ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Στο «σκοτάδι» ο ελληνικός λαός για τα οικονομικά των κομμάτων

Στο «σκοτάδι» ο ελληνικός λαός για τα οικονομικά των κομμάτων

Τον Ιούλιο του 2016 στην κατεστραμμένη Ελλάδα των μνημονίων ένα οικουμενικό πολιτικό σκάνδαλο όχι μόνον βρίσκεται στο απυρόβλητο αλλά συνεχίζεται καθημερινά.

ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ 2015 ΟΥΤΕ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Την ίδια ώρα που υποτίθεται ότι στη Βουλή διεξάγεται ειδική έρευνα για τα χρέη και τα δάνεια των κομμάτων και τη διαπλοκή τους με τα ΜΜΕ, τα ίδια τα κόμματα ουσιαστικά κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό ρίχνοντας απλώς... μελάνη για να θολώνουν τα νερά.

Τα πολιτικά κόμματα όχι μόνον αυθαιρετούν κατά συρροή σε σχέση με τα οικονομικά στοιχεία της λειτουργίας του αλλά και καταπατούν ακόμη και αυτό το ελλιπέστατο νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς της δημοσιότητας των εσόδων και των εξόδων τους.

Οι ισολογισμοί τους, ακόμη κι αυτοί οι πλημμελώς καταρτιζόμενοι δεν δίνονται στη δημοσιότητα και όταν δημοσιεύονται αυτό γίνεται σχεδόν κρυφά.

Στην εποχή του διαδικτύου δεν υπάρχουν αναρτημένα πουθενά επισήμως τα οικονομικά τους στοιχεία. Σε κανένα κομματικό ιστότοπο δεν υπάρχουν εμφανώς παραπομπές σε ό,τι αφορά στα έσοδα και κυρίως στις δαπάνες τους. Κανείς δεν γνωρίζει πώς μοιράζονται τα χρήματα που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, πόσους υπαλλήλους έχουν. Πόσο τους πληρώνουν, αν τους πληρώνουν. Αν έχουν άλλα έσοδα και από ποιους, την εποχή μάλιστα που συζητείται το ενδεχόμενο παραγραφής του σκανδάλου της Siemens με τις μίζες εκατομμυρίων στα κομματικά ταμεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ότι στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπάρχει ειδικό τεύχος για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων. Εκεί λοιπόν η βασική τους υποχρέωση είναι να αναρτούν τους οικονομικούς απολογισμούς των εκλογικών αναμετρήσεων.

Κι όμως, κανένα κόμμα δεν έχει στείλει στο Εθνικό Τυπογραφείο ισολογισμό εσόδων και δαπανών για τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ούτε ένα.

Δηλαδή, απαξιούν να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό παρά τον νόμο και κανείς δεν έχει ασχοληθεί με το μείζον αυτό θέμα για τη διαφάνεια και τη λειτουργία της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Ακόμη, για το δημοψήφισμα του Ιουνίου της ίδια χρονιάς υπάρχουν μόλις τρεις αναρτήσεις. Οι δύο μηδενικές από τη Νέα Δημοκρατία και τη Χρυσή Αυγή και μόλις μία, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζει ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα στα 177.367,37 ευρώ.

Είναι πλέον Ιούλιος και όμως επίσης κανένα κόμμα δεν έχει δημοσιεύσει τους ισολογισμούς της περασμένης χρονιάς, του 2015 για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός πώς καταφέρνουν αυτοί που μας κυβερνούν μέσα από τη Βουλή των Ελλήνων να συντηρούν τους κομματικούς τους στρατούς. Αν δημιουργούν ακόμη ελλείμματα και πως τα καλύπτουν. Αν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, πόσα ακριβώς είναι τα χρέη τους και πόσα τα δάνειά τους.

Είναι ακριβώς το ίδιο κράτος που επέτρεπε στον Μαρινόπουλο να μη δημοσιεύει τους ισολογισμούς του προκειμένου να μην υπάρχουν επίσημα στοιχεία και να μπορούν οι τράπεζες να συνεχίσουν να δίνουν δάνεια.

Αυτό το κράτος που διοικείται από αυτά τα συγκεκριμένα κόμματα που έχουν επιλέξει ένα μοντέλο λειτουργίας με βάση το οποίο σχεδόν όλα προτιμούν να κρύβουν τα οικονομικά τους στοιχεία.

