ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσφυγή στο ΣτΕ για την ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι

Προσφυγή στο ΣτΕ για την ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι

Συζητείται σήμερα Τετάρτη (29/10/2014) η προσφυγή φορέων και κατοίκων κατά της κοινής υπουργικής απόφασης που εγκρίνει τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου υψηλής όχλησης στο Μαντούδι.

Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να γίνει η εξ αναβολής από τον Μάρτιο εκδίκαση στο της προσφυγής 72 φορέων και κατοίκων της περιοχής του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Αννας ενάντια στην κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ υπουργείων ΠΕΚΑ, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, ΦΕΚ 3540 Β’/2012).

Η ΚΥΑ αφορά την έγκριση και χωροθέτηση Βιομηχανικής Περιοχής μόλις 900 μέτρα από το Μαντούδι, με μόνιμους κατοίκους 2.000, αλλά και 5,5 χλμ. από την τουριστικά αναπτυγμένη παραλία της Αγίας Άννας, καθώς και 3,5 χλμ. από τη σημαντικότατη αρχαιολογική περιοχή της Κηρίνθου.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η καταρχήν εγκριθείσα δραστηριότητα αναφέρεται στη δημιουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού φυσικού αερίου 1160 MW από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, καθιστώντας την περιοχή δεύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας, και στη συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας λευκολίθου.

Παρ' όλα αυτά, η έγκριση ΒΙΠΕ σημαίνει ότι η εταιρεία θα μπορεί να αναπτύξει εκεί όποια δραστηριότητα επιθυμεί στο μέλλον, ενώ οι εξαιρέσεις που προβλέπονται (διυλιστήρια, πυρηνικοί σταθμοί, ΧΥΤΑ και επεξεργασία λυμάτων) δεν αποτελούν εγγύηση, καθώς είναι γνωστό ότι οι εξαιρέσεις αλλάζουν οποιαδήποτε στιγμή με νομοθετική ρύθμιση…

Τα δύο σημαντικότερα οικολογικά προβλήματα που θα προκύψουν από τη δραστηριότητα της ΤΕΡΝΑ σχετίζονται με τους αέριους ρύπους και τη χρήση του νερού.

Σχετικές ειδήσεις