ΕΚΚΛΗΣΙΑ

10 Φεβρουαρίου: Μεγάλη γιορτή σήμερα – Δείτε ποιοι γιορτάζουν

10 Φεβρουαρίου: Μεγάλη γιορτή σήμερα – Δείτε ποιοι γιορτάζουν

Σήμερα 10 Φεβρουαρίου είναι του Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού († 202). Αναστασίου επισκόπου Ιεροσολύμων, Ζήνωνος οσίου ταχυδρόμου (†4ος αι.).Βάπτου και Πορφυρίου των δημίων. Ενναθάς, Ουαλεντίνης και Παύλου.

Άγιος Χαράλαμπος

O άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτέριου Σεβήρου. Όταν το 198 ο Σεβήρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανός συνέλαβε τον άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. O άγιος όχι μόνο δεν αρνήθηκε την πίστη του, αλλά αντίθετα ειρωνευόταν τον έπαρχο λέγοντάς του ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται ν` αρνηθεί τον αρχηγό της πίστης του. O Λουκιανός εξοργίστηκε και παίρνοντας ο ίδιος σιδερένια νύχια, προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του αγίου και ως εκ θαύματος, τα χέρια του κόπηκαν και έμειναν κρεμασμένα πάνω στο σώμα του αγίου, ο οποίος ωστόσο παρακάλεσε το Θεό να αποκαταστήσει την αρτιμέλεια του έπαρχου. Τότε αρκετοί δήμιοι βλέποντας το θαύμα πίστεψαν στον αληθινό Θεό. Φοβισμένος τότε ο έπαρχος του χάρισε την ελευθερία. Όμως αργότερα ο ίδιος ο Σεβήρος, μη δυνάμενος να αντεπεξέλθει στο θάρρος και την παρρησία του αγίου, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν σε ηλικία 113 ετών.

Όσιος Ζήνωνας

O όσιος Ζήνων καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και ήταν γιος πλουσίων και ενάρετων γονέων. Επί βασιλείας Ουάλη, ήταν διακοσμητής της αλληλογραφίας του. Όταν πέθανε ο αυτοκράτορας, ο όσιος βρήκε ένα μεγάλο τάφο, εγκαταστάθηκε μέσα και εκεί επεδόθη σε αυστηρότατη άσκηση. Φορούσε ένα τριμμένο ράσο και τρεφόταν με λίγο ψωμί πού του έφερνε κάθε δύο ημέρες κάποιος φίλος του. Έτσι έλαβε χάρη από το Θεό και σε βαθιά γεράματα παρέδωσε τη δίκαια και άγια ψυχή του.

Σχετικές ειδήσεις