Για παράδειγμα δείτε πού δημοσίευσαν τους ισολογισμούς του 2014 τα πολιτικά κόμματα, την ίδια ώρα που όλοι οι άλλοι ισολογισμοί δημοσιεύονται υποχρεωτικά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σε τουλάχιστον δύο εφημερίδες και φυσικά στο διαδίκτυο, ειδικά για τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε τον ισολογισμό του στις 31 Μαρτίου του 2015 στην εφημερίδα Ναυτεμπορική και όχι στη δική του εφημερίδα Αυγή και στα σάιτ που έχει.

Η ΝΔ στις 27 Φεβρουαρίου στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Το ΠΑΣΟΚ στις 7 Μαρτίου στην εφημερίδα Έθνος.

Το ΚΚΕ στις 27 Φεβρουαρίου στην εφημερίδα Ναυτεμπορική και όχι στον Ριζοσπάστη.

Το Ποτάμι ήταν το μόνο κόμμα που φιλοξένησε τον ισολογισμό του στο διαδίκτυο στο site του κόμματος. Σήμερα υπάρχει μεν εκεί αλλά δεν φαίνεται πουθενά και για να το ανακαλύψετε πρέπει να κάνετε ειδική αναζήτηση για... προχωρημένους.

Επίσης δύο κόμματα που ήταν στη Βουλή το 2015 δεν εμφανίζουν ισολογισμό ή τον έχουν κρύψει τόσο καλά που δεν έχει γίνει δυνατό να... αποκαλυφθεί. Η Χρυσή Αυγή που υποστηρίζει ότι με την διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης δεν έχει υποχρέωση να δημοσιεύει ισολογισμό, ενώ την ίδια ώρα κατέθεσε ειδική έκθεση για το δημοψήφισμα. Και τέλος, ο πολιτικός των off-shore της μιας λίρας, του μισού ΕΝΦΙΑ, ο κήρυκας της νομιμότητας, ο Πάνος Καμμένος, που απλώς όπως όλα δείχνουν δεν έχει δημοσιοποιήσει τα οικονομικά του 2014.

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποτίθεται ότι πολεμά τη διαπλοκή και φέρνει ένα νέο πολιτικό ήθος στη χώρα. Με κινήσεις αποπροσανατολισμού και εντυπωσιασμού προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό από όλα του τα προβλήματα και τα δεινά που πολλαπλασιάστηκαν από τη δική της διακυβέρνηση και από τις ψεύτικες υποσχέσεις που δόθηκαν αφειδώς προεκλογικά.

Υποτίθεται δήθεν ότι επιχειρεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να αφήσει το δικό της προοδευτικό στίγμα. Και την ίδια ώρα δεν καταπολεμά την διαφθορά που το ίδιο το πολιτικό σύστημα προκαλεί διατηρώντας αλώβητες εκλογικές τερατώδεις εκλογικές περιφέρειες όπως η Β’ Αθήνας που είναι γνωστό ότι αποτελεί άντρο διαφθοράς, συνδιαλλαγής και μαύρου χρήματος καθώς για να επιτευχθεί η εκλογή ενός υποψηφίου απαιτείται η δαπάνη υπερπολλαπλάσιων χρημάτων από όσα προβλέπονται στον εκλογικό νόμο. Φυσικά, υπάρχει τυπικά η πρόβλεψη για ποινή έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα αλλά αυτό θα γινόταν σε ένα κανονικό κράτος όπου θα υπήρχαν ανεξάρτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αυτοί οι μηχανισμοί που ακόμη κι όταν υπάρχουν απονευρώνονται ή ευνουχίζονται, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην επιτροπή πόθεν έσχες που αντί να είναι μία ανεξάρτητη αρχή καίριας σημασίας για την τιμή του πολιτικού συστήματος είναι μια επιτροπή όπου τα κόμματα πατσίζουν χάρες, ειδικά αν πρόκειται για μεγαλόσχημα στελέχη, πρωθυπουργούς, υπουργούς κ.λπ.

Σε παλαιότερο δημοσίευμά του το Newsbomb.gr επισήμαινε το αδιανόητο για οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος της γης:
«Αν μπείτε στον πειρασμό να αναζητήσετε τους ισολογισμούς των κομμάτων θα διαπιστώσετε ότι δεν δημοσιεύονται σε κανένα κρατικό φορέα!

