ΕΘΝΙΚΑ

Τα βρώμικα παιχνίδια της κυβέρνησης Ράμα με τις περιουσίες των Ελλήνων

Τα βρώμικα παιχνίδια της κυβέρνησης Ράμα με τις περιουσίες των Ελλήνων

Με θρασύτατο και επαίσχυντο τρόπο, που όχι απλά καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου, αλλά την αγνοεί επιδεικτικά, προσπαθεί ο Έντι Ράμα να δημεύσει τις περιουσίες των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, θησαυρίζοντας ο ίδιος και οι ημέτεροι, από την τουριστική ανάπτυξη των ακτών της νότιας Αλβανίας.

Εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό έπειτα από την πτώση του κομμουνισμού το 1991, οπότε και όλες οι γαίες άνηκαν στο κράτος, οι αλβανικές πολεοδομικές αρχές έχουν ξεκάθαρες εντολές: Αναγκάστε τους Έλληνες να πουλήσουν -έναντι πινακίου φακής- τις όποιες περιουσίες έχουν ακόμα -με την ισχύ τους να παραμένει μόνο στα χαρτιά, αφού δεν τους επιτρέπεται ουσιαστικά η αξιοποίησή τους.

Τι κι αν αυτή η πρωτοφανής, για ευρωπαϊκό και όχι μόνο κράτος, αυθαιρεσία κατά της μειονότητας, έχει καταγγελθεί πολλάκις και σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ενώ κι όλες οι ανεξάρτητες εκθέσεις για την «πρόοδο» της Αλβανίας τονίζουν την καταπάτηση των περιουσιακών δικαιωμάτων της μειονότητας, το «αυτί» του Ράμα δεν ιδρώνει.

Δεν δίστασε να φέρει τη χώρα του σε απευθείας διπλωματική σύγκρουση με τη δική μας, με τη γνωστή υπόθεση της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος θα αποτελούσε και το μόνο εμπόδιο για τη δήμευση των, πολύτιμων πια λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, περιουσιών των Ελλήνων, που τους πέρασε από τους προγόνους τους.

Ο τρόπος που γίνεται αυτή η δήμευση, είναι τόσο απλός, όσο και εγκληματικός: Αρχικά, υπάρχει τρομοκράτηση, με τους γνωστούς τρόπους, κατεδαφίσεις ιστορικών τόπων του Ελληνισμού, τη δολοφονία Γκούμα, την υπόθεση Κατσίφα. Στόχος, οι ομογενείς να απηύδησουν και να πουλήσουν «όσο-όσο». Αυτό συμβαίνει για τα μέρη όπου αναγνωρίζεται, τύποις, κάποιος τίτλος κυριότητας.

Ο επόμενος κάτοχος της περιουσίας, ο οποίος πάντα ανήκει στο περιβάλλον του ίδιου του Έντι Ράμα, θα πλουτίσει αξιοποιώντας την περιουσία που απέκτησε έναντι πινακίου φακής.

Οι άνθρωποι αυτοί, ακόμα και εντός του στενού πυρήνα της κυβέρνησης, αποκτούν με συμβολικό τίμημα -λέγεται για ένα ευρώ- την ακίνητη περιουσία που στα χέρια του Έλληνα… δεν αξίζει τίποτα, και στη συνέχεια τη μοσχοπουλάνε σε επενδυτές, ή την αξιοποιούν οι ίδιοι.

Όλα αυτά δεν είναι απλά δημοσιογραφικές… αποκαλύψεις, ούτε καταγγελίες των ομογενών: Περιγράφονται αναλυτικά στις ευρωπαϊκές εκθέσεις, ενώ έχουν καταγγελθεί πολλάκις κι από την αλβανική αντιπολίτευση.

Ο Έντι Ράμα φαίνεται να έχει στόχο καριέρας τη δημιουργία του τουριστικού Ελ Ντοράντο στις ακτές όπου επί χιλιετίες μεγαλούργησαν οι Έλληνες, και παραμένουν και μέχρι σήμερα. Άλλωστε, το ότι η Βόρεια Ήπειρος ανήκει στην επικράτεια του αλβανικού κράτους, αποτελεί αποτέλεσμα ιστορικών συγκυριών και ανεπιτυχών διπλωματικών χειρισμών του περασμένου αιώνα.

Η Αλβανία, από την εποχή του Χότζα, πάντα έδειχνε πόσο την ενοχλεί η ελληνική ομογένεια. Ο Ράμα βρήκε τον τρόπο να την εξοντώσει, κλέβοντας -το ρήμα είναι σωστό- την προγονική τους γη…

Όσοι Έλληνες της μειονότητας στην Αλβανία θελήσουν να αποκτήσουν ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας και στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν με άλλο τρόπο τη γη τους είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχουν:

«Έρχονται Αλβανοί μεγαλοδημοσιογράφοι, δικηγόροι, πολιτικοί και μας προτείνουν να αγοράσουν σε μια καλύτερη τιμή τις εκτάσεις μας, τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμη, αν και στην περιοχή μου επιτρέπεται η δόμηση. Αυτοί, όμως, μπορούν να αλλάζουν με συνοπτικές διαδικασίες το καθεστώς της ακίνητης περιουσίας. Από καλλιεργήσιμη γη μετατρέπεται σε δομήσιμη έκταση και στη συνέχεια τη χτίζουν ανεμπόδιστα», υποστηρίζουν οι ομογενείς, ενώ πίσω από τον λεγόμενο «στρατηγικό επενδυτή» κρύβεται ένας κύκλος επιχειρηματικών συμφερόντων που στηρίζεται από την κυβέρνηση Ράμα και χρησιμοποιεί τις τουριστικές επενδύσεις για να ξεπλύνει χρήμα από εγκληματικές δραστηριότητες!

Ο πρόεδρος των Χειμαρριωτών, Θόδωρος Γκούμας, δηλώνει στη Real News: «Έχει γίνει πλέον μόδα κάθε καταξιωμένος δικηγόρος, δημοσιογράφος, τραγουδιστής, πολιτικός να έχει μια βίλα στη Χειμάρρα ή τους Δρυμάδες και να χρίζει σε χρόνο dt, τη στιγμή που οι περισσότεροι ντόπιοι λαμβάνουν αρνητική απάντηση στο αίτημα ανέγερσης, με τις διαδικασίες να είναι δαιδαλώδεις».

Ένας από αυτούς που έχουν μεγάλα συμφέροντα στη Χειμάρρα, είναι ο σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών, Όλτα Τζάτσκα, και ο αδελφός του πρωθυπουργού, ο Όλσι Ράμα. Ειδικά για την περίπτωση του Αρτάν Γκάτσι, συζύγου της υπουργού, μέλη της ελληνικής μειονότητας έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν έγγραφα «τα οποία αποδεικνύουν παρανομίες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας χαρακτηρισμού του ως "στρατηγικού επενδυτή" και απόκτησης της γης στην οποία χτίζει το ξενοδοχειακό του συγκρότημα». Ο ίδιος έχει βάλει στο «μάτι» οικόπεδα φιλέτα από το χωριό Δρυμάδες που ανήκει στον δήμο Χειμάρρας.

Ο άνθρωπος αυτός σχετίζεται με τον Γκόρο, τον αντικαταστάτη του Μπελέρη στη δημαρχία, ο οποίος συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Ένας από τους συλληφθέντες, ο Mihallaq Bonjaku ισχυρίστηκε ότι είχε κλαπεί ένα μέρος της περιουσίας του για την οποία ο Artan Gaçi, είχε κηρυχθεί στρατηγικός επενδυτής και είχε ξεκινήσει την κατασκευή πολυτελούς θερέτρου.Όπως δηλώνει, η περιουσία του ήταν περιφραγμένη και δεν του επέτρεπαν να μπει μέσα.

Μέσα στο κόλπο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι είναι και η μεγάλη εκλεκτή του Έντι Ράμα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του και υπουργός Ενέργειας, η Μπελίντα Μπαλούκου.

Γύρω της, άλλωστε, πρόσφατα ξέσπασε ένας χορός σκανδάλων και υποθέσεων διαφθοράς στα οδικά έργα με διαφαινόμενη εμπλοκή συνεργατών της. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο διευθυντής της και επικεφαλής της αλβανικής οδικής αρχής, Εργκίς Μπερμπέρι, προφυλακίστηκε για αυτή την υπόθεση, ενώ στο σπίτι του βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Μπαλούκου έχει Μπαλούκου έχει υπογράψει κάποιες από τις σημαντικότερες κρατικές παραχωρήσεις και έργα υποδομής, κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά καιρούς, η Μπελίντα Μπαλούκου έχει δεχθεί σκληρή κριτική, για την ταχεία ανέλιξή της στην κυβέρνηση Ράμα, ενώ στερείται πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο πατέρας της, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των εγκληματιών της δικτατορίας του Χότζα, ενώ η ίδια για αρκετά χρόνια εργαζόταν ως οικιακή βοηθός…