ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να πει το όνομα της εταιρείας - φάντασμα της «Αυγής»;

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται να πει το όνομα της εταιρείας - φάντασμα της «Αυγής»;

Η απροθυμία του πρωθυπουργού να μιλήσει με ονόματα και διευθύνσεις για τις «σκιές» που υπάρχουν γύρω από την εταιρεία που υπάρχει πίσω απότο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας «Αυγή» φουντώνει ακόμα περισσότερο τη σεναριολογία - Γιατί δεν αποκαλύπτει το όνομα της εταιρείας; Ποιους καλύπτει;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο λόγος για μια εταιρεία - φάντασμα στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας Αυγή, που ανήκει πλειοψηφικά στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η εταιρεία ονομάζεται Atlas Cyprus International Trust και ανήκει «σε ένα γκρουπ εταιρειών με τον γενικό τίτλο «Καταπιστευματική». Πάρ' όλα και οι δύο εταιρείες είναι ανύπαρκτες.

Με στόμφο και σιγουριά ο κ. Τσίπρας είπε από το βήμα της Βουλής ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι offshore, αλλά νόμιμη!

Νόμιμη μεν, αλλά δεν μας λέει το όνομά της.

Στην Κύπρο πάντως -ένα κράτος πλήρως δομημένο με εξαιρετική δημόσια διοίκηση στα αγγλοσαξωνικά πρότυπα- τα πάντα είναι τακτοποιημένα.

Το αρμόδιο τμήμα στο οποίο καταγράφονται υποχρεωτικά όλες οι εταιρείες Κυπριακές ή αλλοδαπές που έχουν την έδρα του στο νησί, είναι το «Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη».

Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην ιστοσελίδα που αποτελεί υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών υπάγονται οι πιο κάτω Κλάδοι:

α) Ο Κλάδος Εταιρειών ασχολείται με την εγγραφή, παρακολούθηση, έλεγχο και διαγραφή των ημεδαπών εταιρειών, των αλλοδαπών εταιρειών, των συνεταιρισμών και των εμπορικών επωνυμιών.

β) Ο Κλάδος Πτωχεύσεων και Εκκαθαρίσεων ασχολείται με την παραλαβή και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αφερέγγυων φυσικών και νομικών προσώπων.

γ) Ο Κλάδος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ασχολείται με εμπορικά σήματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αναζητώντας λοιπόν την εταιρεία Atlas Cyprus International Trust, δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Ούτε μία εταιρεία, έστω για συνωνυμία.

Συνεχίζοντας την αναζήτηση, το newsbomb.gr ανακαλύπτει 6 εταιρείες με την επωνυμία Atlas International και ακόμη 191 εταιρείες που φέρουν τον διακριτικό τίτλο Altas ως συνθετικό του ονόματός τους.

Άρα, αρχικά ο ιστότοπος είναι ενεργός και έχει πράγματι καταγεγραμμένες το σύνολο των εταιρειών που έχουν την έδρα τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Και άρα, δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν: είτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει κάποιο λάθος είτε έχει δώσει σκόπιμα λανθασμένη πληροφορία.

Αξίζει στο σημείο αυτό να παρατεθεί το απόσπασμα από την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή, στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Είπε, απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε θέσει το θέμα στην πρωτομιλία του:

«Αναφερθήκατε, επίσης, στην εφημερίδα «Αυγή» -άλλη μια δήθεν φοβερή αποκάλυψη!- και είπατε: «Να, όπως και εμείς έχουμε offshore, και εσείς έχετε offshore. Έτσι δεν είναι; Και εμείς έχουμε τον Παπασταύρου, που τον ψάχνουν για κάποια φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων, αλλά έχετε και εσείς, ρε παιδιά! Δεν έχετε; Αφού όταν αυξήσατε το μετοχικό κεφάλαιο, μπήκε μια εταιρεία offshore από την Κύπρο». Και τι πήρε; Πήρε 2,93% του μετοχικού κεφαλαίου της «Αυγής» η «Atlas Cyprus International Trust».
Κάποιοι Βουλευτές, μάλιστα, από τη Νέα Δημοκρατία έκαναν -και όφειλαν- εξονυχιστικό έλεγχο στην Κύπρο και δεν τη βρήκαν. Πολύ λογικό, διότι εξ όσων γνωρίζω η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως όλοι –φαντάζομαι- γνωρίζουμε –και μάλλον και εσείς θα γνωρίζετε- εταιρείες offshore απαγορεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έψαξαν και αλλού και πάλι δεν τη βρήκαν -και πάλι λογικό- γιατί δεν υφίσταται, κύριε Μητσοτάκη, offshore εταιρεία. Είναι νομιμότατη εταιρεία με έδρα την Κύπρο και ανήκει μαζί με άλλες εταιρείες σε ένα γκρουπ εταιρειών με τον γενικό τίτλο «καταπιστευματική». Μπορείτε να ψάξετε εκεί και να βρείτε όλα της τα στοιχεία. Άνθρακας και αυτός ο θησαυρός!»

