Χαμάς: Έτοιμη να παραδώσει τα όπλα εάν σταματήσει η κατοχή στην Γάζα
Τα όπλα μας συνδέονται με την ύπαρξη της κατοχής και της επιθετικότητας, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ αλ Χάγια, επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα
Ένας μαχητής της Χαμάς φρουρεί καθώς οχήματα του Ερυθρού Σταυρού (δεν απεικονίζονται) μεταφέρουν τις σορούς των ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα μετά τη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, αφού παραδόθηκαν από μαχητές της Χαμάς στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός και της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων-κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, στην πόλη της Γάζας, 15 Οκτωβρίου 2025.
Η Χαμάς δήλωσε το Σάββατο ότι είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της στη Λωρίδα της Γάζας σε μια παλαιστινιακή αρχή που θα κυβερνά αυτό το έδαφος, υπό την προϋπόθεση ότι ο ισραηλινός στρατός θα σταματήσει την κατοχή του στον θυλακα.
"Τα όπλα μας συνδέονται με την ύπαρξη της κατοχής και της επιθετικότητας", δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Χαλίλ αλ Χάγια, επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα και κύριος διαπραγματευτής του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο οποίος προσθέτει: "εάν λήξει η κατοχή, αυτά τα όπλα θα τεθούν υπό την ευθύνη του κράτους". Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, το γραφείο του Χάγια διευκρίνισε ότι ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα μιλούσε για ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
"Δεχόμαστε την ανάπτυξη δυνάμεων του ΟΗΕ, οι οποίες θα είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των συνόρων και την εποπτεία της τήρησης της εκεχειρίας στη Γάζα", πρόσθεσε ο Χάγια, ενννοώντας σαφώς την απόρριψη του κινήματός του για την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα έχει ως αποστολή τον αφοπλισμό του.