ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Τηλεπερσόνες» δικηγόροι φλερτάρουν με οριστική διαγραφή από τα μητρώα

«Τηλεπερσόνες» δικηγόροι φλερτάρουν με οριστική διαγραφή από τα μητρώα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Τι φέρνει η έναρξη της διαδικασίας πειθαρχικών διώξεων από δικηγορικούς συλλόγους

Της Μαίρης Ζαρκάδα

Ήταν να μην ανοίξει ο χορός των πειθαρχικών διώξεων σε βάρος δικηγόρων τόσο για τις «τηλεδίκες» όσο και για απρεπή και αντιδεοντολογική συμπεριφορά εντός και εκτός δικαστηρίων.

Ένας χορός που για κάποιους ενδεχομένως να είναι του Ζαλόγγου!

Άπαξ και το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε το σύνθημα να «αρχίσουν τα πειθαρχικά όργανα» περνώντας πριν ένα μήνα διάταξη με την οποία μετέτρεπε την μέχρι τότε προβλεπόμενη κατ’ έγκληση δίωξη (μετά από μήνυση) σε αυτεπάγγελτη (αυτόβουλη δίωξη), τα πειθαρχικά συμβούλια, που περίμεναν χρόνια αυτή τη στιγμή, έπιασαν αμέσως δουλειά.

Μέχρι στιγμής έχουν ασκηθεί, πάνω από είκοσι πειθαρχικές διώξεις και είναι σφόδρα πιθανό να ακολουθήσουν και αρκετές ακόμα καθώς ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήσης Κωνσταντίνου, έχει ζητήσει από τα κανάλια υλικό που αφορά σε τηλεοπτικές εμφανίσεις δικηγόρων για εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις σε βάθος τριετίας πλέον - και όχι διετίας όπως προβλέπεται από τον κώδικα.

Η βούληση και η πρόθεση των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, όπως αυτή εκφράστηκε από τον πρόεδρο της Ολομέλειας και πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, είναι να δοθεί ένα τέλος στις «τηλεδίκες» οι οποίες έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, φαλκιδεύοντας το δικηγορικό λειτούργημα και παραβιάζοντας ασύστολα βασικές συνταγματικές και δικονομικές αρχές που διέπουν ένα κράτος δικαίου.

Αυτό δεν μπορούσε να γίνει όσο το αδίκημα διωκόταν κατ’ έγκληση γιατί πολύ απλά κανείς δεν πήγαινε να καταθέσει μήνυση. Ενώ τώρα με την αλλαγή του σχετικού άρθρου (άρθρο 152 του Κώδικα Δικηγόρων - νόμος 4938/22),ο πρόεδρος του πειθαρχικού μπορεί να ασκεί διώξεις άμα τη εμφανίσει στην οθόνη.

Μετά τις πρώτες διώξεις άρχισαν και οι πρώτες κλήσεις σε απολογία ορισμένων εκ των δικηγόρων οι οποίοι μπορεί να βαρύνονται με περισσότερες από μια διώξεις, για την ίδια υπόθεση ή για διαφορετικές.

Τι προβλέπεται μεταξύ άλλων ως πειθαρχικό παράπτωμα στον Κώδικα Δικηγόρων:

  • Δεν επιτρέπεται σε δικηγόρο είτε ατομικά είτε ως μέλος Δικηγορικής Εταιρείας να δίνει συνεντεύξεις στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, δημοσιεύοντας στοιχεία ή πληροφορίες σε σχέση με εκκρεμούσα, ενώπιον της Δικαιοσύνης, υπόθεση την οποία χειρίζεται ο ίδιος.
  • Απαγορεύεται η διαφήμιση του Δικηγόρου στις εφημερίδες ή σε άλλα μέσα μαζικής ενημερώσεως, ή με επιστολές, και κάθε είδους έντυπα.

Αν και εφόσον δικηγόροι κριθούν «ένοχοι» τότε οι ποινές που προβλέπονται είναι:
α) Της σύστασης
β)Της επίπληξης
γ) Της προσωρινής παύσης από τα καθήκοντά τους μέχρι και 12 μήνες
δ) Της οριστικής παύσης από τα καθήκοντα. Η τελευταία ποινή, συνήθως βρίσκει εφαρμογή σε περιπτώσεις καταδίκης δικηγόρου με αμετάκλητη απόφαση για ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Μπορεί, όμως, να έχει εφαρμογή και σε κάποιες εκ των υποθέσεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της προκαταρκτικής πειθαρχικής έρευνας. Αυτό μπορεί να συμβεί αν ένας δικηγόρος καταδικαστεί σε ποινή προσωρινής παύσης μία φορά, για τη μία δίωξη,σε ποινή παύσης δεύτερη φορά για την δεύτερη δίωξη, τότε σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων και επειδή διαπράττει πειθαρχικά παραπτώματα καθ’ υποτροπήν, οδηγείται σε οριστική διαγραφή, γιατί δεν προβλέπεται συγχώνευση ποινής.

Έχουν ήδη κληθεί να δώσουν εξηγήσεις, οι δικηγόροι Γιάννης Βλάχος και Αλέξης Κούγιας, μετά από προσωποποίηση σε βάρος τους κατηγορίας για διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος. Αυτό δεν σημαίνει- ούτε γι’ αυτούς τους δύο αλλά ούτε και για τους υπόλοιπους εναντίον των οποίων στρέφονται οι 20 αρχικά πειθαρχικές διώξεις- ότι θα κριθούν ένοχοι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιοι θα βρεθούν υπόλογοι για περισσότερες από δύο υποθέσεις, βάσει των τηλεοπτικών εμφανίσεων, είτε σε στούντιο, είτε μέσω δηλώσεων, τηλεφωνικών παρεμβάσεων κ.α.. Πέραν από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους τα πειθαρχικά θα αφορούν και στη συμπεριφορά τους σε συναδέλφους, πολίτες και στον χώρο των δικαστηρίων. Και όπως αναφέραμε και παραπάνω, από εδώ και στο εξής, εμφάνιση και δίωξη.