Ούτε το Υπουργείο Εσωτερικών, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών, ούτε η Βουλή έχουν συγκεντρωμένα τα οικονομικά στοιχεία των κομμάτων. Ούτε καν στο Εθνικό Τυπογραφείο, που είναι υπεύθυνο για την έκδοση των Φύλλων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης δεν δημοσιεύει ισολογισμούς κομμάτων.

Για να δείτε τα οικονομικά των κομμάτων πρέπει να είστε συνδρομητής στο αρχείο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου!
Μιλάμε δηλαδή για το άκρον άωτον της διαπλοκής. Το πολιτικό σύστημα δημοσιεύει τα οικονομικά του στο «συντεχνιακό» όργανο των εκδοτών και αυτοί που μας κυβερνούν επιμένουν ότι θα πατάξουν το «τρίγωνο της διαπλοκής!»

Ήρθε λοιπόν η ώρα να σας ενημερώσουμε πως ούτε εκεί δεν μπορείτε πλέον να βρείτε συγκεντρωμένα έστω παλαιότερα στοιχεία για τα οικονομικά των κομμάτων.

Το site της Ένωσης Ιδιοκτητών δεν υπάρχει πλέον και στη θέση της διαδικτυακής διεύθυνσης eihea.gr που λειτουργούσε εμφανίζεται ένα άρθρο για εξοπλισμό εστιατορίων!

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία γνωστά στοιχεία πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ είναι ο Σταύρος Ψυχάρης του ΔΟΛ, αντιπρόεδρος ο πρώην εργαζόμενος του ΔΟΛ Βασίλης Μουλόπουλος ως εκπρόσωπος της εφημερίδας Αυγή και ταμίας ο Γιώργος Μπόμπολας.

Κι όλα αυτά, ενώ από το φθινόπωρο του 2014 συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή ένας νέος νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων που εκτός όλων τα άλλων εναρμόνιζε το νομικό πλαίσιο με τις συστάσεις της Επιτροπής GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς-Group of States Against Corruption) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα µε τις συστάσεις κλήθηκε η Ελλάδα:

i. να παρατείνει την περίοδο οικονομικής αναφοράς που εφαρμόζεται στις προεκλογικές εκστρατείες, έτσι ώστε η οικονομική δραστηριότητα, κατά την περίοδο αυτή να καταγράφεται, µε ακρίβεια και πληρότητα.

ii. (i) να καταργήσει τη δυνατότητα χρήσης ανώνυµων κουπονιών για δωρεές προς πολιτικά κόµµατα, συνασπισµούς κοµµάτων και υποψήφιους και (ii) να θεσπίσει µια υποχρέωση να διενεργούνται µέσω τραπεζικού εµβάσµατος όλες οι δωρεές προς πολιτικά κόµµατα και συνασπισµούς κοµµάτων και, ενδεχοµένως, προς υποψήφιους για εκλογή, οι οποίες υπερβαίνουν ένα συγκεκριµένο όριο,

iii. να λάβει τα κατάλληλα µέτρα προκειµένου να διασφαλιστεί ότι τα δάνεια που χορηγούνται σε πολιτικά κόµµατα, συνασπισµούς κοµµάτων και υποψήφιους δεν χρησιµοποιούνται για την παράκαµψη των κανονισµών πολιτικής χρηµατοδότησης, εξακριβώνοντας, ιδίως, κατά πόσον τα δάνεια αποπληρώνονται σύµφωνα µε τους όρους υπό τους οποίους χορηγήθηκαν,

iv. να διασφαλίσει ότι όλα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παρέχονται σε είδος προς πολιτικά κόµµατα, συνασπισµούς κοµµάτων, µέλη του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψηφίους για εκλογή (εκτός από την εθελοντική εργασία από µη επαγγελµατίες) προσδιορίζονται ορθά και καταγράφονται πλήρως, στην αγοραία αξία τους, τόσο ως όσον αφορά στις λειτουργικές δραστηριότητες των κοµµάτων και των συνασπισµών κοµµάτων όσο και όσο αφορά στις προεκλογικές εκστρατείες,

v. να αντανακλά ορθά στους λογαριασµούς των κοµµάτων την αξία των υπηρεσιών που παρέχονται από δηµοσίους υπαλλήλους που αποσπώνται προκειµένου να συνδράµουν µέλη του Ελληνικού ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να βεβαιώνεται ότι οι πληροφορίες αυτές είναι άµεσα διαθέσιµες στο κοινό,

