ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στα «κάγκελα» Μητροπολίτες, δικηγόροι και πολίτες για το σύμφωνο συμβίωσης

Στα «κάγκελα» Μητροπολίτες, δικηγόροι και πολίτες για το σύμφωνο συμβίωσης

Προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια

Οι Ιεράρχες Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος ορθώνουν το ανάστημά τους για να προασπίσουν το θεσμό της ελληνορθόδοξης οικογένειας και τα χρηστά ήθη

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και αντίθετος στον Αστικό Κώδικά (οικογενειακό δίκαιο και χρηστά ήθη) ο νόμος που επεκτείνει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια ζητούν τρεις Μητροπόλεις, δικηγόροι και πολίτες.

Ειδικότερα με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς, Κυθήρων και Γόρτυνος, όπως και οι Μητροπολίτες των τριών αυτών Μητροπόλεων, Σεραφείμ Μεντζελόπουλος, Σεραφείμ Στεργιούλης και Ιερεμίας Φούντας, ο αρχιμανδρίτης Σαράντος Σαράντου, τρεις πρωτοπρεσβύτεροι, μια μοναχή, δυο δικηγόροι, 21 πολίτες και η «Εστία Πατερικών Μελετών» υπογραμμίζουν ότι η καθιέρωση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών, προσβάλλει τα κρατούντα στην Ελλάδα χρηστά ήθη, όπως αυτά καταγράφονται στο άρθρο 5 του Συντάγματος. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος η ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας κάθε άλλο παρά απεριόριστος είναι αλλά υπόκειται στην υποχρέωση σεβασμού των χρηστών ηθών.

Τα χρηστά ήθη συνιστούν νόμιμο συνταγματικό περιορισμό, εμποδίων και φραγμών στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, υποστηρίζουν οι Μητροπολιτες και προσθέτουν ότι ως «χρηστά ήθη» νοείται η γενική και κοινή περί ηθικής αντίληψη του μέσου χρηστού και εχέφρονος ανθρώπου σε δεδομένο τόπο και χρόνο. Η παραβίαση των χρηστών ηθών συνδέεται και με την προστασία της οικογένειας όπως αυτή περιγράφεται στο Σύνταγμα και το οικογενειακό δίκαιο (Αστικός Κώδικας).

Αφορμή για να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι Μητροπολίτες στάθηκε η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εγγραφής στα Ληξιαρχεία (ληξιαρχικές πράξεις) των συμφώνων ελεύθερης συμβίωσης ομοφυλοφίλων ζευγαριών και καθορίζεται η τήρηση των ληξιαρχικών βιβλίων.

Στην προσφυγή τους σημειώνουν ακόμη ότι η ελληνική κοινωνία δεν αποδέχεται την ύπαρξη οικογενειακών σχέσεων μεταξύ συμβιούντων προσώπων ανηκόντων στο ίδιο φύλο, αλλά ούτε δέχεται την θεσμοθέτηση της νομικής εξισώσεως με την εν γάμω οικογένεια του συμφώνου συμβιώσεως μεταξύ ομοφυλοφίλων προσώπων.

Καταλήγοντας οι Μητροπολίτες τονίζουν πως η δημοσιοποίηση μιας ομοφυλοφιλικής σχέσης, λόγω των επίμαχων νομοθετικών διατάξεων, θα ισοδυναμεί για τον μέσο γονέα και τους εξ αίματος συγγενείς των συμβιούντων ομοφυλοφίλων, που θα συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, με ένα ιδιότυπο καταναγκαστικό κοινωνικό στιγματισμό από την πλευρά του νομοθέτη, που θα επιτείνει σημαντικά τα αισθήματα θλίψης και αισχύνης των γονέων και των άλλων εξ αίματος συγγενών των ατόμων που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων.

Σχετικές ειδήσεις