ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Οι επιστήμονες δεν έχουν αποδείξει τις θαυματουργικές ιδιότητες του Σταυρού και της προσευχής

Οι επιστήμονες δεν έχουν αποδείξει τις θαυματουργικές ιδιότητες του Σταυρού και της προσευχής

Ένα αρκετά παλιό άρθρο που μιλάει για την υποτιθέμενη επίδραση του Σταυρού και της προσευχής στα μικρόβια και στο νερό επανακυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα με αυτό, επιστήμονες έχουν αποδείξει πειραματικά τις θαυματουργικές ιδιότητες του σημείου του Σταυρού και της προσευχής.

Σύμφωνα με τα ellinikahoaxes.gr, το δημοσίευμα βασίζεται σε ένα παλιό άρθρο του 2006 από το interfax-religion.com και από τότε κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες.

Όμως δεν υπάρχει καμιά επιστημονική μελέτη δημοσιευμένη σε επιστημονικά περιοδικά σχετική με τους ισχυρισμούς.

Το μόνο που υπάρχει είναι ένα βιβλιαράκι που εξέδωσε το 2005 η Angelina Malakhovskaya, στο οποίο αναφέρει όσα η ίδια ισχυρίζεται.

Σύμφωνα με την ίδια, εργάστηκε στο Εργαστήριο Ιατρικής -Βιολογικής Τεχνολογίας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών Βιομηχανικής και Ναυτιλιακής Ιατρικής στην Αγία Πετρούπολη. Όμως το όνομα της δεν υπάρχει σε κανένα επιστημονικό άρθρο.

Οι μοναδικές αναφορές που υπάρχουν σχετίζονται με τους παραπάνω ισχυρισμούς της για την επίδραση του Σταυρού και της προσευχής στα μικρόβια και στο νερό.

Το ινστιτούτο στην Αγία Πετρούπολη έχει κλείσει πια, αλλά ο Grigory Tarasevich, συντάκτης επιστημονικών θεμάτων, που ερεύνησε το θέμα της Malakhovskaya το 2010, βρήκε και μίλησε με τον διευθυντή των κινητών εργαστηρίων, ο οποίος δήλωσε: «Τι; Angelina Malakhovskaya;! Δεν εργάστηκε ποτέ για μας αν και παντού υποτίθεται ότι είναι υπάλληλος του εργαστηρίου μας. Είναι κρίμα για το ίδρυμα… Την ξέρω. Πολύ επίμονη κυρία. Έκανε κάποια έρευνα αλλά δεν έλαβε αποτελέσματα… Στην πραγματικότητα το νερό είναι πολύ ενδιαφέρον αλλά αυτά που ισχυρίζεται η Malakhovskaya δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη. Ξέρετε, μου φαίνεται ότι… μάλλον δεν έχω το δικαίωμα να το πω αυτό, δεν είμαι ψυχίατρος…»

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική έρευνα που να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της Malakhovskaya και δεν εργάζεται στο παραπάνω ρωσικό ινστιτούτο επιστημονικών ερευνών. Ακόμη δεν υπάρχει καμιά επιστημονική δημοσίευση με το όνομά της και η δήλωση του διευθυντή των κινητών εργαστηρίων του ινστιτούτου, όπου υποτίθεται πως εργάζεται, δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την «ερευνήτρια». Οι ισχυρισμοί της Malakhovskaya καταρρίπτονται.