ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Μαχαιράκι» αποκάλεσε η Χρύσα Ρουπακιά το όπλο που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα

«Μαχαιράκι» αποκάλεσε η Χρύσα Ρουπακιά το όπλο που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα

Αίτημα να κληθεί να καταθέσει στην δίκη της Χρυσής Αυγής ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, υπέβαλε η υπεράσπιση κάποιων εκ των κατηγορούμενων βουλευτών, επαναλαμβάνοντας την αρχική τοποθέτησή τους από την στιγμή που ξεκίνησαν οι έρευνες της Δικαιοσύνης για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ότι η δίωξή τους είναι πολιτική.

Αφορμή για την υποβολή του αιτήματος ήταν η κατάθεση του μάρτυρα Χρήστου Χρηστίδη, ιδιοκτήτη εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής επί της Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι, ο οποίος αναφέρθηκε σε επίσκεψη του τότε υπουργού, την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, την επομένη του φόνου ο κ. Δένδιας είχε μεταβεί στον τόπο που συνέβησαν τα γεγονότα που οδήγησαν στην δολοφονία του μουσικού και είχαν επισκεφθεί και το κατάστημά του, αναζητώντας υλικό από κάμερες ασφαλείας. Κατά τους συνηγόρους των κατηγορουμένων βουλευτών, η επίσκεψη του υπουργού συνιστά παρέμβαση σε αστυνομική έρευνα.

Από την πλευρά της η Πολιτική Αγωγή, σχολιάζοντας το γεγονός πως ο μάρτυρας δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για όσα έγιναν το επίμαχο βράδυ, έκανε λόγο για «εσφαλμένη επιλογή μαρτύρων».

Νωρίτερα στο δικαστήριο, ολοκλήρωσε την κατάθεσή της, η αδελφή του Γιώργου Ρουπακιά, η οποία δέχθηκε από την υπεράσπιση σωρεία ερωτήσεων που είχαν στόχο να δημιουργηθούν αμφιβολίες για τον τρόπο που διενέργησαν την κύρια έρευνα για την Χρυσή Αυγή οι δύο εφέτες ανακρίτριες.

Οι ερωτήσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων κατέτειναν να «αναδείξουν» πως «τεχνηέντως» οι ανακρίτριες διατύπωναν ερωτήσεις στην κ. Χρυσούλα Ρουπακιά προκειμένου να λαμβάνουν «συγκεκριμένες απαντήσεις».

Έτσι η μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει αν η ίδια είχε χρησιμοποιήσει στην εφέτη -ανακρίτρια τις εκφράσεις «τάγματα εφόδου», «συμμορφώθηκαν στο μήνυμα» κ.α. Η κ. Ρουπακιά ισχυρίστηκε πως ήταν εκφράσεις της ανακρίτριας και πως εκείνη απαντούσε σε ερωτήσεις που της υπέβαλλαν.

«Κατέθετα πεντέμισι ώρες. Στην αρχή υπήρχε προφορική συζήτηση με την ανακρίτρια και στη συνέχεια άρχισε να γράφει η γραμματέας. Έγιναν πολλές ερωτήσεις με πολλές διαφορετικές μορφές» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

Η πρόεδρος την ρώτησε «δεν σας διάβασαν την κατάθεση;» και η κ. Ρουπακιά υποστήριξε πως δεν την διάβασαν και «με έβαλαν και υπέγραψα» και πως δεν θυμάται αν της την διάβασαν, ενώ λίγο αργότερα είπε πως αν της την είχαν διαβάσει μάλλον θα το θυμόταν.

Η πρόεδρος επανήλθε στο θέμα, φανερά εκνευρισμένη, όταν οι ερωτήσεις συνηγόρου σχετικά με «συγκεκριμένες ερωτήσεις που έγιναν από τις ανακρίτριες στην μάρτυρα» συνεχίστηκαν. Η κ. Λεπενιώτη διέκοψε τις ερωτήσεις και στρεφόμενη στην συνήγορο της είπε: «Και που ξέρετε εσείς τι έγινε στην ανάκριση; Η ίδια η μάρτυρας είναι η αρμόδια να κάνει παρατηρήσεις.. είναι ένα έξυπνο άτομο, αν θεωρεί ότι πιέστηκε, δεν καταγράφηκαν στην ανάκριση τα γεγονότα όπως τα είπε η ίδια, έχει δικαίωμα να προσφύγει. Αν έχει παράπονο ότι δεν κατέγραψαν τις απαντήσεις όπως τις έδωσε η ίδια, έχει αυτό το δικαίωμα...».

