμιση που αφορά συγκεκριμένο επιχειρηματία (άγνωστο ποιόν), ο οποίος το 2015 είχε προφανώς τεράστια κέρδη από μερίσματα στην Κύπρο και δεν ήθελε να πληρώσει φόρο!!!

oik 2

Πάμε τώρα να εξηγήσουμε τι ακριβώς έχει γίνει:

Τα παραπάνω έγγραφα μαρτυρούν ξεκάθαρα ότι κάποιος «φίλος» της εξουσίας με τις κατάλληλες «άκρες» στα αριστερά υπουργεία, θα πληρώσει μηδενικό φόρο για κέρδη από μερίσματα που εισέπραξε από εταιρείες από Κύπρο το 2015!!!

Αυτό προκύπτει από το έγγραφο της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) το οποίο ερμηνεύει τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αναφορικά με τα μερίσματα και την πίστωση του κυπριακού φόρου έναντι του ελληνικού.

Τα ερωτήματα που θέτουμε προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και προς τον κύριο Τρύφωνα Αλεξιάδη είναι κάτι παραπάνω από εύλογα:

- Οι παραπάνω αποφάσεις είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ή είναι αυθαίρετες ενέργειες κάποιων στελεχών;

-Ποιος υπουργός ή ποιο στέλεχος υπουργείου έχει δώσει το πράσινο φώς να υπογραφεί τέτοια απόφαση;

-Ποιον ή ποιούς επιχειρηματίες αφορά η παραπάνω «φωτογραφική» διάταξη; Το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να μας πει ποιοι και πόσοι ευνοήθηκαν το 2015 και τι φόροι χάθηκαν από αυτή την πρακτική.

-Αν η πολιτική ηγεσία δεν γνώριζε για την παραπάνω απόφαση, τι θα κάνει τώρα που την έμαθε;

Αξίζει πάντως να διευκρινήσουμε ότι υπό κανονικές συνθήκες για μερίσματα που θα εισπραχθούν το 2016 θα ισχύσει φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα 15% (έναντι του 10% που είχαμε μέχρι σήμερα). Όμως η παραπάνω ενέργεια - απόφαση ανατρέπει τα πάντα και είναι απορίας άξιον να δούμε τι απάντηση θα δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που εδώ και 16 μήνες αναδιανέμει τη φτώχεια αρνούμενη να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Μιλάμε βεβαίως για την κυβέρνηση που - όπως πρώτο απόκάλυψε το Newsbomb.gr - κόβει όλες τις φοροαπαλλαγές των φτωχών πολιτών και των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, αλλά δεν τολμάει να ακουμπήσει τις σκανδαλώδεις φορολογικές ασυλίες των εφοπλιστών.

Η παραπάνω ενέργεια με τα μερίσματα του 2015 στην Κύπρο, έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο σε περιβάλλον απόλυτης μυστικότητας και σχεδόν κανένα μέσο ενημέρωσης δεν ασχολήθηκε με το θέμα, πλην του capital.gr που μας εξηγεί με απόλυτη ακρίβεια τη μέθοδο με την οποία κάποιος επιχειρηματίας μπορεί να κερδίσει εύκολα και αφορολόγητα χρήματα.

Γράφει λοιπόν το capital:

«Έστω ότι εταιρεία - "κάτοικος" Κύπρου έχει φορολογητέα κέρδη 100.000 ευρώ. Θα πρέπει να πληρώσει 12.500 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων στην Κύπρο που είναι 12,5%. Στη συνέχεια, η εταιρεία αποφασίζει τη διανομή μερίσματος ύψους 25.000 ευρώ σε φορολογικό κάτοικο Ελλάδος.

Τι φόρο θα πληρώσει, ο Έλληνας μερισματούχος, με δεδομένο ότι ο φόρος παρακράτησης του μερίσματος στην Κύπρο είναι 0%; Σύμφωνα με το άρθρο 64 του Ν. 4172/2013, η παρακράτηση φόρου επί των αλλοδαπών μερισμάτων είναι 10%. Συνεπώς, θα πρέπει με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να πληρώσει στην Εφορία 2.500 ευρώ (25.000 Χ 10%).

Ωστόσο, αυτό αλλάζει προς όφελος των Ελλήνων μετόχων σε κυπριακές εταιρείες. Και αυτό επειδή, σύμφωνα με το έγγραφο της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, για την πίστωση του φόρου στην Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο φόρος εισοδήματος επί των κερδών της εταιρείας στην Κύπρο, δηλαδή το 12.5%. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι για το αλλοδαπό αυτό μέρισμα, εν προκειμένω από την κυπριακή εταιρεία, ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει, πλέον, μηδενικό φόρο.

Η αιτία; Ο φόρος εισοδήματος της Κύπρου-που θα λαμβάνεται εφεξής υπόψη βάσει της εγκυκλίου- υπερβαίνει κατά 2,5% τον αντίστοιχο φόρο επί των μερισμάτων που ορίζει η ελληνική νομοθεσία (Ν. 4172/2013). Άρα ο φόρος γίνεται μηδενικός».

Mε ενδιαφέρον περιμένουμε τις απαντήσεις της αριστερής κυβέρνησης που εδώ και 16 μήνες τσακίζει - θεωρητικώς βεβαίως - τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Σχετικές ειδήσεις