ΕΘΝΙΚΑ

Δένδιας στο Newsbomb.gr: «Παράθυρο» για Χάγη αλλά με όρους - «Πρώτα θα συμφωνήσουμε στην ατζέντα»

Δένδιας στο Newsbomb.gr: «Παράθυρο» για Χάγη αλλά με όρους - «Πρώτα θα συμφωνήσουμε στην ατζέντα»
InTime

Ο ελιγμός του υπουργού Εξωτερικών και η τάση για αλλαγή στρατηγικής - Προβληματισμός για τη στάση της Γερμανίας και για τα «αργά» αντανακλαστικά της Ε.Ε. 

Τη βούληση της Ελλάδας για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στην εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr και στην Όλγα Τρέμη, ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως ο ουσιαστικός διάλογος απαιτεί πρώτα από όλα σεβασμό στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο κ. Νίκος Δένδιας, αν και έχει υποστηρίξει ότι το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη είναι μακρινό, για πρώτη φορά το θέτει υπό συζήτηση με αυστηρούς όρους. «Πριν καθίσουμε στο τραπέζι της συζήτησης με την Τουρκία, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων για την προσφυγή, θα πρέπει να έχουμε συμφωνήσει από πριν για τα θέματα που θα συγκροτούν την ατζέντα της μεταξύ μας διαπραγμάτευσης», σημειώνει.

Ουσιαστικά όμως, αυτό σημαίνει αλλαγή στρατηγικής, την ώρα που δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός έχει την ίδια άποψη, σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αλλά εν του γεγονότος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί ως θέμα της διαπραγμάτευσης τις θαλάσσιες ζώνες που ευθέως συνδέονται με την αιγιαλίτιδα.

Έχει όμως σημασία να δούμε, ποια χρονική στιγμή γίνεται αυτή η κίνηση; Τη στιγμή που έχει φουντώσει ο άτυπος δημόσιος διάλογος για το θέμα αναδεικνύονται δύο σχολές- σκέψεις: Η πρώτη του αποκαλούμενου ρεαλισμού, πρόδρομος της οποίας υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε υποστηρίξει ως προς το Αιγαίο, «πρέπει να γίνει μια δίκαιη μοιρασιά» (β' τόμος βιβλίου Αλέξη Παππαχελά). Σε αυτή ανήκουν επίσης (αναφέρω πάραυτα πως είχαν επαρκή εσωτερική πληροφόρηση και ευκαιρία να χειρισθούν προσωπικά το θέμα), η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, (η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης δεν θα είναι στο 160% υπέρ των ελληνικών απόψεων - κάτι πρέπει να δώσουμε) και ο Κώστας Σημίτης (θα είναι μια μη ευχάριστη απόφαση). Στην ουδετέρα όχθη, αρκετά επίσης, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πρόσφατα στο πλαίσιο της δημόσιας κόντρας με τον κ. Σημίτη για το Ελσίνκι είχε τονίσει για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων «δεν τα θέτουμε σε κρίση τρίτων» (δηλαδή είναι αδιαπραγμάτευτα).

Ο ελιγμός Δένδια είναι προφανής: Υπερέβη την κόντρα με ένα απλό by pass το οποίο, πάντως, θα καθορίζει στο εξής τις κινήσεις της χώρας στο συγκεκριμένο θέμα.

Αλλαγή στρατηγικής είχε προϋπάρξει με την απόφαση Δένδια να προβάλλονται δημόσια, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων οι οποίες ακολουθούν τις κατ' ιδίαν συναντήσεις των δύο μεριών και μάλιστα στην πλήρη τους διάσταση, οι διαφωνίες μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας. Η πρόβα τζενεράλε έγινε στη γνωστή κόντρα Δένδια - Τσαβούσογλου (πρόσφατα στην Άγκυρα).

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών εδώ και καιρό προβληματίζεται για το γεγονός ότι ενώ ζητούμε από φίλες και σύμμαχες χώρες σθεναρή υποστήριξη ως προς την Τουρκία, εμείς οι ίδιοι δημοσίως περίπου... ραίνουμε με ροδοπέταλα.

Και αυτό γιατί τοποθετούμενος στην παρατήρηση ότι εμείς δεν είμαστε κατηγορηματικοί, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζει παράνομη την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κόσσοβου, είπε: «Εμείς χαράσσουμε εθνική στρατηγική με βάση το ελληνικό συμφέρον».

Είχε και άλλα η συνέντευξη: Έγινε αντιληπτό ότι η ελληνική πλευρά δεν προσδοκά αλλαγή στάσης από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση. Ενδεχομένως γιατί το Βερολίνο έκανε μοιραία λάθη στη διαχείριση του μεταναστευτικού και τώρα επιχειρεί να τα διορθώσει κάνοντας μάλλον χειρότερα λάθη.

Μόνη ακτίδα φωτός είναι η είσοδος των Πρασίνων στην κυβέρνηση, με την ηγεσία των οποίων είχαν ήδη τις απαραίτητες επαφές. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η δικαίωση Δένδια ότι θεωρεί τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών ως το απόγειο της καριέρας του.

Ακόμα και αν δεν το εννοεί απόλυτα, το βέβαιο είναι ότι στην παρούσα φάση δείχνει απολύτως προσγειωμένος στο στόχο και, με δεδομένο ότι σε κάποιες περιπτώσεις το έδαφος πάει να αποδειχθεί κινούμενη άμμος, χρησιμοποιεί την ευρηματικότητα του για να ελίσσεται μέχρι του σημείου που δεν δημιουργείται οποιοδήποτε είδους εξωτερικό πρόβλημα.

Φαίνεται ότι αιφνιδίασε την τουρκική πλευρά και ίσως όχι μόνο. Ήταν εν γνώση του Μεγάρου Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο έσπευσε να εκδώσει σχετικά θετική ανακοίνωση; Δύσκολο να είναι κάποιος κατηγορηματικός πάντως, αναμφίβολα, με υψηλού επιπέδου διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι στη διάρκεια της επίσκεψης δεν υπήρχε ανοικτή, και διαρκής, γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.

Με αφορμή την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κόσσοβου (θέμα που ο κ. Δένδιας άφησε ορθάνοιχτο αφού ουσιαστικά είπε ότι η σημερινή ελληνική θέση δεν είναι διαθέσιμη για το μέλλον) ανέκυψε και ζήτημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων - Ανησυχία και για της Νοτίου Αφρικής