ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: «Δίνουμε έμφαση στη θετική ατζέντα με την Ελλάδα», αναφέρουν από το Υπουργείο Άμυνας

Τουρκία: «Δίνουμε έμφαση στη θετική ατζέντα με την Ελλάδα», αναφέρουν από το Υπουργείο Άμυνας

«Πιστεύουμε ότι οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αποτελούν σημαντική ευκαιρία για τη συνέχιση του διαλόγου», σημείωσαν πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, για τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Για τα F–16, τα Eurofighter αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκαναν λόγο πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, εν όψει και της συνάντησης στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που προγραμματίζεται για την 22α Απριλίου.

Πηγές του Υπουργείου σε ερώτηση σχετικά με τη βεβαιότητα του χρονοδιαγράμματος της συνάντησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα πραγματοποιηθεί με την Ελλάδα, ανέφεραν ότι η τουρκική πλευρά δίνει έμφαση στη διατήρηση του θετικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο, επανέλαβαν την αποφασιστικότητα να προασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, σημείωσαν πως «βρισκόμαστε σε μία περίοδο κατά την οποία εστιάζουμε αμοιβαία σε μία θετική ατζέντα με την Ελλάδα. Σε αυτή την περίοδο που δίνουμε έμφαση στη σημασία της διατήρησης του θετικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, πιστεύουμε ότι η εγκαθίδρυση μίας ειλικρινούς και εποικοδομητικής σχέσης με προσέγγιση επικεντρωμένη στη λύση θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.

Από αυτήν την άποψη, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πιστεύουμε ότι αποτελούν σημαντική ευκαιρία για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και συνεπώς, η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα προς τα τέλη Απριλίου. Ως Τουρκία, κάνουμε βήματα σε αυτό το πλαίσιο και επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία πως διατηρούμε την αποφασιστικότητα, ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τα χρήματα που πληρώσαμε για τα F–35. Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην παρούσα φάση, πρέπει να επικεντρωθούμε στο KAAN» επεσήμαναν ακόμη πηγές του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας.

Όσον αφορά το τουρκικό αίτημα για τα μαχητικά Eurofighter, στην πώληση των οποίων στην Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις η Γερμανία ως μέτοχος της διεθνούς κοινοπραξίας που τα παράγει, οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και τόνισαν ότι «οι πρωτοβουλίες μας για την προμήθεια των Eurofighter συνεχίζονται.

Σε αυτό το θέμα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αρχές της Γερμανίας συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις. Η δική μας προσδοκία είναι να λάβουν οι σύμμαχοι αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σχετικές ειδήσεις