ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Συνελήφθη η συνεργός του Ξηρού, Αγγελική

Συνελήφθη η συνεργός του Ξηρού, Αγγελική

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της τρομοκρατίας, καθώς συνελήφθη στη Σαλαμίνα η Αγγελική Σπυροπούλου,που φέρεται ως βασικός συνεργάτης του Χριστόδουλου Ξηρού και ως συνδετικός κρίκος του ίδιου με τη "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα (02/03) το πρωί έπειτα από επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στη Σαλαμίνα. Οι αστυνομικοί είχαν εδώ και ημέρες πληροφορίες ότι στη συγκεκριμένη περιοχή κινούταν η 23χρονη Αγγελική, έτσι το τελευταίο διάστημα είχαν επικεντρώσει τις έρευνές του στο ευρύτερο σημείο, ακολουθώντάς την βήμα-βήμα.

Η Αγγελική, που αποτελεί το πρόσωπο "κλειδί", είχε μπει στο μικροσκόπιο της Ελληνικής Αστυνομίας από την ημέρα που οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει στη σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού.

Λίγο μετά τις 12:30 η 23χρονη φοιτήτρια μεταφέρθηκε στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Αθήνα.

Κυκλοφορούσε με το όνομα Εύη Στατίδη

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η 23χρονη φοιτήτρια τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούσε με πλαστά στοιχεία ταυτότητας και εμφανιζόταν ως Εύη Στατίδη. Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής μετά από έρευνες εντόπισαν την Αγγελική σε διαμέρισμα της μητέρας των αδερφών Τσάκαλου, οι οποίοι εκτίουν πολυετείς καθείρξεις για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Παράλληλα, εκτός από τη μητέρα του Τσάκαλου, στο σπίτι την ώρα της σύλληψης της Αγγελικής βρισκόταν και η 26χρονη σύζυγος του Γεράσιμου Τσάκαλου, ενός εκ των αδερφών, η οποία συνελήφθη κατηγορούμενη για υπόθαλψη.

Το απόγευμα η 60χρονη μητέρα των αδερφών Τσάκαλου και η 26χρονη νύφη της θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πειραιά.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί άλλα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων μία 36χρονη γυναίκα, τα οποία μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, φέρεται να ετοίμαζαν το μεγάλο "χτύπημα" στις φυλακές Κορυδαλλού. Συγκεκριμένα οι συλλήψεις είχαν γίνει στον Άγιο Δημήτριο, στο Γαλάτσι και στη Σαλαμίνα.

Ποιος ο ρόλος της 36χρονης που συνελήφθη

Ως «αγγελιαφόρος» φέρεται να λειτουργούσε η συλληφθείσα, μεταξύ των έγκλειστων που κατηγορούνται για συμμετοχή στους «Πυρήνες» και της συνεργάτιδας του Χριστόδουλου Ξηρού, Αγγελικής Σπυροπούλου, η οποία συνελήφθη σήμερα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η 36χρονη είχε συναντήσεις στις φυλακές με ηγετικά στελέχη των «Πυρήνων», μετέφερε αλληλογραφία και άλλα πράγματα, ενώ είχε παραδώσει, εκτός των άλλων, και μεγάλο χρηματικό πόσο στην καταζητούμενη Αγγελική Σπυροπούλου.

Ποιος είναι ο «Ιάσονας»

Δυο Έλληνες ηλικίας 39 και 32 ετών συνελήφθησαν το Σάββατο σε έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού και του μεγάλου χτυπήματος που ετοιμαζόταν στον Κορυδαλλό.

Ο 39χρονος με το κωδικό όνομα «Ιάσονας», στενός συνεργάτης του Χριστόδουλου Ξηρού και μέλος, σύμφωνα με την αστυνομία, της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, συνελήφθη το Σάββατο, καθώς δαχτυλικά αποτυπώματα και DNA ταυτοποιήθηκαν σε βόμβες και γιάφκες της οργάνωσης.

«Ο 39χρονος ήταν συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού και ένα από τα βασικά μέλη του επιχειρησιακού βραχίονα της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς" που θα συμμετείχε στην επιχείρηση "Γοργοπόταμος" στις φυλακές Κορυδαλλού.

Το DNA του συλληφθέντος ταυτοποιήθηκε σε τρεις βομβιστικές επιθέσεις, ενώ μπαινόβγαινε μαζί με τον Ξηρό και την καταζητούμενη (σσ. σήμερα συνελήφθη) Αγγελική Σπυροπούλου στις δύο γιάφκες σε Ανάβυσσο και Λουτράκι. Στις επικοινωνίες της Αγγελικής με τους έγκλειστους "Πυρήνες" είχε τον κωδικό "Ιάσονας" ενώ παράλληλα εξετάζουμε τρία ενδεχόμενα: να έκρυψε τον Ξηρό μετά την απόδραση του, να ταχυδρόμησε το παγιδευμένο δέμα που είχε στόχο το αστυνομικό τμήμα της Ιτέας, να ήταν εκείνος που τηλεφωνούσε στα Μ.Μ.Ε. μετά τις βόμβες που έβαζε η τρομοκρατική οργάνωση».

Τα λόγια αξιωματικού της Αστυνομίας «δείχνουν» πόσο σημαντικό ρόλο είχε στους «Πυρήνες της Φωτιάς» ο 39χρονος «Ιάσονας», ο οποίος δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές παρά μόνο για μία τροχαία παράβαση.

Στα χέρια της Αστυνομίας και δεύτερος άνδρας 32 ετών που έπαιζε το ρόλο του ταχυδρόμου, καθώς φέρεται να είναι αυτός που παρέδωσε στη συνεργάτιδα του Χριστόδουλου Ξηρού, Αγγελική Σπυροπούλου, ψηφιακό υλικό (κάρτα sd) με γράμματα και ηλεκτρονικά κλειδιά ασφαλείας ( password ), τηλέφωνο επικοινωνίας, 6.000 ευρώ, συσκευή παρεμβολής σήματος GPS (jammer), σκοπευτικά λέιζερ, που επρόκειτο να τοποθετηθούν στα καλάσνικοφ που θα χρησιμοποιούνταν στην μεγάλη απόδραση στις φυλακές Κορυδαλλού.

Προθεσμία πήρε ο 32χρονος

Παράλληλα, σήμερα, νέα προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη (04/03/2015) ζήτησε και πήρε από τον ανακριτή ο 32χρονος. Εις βάρος του εχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση.

Την ίδια ημέρα ενώπιον του ανακριτή θα οδηγηθεί και η 36χρονη.

Σχετικές ειδήσεις