vi. να αυξήσει τη διαφάνεια των λογαριασµών και των δραστηριοτήτων των φορέων που σχετίζονται, άµεσα ή έµµεσα, µε πολιτικά κόµµατα ή είναι, µε άλλο τρόπο, υπό τον έλεγχό τους,

vii. να θεσπίσει απαιτήσεις για την έγκαιρη δηµοσίευση των ιδιωτικών δωρεών προς πολιτικά κόµµατα, συνασπισµούς κοµµάτων και υποψήφιους, οι οποίες υπερβαίνουν ένα συγκεκριµένο όριο,

viii. να αυξήσει σηµαντικά τη διαφάνεια της χρηµατοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών, ιδίως: (i) καθιστώντας εµφανή την οικονοµική υποστήριξη από πολιτικά κόµµατα και συνασπισµούς κοµµάτων προς υποψήφιους στις δηµοτικές και τις περιφερειακές εκλογές και (ii) θεσπίζοντας απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων και δηµοσιότητας για όλους τους υποψήφιους για εκλογή ή καταλόγους υποψηφίων σε όλα τα επίπεδα,

ix. να διευκολύνει την εύκολη πρόσβαση του κοινού σε δηµοσιευµένες πληροφορίες σχετικές µε τη χρηµατοδότηση των πολιτικών κοµµάτων και των προεκλογικών εκστρατειών,

x. να διασφαλίζει ανεξάρτητο έλεγχο σε σχέση µε τα πολιτικά κόµµατα που υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και λογαριασµούς,

xi. να ενισχύσει σηµαντικά την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ελέγχου από τα πολιτικά κόµµατα και τους συνασπισµούς Κοµµάτων,

xii. να διασφαλίζει έναν ουσιαστικότερο και συνεχή έλεγχο των οικονοµικών εγγράφων των πολιτικών κοµµάτων, των συνασπισµών κοµµάτων και των υποψηφίων,

xiii. (i) να διασφαλίζει τη δηµοσιότητα και την εύκολη πρόσβαση εκ µέρους του κοινού στις εκθέσεις της Επιτροπής Ελέγχου, συµπεριλαµβανόµενων και των προσαρτηµάτων που περιέχουν τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών και (ii) να θεσπίσει τη δυνατότητα των µελών της Επιτροπής Ελέγχου να εκφράζουν και να δηµοσιεύουν διιστάµενες ή µειοψηφικές απόψεις σχετικά µε την έκθεση της Επιτροπής,

xiv. να διασφαλίζει ότι τα αρχεία θα µπορούν να ανοίγουν εκ νέου, όταν έρχονται στο φως νέες πληροφορίες και να τροποποιήσει, αναλόγως, τους κανόνες σχετικά µε την τήρηση της χρηµατοοικονοµικής τεκµηρίωσης από τα πολιτικά κόµµατα, τους συνασπισµούς κοµµάτων, τους υποψήφιους, καθώς και από την ίδια την Επιτροπή Ελέγχου,

xv. να διασφαλίσει ότι η πολιτική χρηµατοδότηση, σε επίπεδο κατώτερο του εθνικού, υπόκειται στον έλεγχο ενός ανεξάρτητου και αποτελεσµατικού ελεγκτικού µηχανισµού, ιδανικά υπό την εποπτεία της Επιτροπής Ελέγχου,

xvi. (i) να θεσπίσει µια υποχρέωση για την Επιτροπή Ελέγχου και τους ελεγκτές να αναφέρουν πιθανολογούµενες παραβάσεις των κανόνων σχετικά µε την πολιτική χρηµατοδότηση στις αρχές επιβολής του νόµου και (ii) να διασφαλίσει ότι ο µηχανισµός, µε τον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις για παραβάσεις των κανόνων σχετικά µε την πολιτική χρηµατοδότηση, λειτουργεί αποτελεσματικά στην πράξη.

Ο νόμος ψηφίστηκε αλλά ουσιαστικά σε κανένα σημείο δεν εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ελλάδα γύρω από το πολιτικό χρήμα και τη διαχείρισή του. Είναι προφανές ότι τα πολιτικά κόμματα δεν επιθυμούν πραγματικά να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό στο όνομα του οποίου υπάρχουν και λειτουργούν για την οικονομική τους κατάσταση και τον τρόπο απόκτησης και διαχείρισης των χρημάτων με βάση τα οποία υπάρχουν και λειτουργούν.

Σχετικές ειδήσεις