Η μάρτυρας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και από τις δύο πλευρές, για την σχέση του αδελφού της, αλλά και της ίδιας, με την Χρυσή Αυγή, αλλά και για «το μαχαιράκι» και την παρουσία της ίδιας σε εκδηλώσεις της οργάνωσης στο Μελιγαλά, στις Θερμοπύλες και σε αυτήν για τα Ίμια.

Η κ. Ρουπακιά είπε στο δικαστήριο ότι έχει δεχθεί απειλές και ότι λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής της έκαψαν δύο από τα μαγαζιά της με «μολότωφ και γκαζάκια», ενώ όταν ρωτήθηκε ποιος πιστεύει πως το έκανε αυτό, απάντησε πως «δεν ξέρω, πάντως στο indymedia έχουν φωτογραφίες μας».

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπέδειξαν στην μάρτυρα φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεται ο Γιώργος Ρουπακιάς σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής, μεταξύ αυτών και μίας στην οποία απεικονίζεται ο γιος του δράστη της δολοφονίας Φύσσα με τον κατηγορούμενο Γιώργο Πατέλη, πυρηνάρχη Νίκαιας.

Η μάρτυρας ωστόσο δεν απάντησε στις ερωτήσεις σχετικά με το πόσο στενή σχέση είχε ο αδελφός της με τον πυρηνάρχη, ώστε να «φωτογραφίζεται το παιδί του μαζί του».

Μιλώντας για τον εαυτό της, η Χρυσούλα Ρουπακιά είπε πως «μιλώντας με τον Γιώργο ακολούθησα την Χρυσή Αυγή γιατί με συγκίνησε η προσφορά τους για τους Έλληνες, με διανομές τροφίμων, ρούχων, σε αίμα».

Πολιτική Αγωγή: Στις εκδηλώσεις που πήγατε σε Μελιγαλά, Θερμοπύλες κ.α., γιατί πήγατε; Γνωρίζατε πως συνδέονται με ιστορικά γεγονότα;
Μάρτυρας: Πήγα σαν εκδρομή...
Πολιτική Αγωγή: Στις Θερμοπύλες τι πήγατε να τιμήσετε; Τι είδατε;
Μάρτυρας: Τον Λεωνίδα και τους 300...
Πολιτική Αγωγή: Γνωρίζετε τις δηλώσεις του Ηλία Κασσιδιάρη, πως «όπως τότε πολεμήσαμε τους βάρβαρους έτσι τώρα θα πολεμήσουμε και τους απογόνους τους;».
Μάρτυρας:....
Πολιτική Αγωγή: Στο Μελιγαλά τι θέλατε να τιμήσετε;
Μάρτυρας: Τους ανθρώπους που σφαγιάστηκαν.
Πολιτική Αγωγή: Από ποιους;
Μάρτυρας: Από τους κομμουνιστές.
Πολιτική Αγωγή: Η σχέση η δική σας με τη Χρυσή Αυγή και αυτή του αδελφού σας είναι η ίδια; Είναι στενότερη του αδελφού σας;
Μάρτυρας: Όχι στενότερη, αλλά συχνότερη...

Η υπεράσπιση από την πλευρά της ρώτησε την μάρτυρα αν στον Μελιγαλά ήταν μόνο η Χρυσή Αυγή ή αν ήταν και άλλα κόμματα, κάτοικοι και φορείς της περιοχής.
Η μάρτυρας απάντησε πως νομίζει πως ήταν η νεολαία του ΛΑΟΣ και ότι στην εκδήλωση «ήταν ο δήμαρχος της περιοχής και θύματα».
Συνήγορος υπεράσπισης την ρώτησε, επειδή όπως ο ίδιος είπε «σε βάρος της Χρυσής Αυγής αποδίδεται μία βαριά μομφή για εγκληματική οργάνωση», αν έχει δει ποτέ εγκληματική οργάνωση να παρελαύνει ενώπιον της Αστυνομίας και των Αρχών.

Η μάρτυρας απάντησε όχι και ο συνήγορος συνέχισε: Υπάρχει περίπτωση ποτέ στο μέλλον μία εγκληματική οργάνωση να παρελαύνει ενώπιον...για να τον διακόψει η πρόεδρος «αφήστε το μέλλον κύριε συνήγορε....δεν ξέρουμε».

Η κ. Ρουπακιά είπε πως δεν γνωρίζει τι είναι ο ναζισμός, όπως επίσης και ότι δεν γνωρίζει τον Στάλιν, ενώ ανέφερε πως μετά την δολοφονία έχει τις ίδιες θέσεις «αλλά δεν είμαι απολύτως σίγουρη».

Σχετικές ειδήσεις