ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση για την λίμνη Βιστωνίδα

Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση για την λίμνη Βιστωνίδα

Στον Άρειο Πάγο θα οδηγηθεί τελικά η υπόθεση της λίμνης Βιστωνίδας κι έτσι παγώνει η απόφαση του εφετείου Θράκης που δίνει στο δημόσιο εκκλησίες και εκτάσεις που ούτε οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να πάρουν από την εκκλησία.

Η σεβαστή απόφαση του Εφετείου Θράκης, θα κριθεί σε ανώτατο βαθμό την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη το μεγάλο ποινικό δικαστήριο των Αθηνών, το μόνο αρμόδιο να αποφανθεί για την υπόθεση Βατοπαιδίου. Διότι η απόφαση του εφετείου της Θράκης δεν είχε καμία σχέση με το ποινικό, όπως λανθασμένα βιάστηκαν να σχολιάσουν μερικοί.

Η απόφαση του Εφετείου Θράκης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα ασχολήθηκε μόνο με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των παραλιμνίων εκτάσεων της Βιστωνίδας κρίνοντας ότι η επίδικη έκταση ανήκε στο Δημόσιο.

Παρά τα αντίθετα όμως που εγράφησαν στον τύπο, η απόφαση αυτή δεν «επιβεβαιώνει» κανένα «σκάνδαλο» όπως έτρεξαν να επικοινωνήσουν κάποιοι και να διαστρεβλώσουν τελικά το νόημα της απόφασης.

Ευτυχώς που η δικαιοσύνη δεν επηρεάζεται από δημοσιεύματα που θέλουν να προλάβουν αποφάσεις και να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη.Τέτοιες μέθοδοι άλλωστε χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ίδια υπόθεση και τώρα πια ο κόσμος ξέρει.

Πρόκειται για μια απόφαση επί μιας καθαρά αστικής αντιδικίας, μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου, η οποία έχει ξεκινήσει από το 1920 και σε καμία περίπτωση δεν έκρινε ότι η Μονή δεν έχει δικαίωμα να προσφύγει στην δικαιοσύνη ούτε αποφάνθηκε ότι υπήρξε σκάνδαλο.

Τελικά το θέμα θα λυθεί οριστικά από τον Άρειο Πάγο, στον οποίο ετοιμάζεται να προσφύγει η Μονή σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Αλλά και πάλι, το αστικό μέρος της υπόθεσης έχει ακόμη πολύ δρόμο, διότι δεν σταματά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, εκείνο που θα απασχολήσει πρωτίστως τα ανώτατα δικαστήρια είναι ο τρόπος εκδόσεως της πρωτόδικης αποφάσεως, τέσσερα χρόνια μετά τη δίκη και αφού τα μέρη είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να μην εκδοθεί απόφαση (αίτημα που ο Άρειος Πάγος ήδη έχει κρίνει ως νόμιμο με την 966/2012 απόφασή του).

Το ζήτημα αυτό είναι άλλωστε από εκείνα που ελέγχουν και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Επομένως, όσοι γνωρίζουν από δικαστικές διαδικασίες, καταλαβαίνουν ότι ο δρόμος της υπόθεσης είναι ακόμη μακρύς και πάντως το θέμα σίγουρα δεν τελειώνει εδώ.

Τι θα γίνει με το ποινικό δικαστήριο που εξελίσσεται στην Αθήνα

Ως προς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, αυτό δεν σχετίζεται με την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Θράκης.

Αντιθέτως, από την αντιδικία ενώπιον των Δικαστηρίων της Θράκης και τις μέχρι τώρα εκδοθείσες αποφάσεις (ΠολΠρωτΡοδόπης 87/2008, ΕφΘρακ 660/2009 και 197/2015) το μόνο που προκύπτει είναι ότι υπάρχει αντιδικία και αμφιβολία ως προς όλα τα νομικά ζητήματα που έχουν ανακύψει και μάλιστα για περισσότερα από ογδόντα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι μάρτυρες, που στην αστική αυτή υπόθεση τάχθηκαν με την πλευρά του Δημοσίου, στην ποινική δίκη κατέθεσαν ότι η Μονή ευλόγως υπερασπιζόταν αυτό που θεωρούσε ιδιοκτησία της και ότι δεν βλέπουν καμία ποινική διάσταση στο θέμα.

Κίνδυνος για τα ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία

Επιπλέον η σύνταξη ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως και Ιεροσολύμων, Εκκλησία της Ελλάδος, Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους) με τις απόψεις της Μονής Βατοπεδίου στη δίκη αυτή, καθιστά προφανές, ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες απόψεις συγκεκριμένων Μοναχών. Άλλωστε το καθεστώς που πάει να δημιουργηθεί θα αγγίξει και θα βάλει μελλοντικά σε κίνδυνο και τις ιδιοκτησίες των Ελληνορθόδοξων Πατριαρχείων.

