ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σε δίκη ο Θωμάς Λιακουνάκος για τα σκάνδαλα με τα εξοπλιστικά

Σε δίκη ο Θωμάς Λιακουνάκος για τα σκάνδαλα με τα εξοπλιστικά

Αντιμέτωπος με την πρώτη δίκη αναμένεται σύντομα να βρεθεί ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος για το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ηλεκτρονικός Πόλεμος» που αφορά στην προμήθεια παρεμβολέων και 11 κέντρων ακροάσεων στο στρατό ξηράς από την εταιρεία Sonak.

Μαζί του στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν ακόμη 16 άτομα, ανάμεσα στα οποία τρία πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται σκανδαλώδης, αφού η προμήθεια δεν ολοκληρώθηκε πότε αν και στην εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 1142 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, εκτός από τον επιχειρηματία που μαζί με ακόμη ένα πρόσωπο κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία, παραπέμπονται να δικαστούν για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών, Γιώργος Κολίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος, ενώ για απλή συνέργεια σε αυτή ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, και τότε στελέχη του ΥΠΕΘΑ.

Με το ίδιο βούλευμα το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφαίνεται να μη γίνει κατηγορία για επιμέρους πράξεις κατά των τριών στελεχών του ΥΠΕΘΑ.

Είχε προηγηθεί η εισήγηση της εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, προς το Συμβούλιο Εφετών, με το οποίο ζητούσε να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 18 άτομα. Το Συμβούλιο είχε σύμφωνη γνώμη, παύοντας όμως οριστικά την ποινική δίωξη κατά του Ζ. Ανδρουλάκη, λόγω θανάτου.

Για την υπόθεση αυτή ο Θωμάς Λιακουνάκος είχε αφεθεί -μετά την απολογία τον Ιούνιο του 2014- ελεύθερος με εγγύηση 300.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αλλά τον Οκτώβριο του 2015 συνελήφθη με ένταλμα και κρίθηκε προφυλακιστέος για εμπλοκή του στη διακίνηση μιζών ύψους 2 εκατ. ευρώ προς εταιρείες συμφερόντων του Ιωάννη Σμπώκου, πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών και στενού συνεργάτη του προφυλακισμένου για μίζες Άκη Τσοχατζόπουλου. Ωστόσο έξι μήνες αργότερα αποφυλακίστηκε με την υποχρέωση όμως να φοράει το γνωστό «βραχιολάκι».

Ο γνωστός επιχειρηματίας, εκτός των δυο προαναφερόμενων υποθέσεων προγραμμάτων εμπλέκεται και κατηγορείται σε ένα ακόμη εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ερευνών και το οποίο αφορά στην αγορά των αρμάτων Leopard.

Σχετικές ειδήσεις