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι έχει αναζητηθεί από πολλούς η συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά δεν την έχουν βρει!!!

Και επιχειρεί με έναν ακροβατισμό να δικαιολογήσει αυτή την... αφάνεια, υποστηρίζοντας ότι δεν τη βρίσκουν γιατί ψάχνουν στις off shore, ενώ είναι μια κανονική εταιρεία.

Πιστεύει δηλαδή ο κ. Τσίπρας, ή θέλει να εμφανίζεται αφελώς ότι πιστεύει πως όλοι αυτοί που ψάχνουν είναι ανόητοι επαρχιώτες που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν δυο... γαϊδουριών εταιρείες.

Κι όμως, όπως ήδη έχει προσημειωθεί, στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει μόνον μια υπηρεσία στην οποία καταγράφονται όλες οι εταιρείες κάθε είδους. Δεν είναι όπως στην Ελλάδα που σκοπίμως όλα χάνονται μέσα σε δαιδαλώδεις νομοθεσίες και πολλές αρμόδιες υπηρεσίες.

Κι αν ο κ. Τσίπρας έκανε κάποιο λάθος στο όνομα της εταιρείας;

Έδωσε και το όνομα της μητρικής εταιρείας, άλλωστε: «Είναι νομιμότατη εταιρεία με έδρα την Κύπρο και ανήκει μαζί με άλλες εταιρείες σε ένα γκρουπ εταιρειών με τον γενικό τίτλο «καταπιστευματική».

Αυτό ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Νέα αναζήτηση λοιπόν.

Νέα απογοήτευση. Δεν υπάρχει εταιρεία με τον τίτλο «Καταπιστευματική».

Και δεν μπορεί να υπάρχει γιατί αποτελεί μια συγκεκριμένη έννοια, με την οποία οι διάφορες δικηγορικές και άλλες εταιρείες στην Κύπρο με αυτό τον όρο διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους.

Δύο στα δύο, λοιπόν, για τον πρωθυπουργό. Και το ερώτημα είναι «γιατί;».

Τι ακριβώς θέλει να κρύψει ο κ. Τσίπρας;

Ποιος ή ποιοι δεν θέλουν να γίνουν γνωστά τα ονόματά τους;

Και επίσης δεν είναι δα και ένα τεράστιο ποσό ή ποσοστό. Πρόκειται για το 2,93% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με κόστος κτήσης περίπου 100.000 ευρώ.

Το ποσό είναι σχετικά μικρό, θα μπορούσε να το έχει οποιοσδήποτε.

Άρα, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να λέει ψέμματα ή έστω ανακρίβειες στη Βουλή σημαίνει πιθανότατα ότι πίσω από τη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως κι αν τη λένε κρύβεται πρόσωπο ή πρόσωπα των οποίων η αποκάλυψη θα προκαλέσει μεγάλο πολιτικό κόστος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι σε ανύποπτο χρόνο το Newsbomb.gr είχε γράψει ότι τα χαρτιά της εν λόγω εταιρείας έχουν ήδη προκαλέσει πολιτικό σάλο και εντός της χώρας, αλλά και εκτός. Και μάλιστα για το θέμα έχει ενδιαφερθεί συγκεκριμένη πρεσβεία ξένης χώρας (Διαβάστε εδώ την αποκάλυψη του Newsbomb.gr)

Η ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Κι όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν ο μόνος που χθες Δευτέρα στη Βουλή ξόρκισε τις off shore και μάλιστα με βδελυγμία.

Το ίδιο έκανε ο μνημονιακός του συνέταιρος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Είπε χαρακτηριστικά: «Από εκεί και πέρα, ακούστε, από το 1993 καταθέτω πόθεν έσχες κι αν δείτε τα πόθεν έσχες μου από το ’93 μέχρι σήμερα, έχει μειωθεί η περιουσία μου όσο είμαι πολιτικός και δεν έχει αυξηθεί. Ούτε χρήμα στο εξωτερικό έχω ούτε off shore έχω...»

Φυσικά, μιλούσε για τα τυπικά και όχι για τα ουσιαστικά όπως έχει αποκαλύψει με τεκμηριωμένα στοιχεία το newsbomb.gr, χωρίς φυσικά να έχει απαντήσει ποτέ ο κ. Καμμένος.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις σχέσεις του κ. Καμμένου με εταιρείες του εξωτερικού

Σχετικές ειδήσεις