Το Ιεροσολύμων και το Οικουμενικό είναι σε κρίσιμες περιοχές και οι αποφάσεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα με τα κράτη στα οποία βρίσκονται. Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι με την σειρά τους τα κράτη αυτά δεν θα διεκδικήσουν την ιδιοκτησία μελλοντικά όταν θα υπάρχει μια τέτοια απόφαση σαν την παραπάνω.

Το δημόσιο ζητά να πάρει και τις εκκλησίες

Η πρόσφατη εφετειακή απόφαση δημιουργεί πάντως εύλογα ερωτηματικά, αφού σε νομικό επίπεδο εμφανίζεται ακραία σε σχέση με την πρωτόδικη:

Για πρώτη φορά αμφισβητεί πράγματα γνωστά σε όλη την τοπική κοινωνία, τα οποία δεν είχαν διανοηθεί να αμφισβητήσουν ούτε οι τοπικοί παράγοντες που πρωτοστάτησαν στον κατά της Μονής «αγώνα».

Αμφιβητεί λοιπόν την παρουσία και τις εκκλησίες της Μονής επί των νησίδων του Αγίου Νικολάου και της Παντάνασσας.

Η παρουσία αυτή σύμφωνα με τα έγγραφα και τα ευρήματα είναι μακραίωνη και αδιάψευστη, αφού οι εκκλησίες υπάρχουν εκεί και λειτουργούν όπως γνωρίζει όλος ο κόσμος!

Επίσης ιδιαίτερα στην περίπτωση του Αγ. Νικολάου η μαρμάρινη επιγραφή της αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο ότι υφίσταται εκεί από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Είναι μάλιστα πρωτοφανής για ελληνικό δικαστήριο η διάγνωση ότι οι εκκλησίες αυτές είχαν κτισθεί επί ακινήτου που ανήκε στο οθωμανικό δημόσιο (απαραίτητη προϋπόθεση για να ανήκει σήμερα αυτό στο ελληνικό δημόσιο). Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους η άποψη αυτή εκτός από εσφαλμένη νομικά και ιστορικά, πρωτίστως είναι επικίνδυνη
διότι μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου ευρύτερα, σε βάρος της εκκλησιαστικής περιουσίας των απανταχού Ορθοδόξων Πατριαρχείων και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη ευαίσθητη περιοχή της χώρας…

Ανοίγει δηλαδή τις ορέξεις των Τουρκων για το Οικουμενικό ή των Εβραίων για το Ιεροσολύμων κλπ;

Δεν είχαμε κανένα άλυτο πρόβλημα σε αυτήν την χώρα και θέλαμε μάλλον να προσθέσουμε και την αμφισβήτηση τώρα της Ορθόδοξης παρουσίας μέσω των εκκλησιών και των Πατριαρχείων .

Άλλωστε τα ακίνητα του δημοσίου ή όσα έχουν περιέλθει σε αυτό στο παρελθόν, είχαν την τύχη είτε να εγκαταλειφθούν είτε να πουληθούν κοψοχρονιάς σε ξένες εταιρίες...

Συμπερασματικά η 246 σελίδων απόφαση στην ουσία αρνείται την όποια αποδεικτική ισχύ των Πατριαρχικών Σιγγιλίων, χαρακτηρίζοντας την υπό τον Πατριάρχη Νεόφυτο Ζ΄ , Ιερά Σύνοδο, του οικουμενικού Πατριαρχείου "αναξιόπιστη" (σελ 61 της απόφασης).

Αφήνει μάλιστα υπονοούμενα για τους άγνωστους λόγους για τους οποίους η Σύνοδος αυτή παρερμήνευσε σύμφωνα με το εφετείο της Ροδόπης το ιδιοκτησιακό καθεστώς όταν ρωτήθηκε το 1791 από τον Τούρκο Ναύαρχο Χουσείν Πασά.

Απορρίπτει όλες τις πρόσθετες παρεμβάσεις , της Ιεράς Κοινότητας Αγίου όρους, Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιεράς Μονής Σινά ακόμη και του Οικουμενικού Θρόνου τονίζοντας ότι έπρεπε να παρέμβουν νωρίτερα και όχι τώρα.(σελίδα 25).

Δείτε τις φωτογραφίες από το συγκεκριμένο κομμάτι της λίμνης Βιστωνίδας στη gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις