ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων - Ανησυχία και για της Νοτίου Αφρικής

Κορονοϊός: Μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων - Ανησυχία και για της Νοτίου Αφρικής

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, τα οποία παρουσίασε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρης Θάνος.

Σχεδόν το 50% των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα αφορούν τη μετάλλαξη «Δέλτα» επεσήμανε ο κ. Θάνος. «Σήμερα, όπως θα σας δείξω με τα δεδομένα που εστάλησαν στον Ε.Ο.Δ.Υ. πριν από δύο ώρες, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος «Δ» αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «ο ρυθμός εξάπλωσης είναι ραγδαίος αν αναλογιστεί κάποιος ότι 2 εβδομάδες νωρίτερα, τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης ήταν μόλις 4».

Ειδική μνεία έκανε στο νησί της Ίου εξηγώντας ότι «όλα τα δείγματα που εστάλησαν στο εργαστήριο από το νησί της Ίου ήταν ήταν μετάλλαξης Δ». Μάλιστα, δήλωσε ανησυχία και για το στέλεχος Β της νοτίου Αφρικής, καθώς όπως ανέφερε- «αν και το είχαμε πρωτοανιχνεύσει αρχές του Φεβρουαρίου στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες περίπου την ίδια εποχή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μία ραγδαία αύξηση που παραλληλίζει την αύξηση του στελέχους Δ».

Αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν υπογράμμισε πως η καλύτερη θωράκιση έρχεται με τον εμβολιασμό, παρά την μείωση της τάξεως του 10-15% της αποδοτικότητας των εμβολίων λόγω των μεταλλάξεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Συναγερμός από τον δείκτη μεταδοτικότητας - Οι 7 προορισμοί που χτυπούν «καμπανάκι»