ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ποινική δίωξη σε γνωστό επιχειρηματία

Ποινική δίωξη σε γνωστό επιχειρηματία

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ασκήθηκε σε γνωστό επιχειρηματία ύστερα από έρευνα των οικονομικών Εισαγγελέων στα οικονομικά στοιχεία του.

Η ποινική δίωξη αφορά χρηματικό ποσό περίπου 48 εκατομμυρίων ευρώ που έχει καταλογιστεί αρχικά και φαίνεται να προέκυψε ως διαφορά μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων του συγκεκριμένου επιχειρηματία για την περίοδο 2006-2008.

Η υπόθεση σε βάρος του συγκεκριμένου ατόμου εντάσσεται στις έρευνες που διεξάγουν εδώ και περίπου ένα χρόνο οι οικονομικοί εισαγγελείς με βάση τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους από τις ενοποιημένες λίστες φοροδιαφυγής.

Ο επιχειρηματίας κλήθηκε από τους Εισαγγελείς σε εξηγήσεις για την απόκλιση που εμφανίζουν τα οικονομικά του στοιχεία της επίμαχης περιόδου και φέρεται να αρνήθηκε την διάπραξη αξιόποινης πράξης. Είχε επίσης καταθέσει προσφυγή και στην Διεύθυνση Επίλυση Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προσβάλλει τις πράξεις που εκδόθηκαν σε βάρος του από την Φορολογική Διοίκηση πλην όμως από τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε δεν έγιναν δεκτές οι αιτιάσεις του.

Για την υπόθεση αυτή οι οικονομικοί Εισαγγελείς είχαν εκδώσει και εντολή δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία, πριν ένα χρόνο, για ποσό 100 εκατ. ευρώ. Η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά την άσκηση της δίωξης διαβιβάστηκε ήδη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σε ειδικό ανακριτή ενώπιον του οποίου ο επιχειρηματίας θα κληθεί να λογοδοτήσει για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.