ΕΘΝΙΚΑ

Σουδάν: Πόσοι Έλληνες έχουν ζητήσει απομάκρυνση από τη χώρα

Σουδάν: Πόσοι Έλληνες έχουν ζητήσει απομάκρυνση από τη χώρα
AP Photo

Δεκάδες είναι οι Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην «διακεκαυμένη» ζώνη στο Σουδάν και αρκετοί εξ αυτών έχουν ήδη επικοινωνήσει με τις προξενικές αρχές της Ελλάδας έτσι να βρεθεί τρόπος να απομακρυνθούν από το σημείο.

Τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν έχει ήδη κάνει η Αθήνα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είναι σε ανοικτή γραμμή με τους αρμόδιους, ενώ είχε και επαφή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι για πιθανή συνεργασία σε επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από το Σουδάν, την ώρα που ήδη αρκετοί συμπατριώτες μας επικοινωνούν με τις προξενικές αρχές της Ελλάδας ζητώντας άμεση βοήθεια.

Συγκεκριμένα, 74 είναι οι Έλληνες που έχουν επικοινωνήσει με τις προξενικές αρχές έτσι ώστε να απομακρυνθούν από το Σουδάν, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Κατσανιώτης.

«Η επιχείρηση απομάκρυνσης αυτών των ανθρώπων θα γίνει όταν υπάρχει ασφάλεια και ασφαλής δίοδος», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως ακόμα είναι άγνωστο το πότε θα συμβεί αυτό, τονίζοντας μάλιστα πως αυτού του είδους οι επιχειρήσεις δεν ανακοινώνονται. Επιπλέον, ο κ. Κατσανιώτης εξήγησε πως η επιχείρηση απομάκρυνσης δεν θα αφορά μόνο Έλληνες πολίτες αλλά θα αποτελεί ένα συντεταγμένο ευρωπαϊκό σχέδιο, τον συντονισμό του οποίου έχει αναλάβει η Γαλλία.