ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Όλα όσα δεν γνωρίζατε για το λείψανο της Αγίας Ελένης

Όλα όσα δεν γνωρίζατε για το λείψανο της Αγίας Ελένης

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχεται την Κυριακή 14 Μαΐου 2017, η Ελληνική Πολιτεία το σκήνωμα της Αγίας Ελένης και τμήμα του Τιμίου Ξύλου τα οποία μεταφέρονται από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία και θα παραμείνουν στη χώρα μας μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Της Κάτιας Τσιμπλάκη

Το σκήνωμα της Αγίας Ελένης μεταφέρεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από 1700 χρόνια. Μαζί με το τμήμα από το Τίμιο Ξύλο, θα φτάσουν στην Ελλάδα με ειδική πτήση και θα τοποθετηθούν σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, όπως είχε γίνει και το 2015 με το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας που μεταφέρθηκε επίσης από τη Βενετία.

Το σκήνωμα της Αγίας Ελένης και το Τίμιο ξύλο θα ταξιδέψουν στη Βενετία για να το παραλάβουν ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, Επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος. Παρών στην τελετή θα είναι και ο μητροπολίτης Ιταλίας. Τα ιερά κειμήλια θα συνοδευόσουν στην Ελλάδα πέντε εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα τα υποδεχθεί ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.
Τα ιερά κειμήλια του Χριστιανισμού θα εκτεθούν προς λαϊκό προσκύνημα στο ναό της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται στον ομώνυμο δήμο.

Η επίσημη υποδοχή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαΐου, στις 18:30 επί της Ιεράς Οδού, μπροστά από το Δημαρχείο Αιγάλεω. Εν πομπή θα μεταφερθούν στον Ι.Ν. της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί θα τα υποδεχθούν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και άλλοι επίσημοι.

Θα ακολουθήσει Δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, και των εκπροσώπων της κυβέρνησης, της Βουλής, των Ενόπλων Δυνάμεων και του διπλωματικού Σώματος. Την Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης ( ο οποίος άλλωστε είναι υπεύθυνος για τα εκκλησιαστικά).

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η απάντηση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Επίσης, έχουν προσκληθεί Ευρωβουλευτές και έχουν ήδη δηλώσει παρόν στην επίσημη τελετή 10 πρέσβεις κρατών.

Η Εκκλησία της Ελλάδος έραψε πορφυρό βυζαντινό ένδυμα για την Αγία

Η Αποστολική Διακονία, ο παλαιότερος εκκλησιαστικός οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταφέρει το λείψανο της Αγίας Ελένης και το Τίμιο Ξύλο με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από την ίδρυσή της κάτω από το γενικότερο σύνθημα «Αναδεικνύουμε την πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης».

Το λείψανο της Αγίας Ελένης μεταφέρθηκε στη Βενετία μετά την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους, από το ναό τον Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα φυλάσσεται σε δύο λειψανοθήκες.

Η μία λειψανοθήκη είναι ανθρωπόμορφη αργυρή κεφαλή με στέμμα, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναικός και περιέχει τμήμα της κάρας. Η δεύτερη μεταλλική λειψανοθήκη έχει σχήμα ανθρώπινου σωματότυπου που περιέχει λείψανα της Αγίας αριθμημένα και σφραγισμένα.

H Εκκλησία της Ελλάδος, όπως είχε αποκαλύψει σε δημοσίευμά του στις 29 Ιανουαρίου το Newsbomb.gr, επιμελήθηκε το σχεδιασμό και κάλυψε τη δαπάνη του επιβλητικού πορφυρού βυζαντινού ενδύματος το οποίο προσφέρθηκε στο σκήνωμα, ειδικά για τη μεταφορά του στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι το αρχικό ένδυμα της Αγίας Ελένης είναι στα χρώματα της ώχρας και είναι βενετσιάνικο.

Ζωντανή μετάδοση και live streaming

Η τελετή παράδοσης του σκηνώματος στην ελληνική αντιπροσωπεία, που θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, θα μεταδοθεί (live streaming) μέσω του επίσημου καναλιού της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Youtube ( https://www.youtube.com/c/ApostolikiDiakoniatv) και θα είναι ελεύθερη προς αναμετάδοση. Η ζωντανή ροή θα ξεκινήσει την Κυριακή 14/5 στις 13:45.

Η υποδοχή του στο Αιγάλεω, ολόκληρη η λιτανευτική πομπή, η επίσημη υποδοχή από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η Δοξολογία που θα ακολουθήσει θα μεταδοθούν ζωντανά με ταυτόχρονο live streaming και ζωντανή δορυφορική μετάδοση για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Επίσης, για την ενημέρωση των πολιτών που επιθυμούν να προσκυνήσουν, η Αποστολική Διακονία έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα agiaeleni.gr .

Σχετικές ειδήσεις