ΕΘΝΙΚΑ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται... παντού: Μπαράζ ασκήσεων σε Αιγαίο και εξωτερικό (εικόνες & vid)

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται... παντού: Μπαράζ ασκήσεων σε Αιγαίο και εξωτερικό (εικόνες & vid)

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν αυτή τη βδομάδα σε πολλές ασκήσεις διαφόρων πεδίων και ειδικοτήτων, εντός και εκτός των συνόρων.

Οι ειδικές δυνάμεις, μονάδες του Στρατού Ξηράς, αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα σε «θέσεις μάχης», συμμετέχοντας σε σημαντικές ασκήσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό με σύμμαχες χώρες.

Δείτε αναλυτικά:

Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολυεθνική Άσκηση «PLATINUM WOLF 23»

Από την Πέμπτη 15 έως την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση με την ονομασία «PLATINUM WOLF 23» στο Πεδίο Ασκήσεων «BOROVAC» στην Σερβία πλησίον της στρατιωτικής βάσης «SOUTH», στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των ΕΔ.

Στην «PLATINUM WOLF 23», η οποία διευθύνεται από την 4η Ταξιαρχία Στρατού των Σερβικών ΕΔ, συμμετείχαν δυνάμεις από την Βοσνία - Ερζεγοβίνη, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία και την Σλοβενία.

Από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε 1 Αερομεταφερόμενη Διμοιρία Κρούσης 18 ανδρών της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (71 Α/Μ ΤΑΞ) «ΠΟΝΤΟΣ», καθώς και 2 Αξιωματικοί Επιτελείς στο επιτελείο διεξαγωγής της Άσκησης.

Κατά την διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΕΥΕ) όπως η λειτουργία σημείων ελέγχου, επιχειρήσεις απομόνωσης και έρευνας, επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους, εκτέλεση περιπόλων και προστασία δυνάμεων, τα οποία συνέβαλαν στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης Ελλάδας - Κύπρου «ΣΑΛΑΜΙΣ - 02/23»

Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου Λεμεσού και εντός της περιοχής ευθύνης Έρευνας - Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας που οριοθετείται από το FIR Λευκωσίας, η Άσκηση με την επωνυμία «ΣΑΛΑΜΙΣ - 02/23», υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κύπρου.

Σκοπός της Άσκησης ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες Search and Rescue (SAR) και συνέβαλε στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητάς τους.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην Άσκηση «ΣΑΛΑΜΙΣ – 01/23» με την Φρεγάτα ΨΑΡΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης.

Οι φρεγάτες «Θεμιστοκλής» και «Ψαρά» σε μεγάλη άσκηση ανοιχτά του Λιβάνου

Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση της Φρεγάτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΦρεγάταΨΑΡΑ, κατόπιν ολοκλήρωσης της συμμετοχής της στην επιχείρηση UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon).

Μετά τον απόπλου από τον λιμένα Λεμεσού, η Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ εκτέλεσε συνεκπαίδευση με το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ του ΓΕΕΦ επί αντικειμένων ανεφοδιασμού εν πλω και επικοινωνιών, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες.

Η ανωτέρω δραστηριότητα συνέβαλε στην διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχουσών μονάδων σε υψηλό επίπεδο, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητάς τους.

Συνεκπαίδευση Μαχητικών της ΠΑ με KC-135 της USAF και Ε-3A AWACS του ΝΑΤΟ

Την Τρίτη 27 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες, διεξήχθη συνεκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) με αεροσκάφος KC-135 της U.S. Air Force (USAF) και αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης Ε-3A Airborne Warning and Control System (AWACS) του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε ημερήσιος και νυχτερινός εναέριος ανεφοδιασμός, όπου η ΠΑ συμμετείχε με 48 εξόδους αεροσκαφών F-16 και η USAF με 2 εξόδους αεροσκάφους KC-135 της 134 Air Refueling Wing.

Επίσης εκτελέστηκε αποστολή προστασίας και προσβολής Εναέριου Μέσου Υψηλής Αξίας [High Value Airborn Asset (HVAA)] με τη συμμετοχή 16 μαχητικών αεροσκαφών F-16, 4 Rafale και 2 Μ2000-5 της ΠΑ, καθώς και του KC-135 της USAF και του Ε-3Α AWACS.