ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Σκάνδαλο: Καταργούν τις φοροαπαλλαγές του λαού, αφήνουν ανέγγιχτους τους εφοπλιστές!

Σκάνδαλο: Καταργούν τις φοροαπαλλαγές του λαού, αφήνουν ανέγγιχτους τους εφοπλιστές!

Προς κατάργηση ή στην καλύτερη περίπτωση προς αντικατάσταση οδεύουν 123 ζωτικές φοροαπαλλαγές των νοικοκυριών, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των πιστωτών, τα οποία αποκάλυψε η εαρινή έκθεση της Κομισιόν.

ΠΟΛΙΤΕΣ «ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ» ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ… ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΡΑΞΟΥΝ ΤΙΣ «ΙΕΡΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ» ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Κάτι παραπάνω από 275 εκατ. υπολογίζει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση, με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών από ιατρικές δαπάνες, λόγω αναπηρίας κτλ., δηλαδή εκπτώσεις φόρου στις οποίες βασίζεται η λαϊκή οικογένεια, για να περισώσει ό,τι μπορεί από τα εισοδήματά της που έχουν εξανεμιστεί μέσα στην κρίση.

Πρόκειται δηλαδή για ψίχουλα, μπροστά στα έσοδα που χάνουν τα δημόσια ταμεία από τις 56 φοροαπαλλαγές των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι έχουν πάρει τη δέσμευση της κυβέρνησης, και συγκεκριμένα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι η –συμβολική- φορολογία τους, δεν πρόκειται να αυξηθεί.

Συνολικά, οι φοροαπαλλαγές που επανεξετάζονται από την κυβέρνηση είναι 716 και συγκεκριμένα:

• 123 φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 275,29 εκατ. ευρώ έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου).

Το μεγαλύτερο κόστος, 85,2 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τις ιατρικές δαπάνες, για τις οποίες εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνον οι δαπάνες άνω των 100 ευρώ που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 5,9 εκατ. νοικοκυριά που κάνουν φορολογική δήλωση, 1,7 εκατ. νοικοκυριά περιορίζουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, μέσω των ιατρικών εξόδων και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

• 109 φοροαπαλλαγές αφορούν τις επιχειρήσεις και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 13,75 εκατ. ευρώ.

• 19 φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 426,24 εκατ. ευρώ. Από τις φοροαπαλλαγές αυτές ευνοούνται 1.145.575 φορολογούμενοι.

• Στα 972,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Η κατάργηση κάποιων εκ των φοροαπαλλαγών ενδέχεται να μετατραπεί σε άμεσες ενισχύσεις προς τους φορολογούμενους που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Προφανώς, θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια, και δεν αποκλείεται να δούμε για μία ακόμη φορά, ως όριο να τεθούν τα 2.400 ευρώ των δικαιούχων των παροχών αλληλεγγύης του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος».

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χρυσώνει το χάπι στους πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και κλείνει το μάτι στους εφοπλιστές, κάνοντας ότι δεν ξέρει, για παράδειγμα, ποιες είναι οι βεβαιωμένες ανεξόφλητες οφειλές τους προς τη ΔΟΥ Πειραιά.

Αυτό που γνωρίζει, όμως, η κυβέρνηση είναι ότι οι εφοπλιστές καταβάλλουν κάτι λιγότερο από 10 ευρώ τη μέρα ανά μονάδα πλοίου, όταν τα ημερήσια έσοδα μπορούν να φτάσουν ακόμα και επταψήφια ποσά! Σχεδόν ανύπαρκτη φορολογία για την εφοπλιστική ελίτ, περικοπές χωρίς τέλος για τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία υπηρετεί με ευλάβεια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έκαναν και όλες οι προηγούμενες.

Σχετικές ειδήσεις