ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Έρχεται δικαστική «βόμβα» μετά το Πάσχα στο εφοπλιστικό λόμπι

Έρχεται δικαστική «βόμβα» μετά το Πάσχα στο εφοπλιστικό λόμπι

Στην τελική ευθεία μπαίνει μετά το Πάσχα η κύρια ανάκριση για τα θαλασσοδάνεια που είχαν λάβει ηχηρά ονόματα της εφοπλιστικής κοινότητας.

ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΚΑΛΕΣΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΏΝ

Του Σπύρου Πάνου

Η υπόθεση αφορά κατά κύριο λόγο την επενδυτική εταιρεία IRF και δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ των άλλων οι εφοπλιστές Αγγελική Φράγκου και Μιχάλης Ζολώτας καθώς και άλλοι ισχυροί παράγοντες της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας.

Ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Νίκος Τσιρώνης που χειρίζεται την υπόθεση καλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το Πάσχα, σε απολογία τους εμπλεκόμενους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παράλληλα με τις κλήσεις για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, ο ανακριτής θα αποστείλει και αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, ζητώντας να του αποσταλούν τα στοιχεία δύο εταιρειών όπου φαίνεται να κατευθύνεται μέρος των δανείων και συγκεκριμένα ποσό 30 εκατ. δολαρίων. Η εκτίμηση είναι πως και οι εν λόγω εταιρείες ανήκουν σε εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Η έρευνα

Η IRF δημιουργήθηκε το 2005 και συμμετείχαν σε αυτή η Αγγελική Φράγκου, ο Μιχάλης Ζολώτας, ο πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών Μιχάλης Βενιάμης (που δεν διώκεται λόγω του ότι δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του) καθώς και άλλοι εφοπλιστές. Επρόκειτο για μία εταιρεία επενδύσεων, η οποία συστάθηκε σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο των Βερμούδων.

Τα δάνεια προς την IRF, ήταν τα πρώτα που έλεγξαν οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς Ιωάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος, μετά την εκ νέου έρευνα που ξεκίνησαν όταν η υπόθεση των δανείων της Marfin βγήκε από το αρχείο με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί, ολοκληρώνοντας την προκαταρκτική εξέταση τον περασμένο Οκτώβριο, κατέληξαν στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά 15 τραπεζικών στελεχών. Μεταξύ αυτών που διώχθηκαν, κατά περίπτωση, για κακουργηματική απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είναι οι εφοπλιστές Αγγελική Φράγκου και Μιχάλης Ζολώτας.

Αμέσως μετά το Πάσχα η υπόθεση θα έρθει και πάλι στο φως της επικαιρότητας και αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στο εφοπλιστικό λόμπι και στα θαλασσοδάνεια που εγκρίθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες τα προηγούμενα χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις