ΕΘΝΙΚΑ

Πού το πάνε οι Τούρκοι; Άρχισαν τα... κόλπα στο Αιγαίο

Πού το πάνε οι Τούρκοι; Άρχισαν τα... κόλπα στο Αιγαίο

Ο σοφός λαός λέει πως «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» και την περίπτωση των ελληνοτουρκικών η παροιμία βρίσκει απόλυτη εφαρμογή.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΣΕ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ

Οι... γείτονες εκμεταλλευόμενοι την κρίση στην Ελλάδα και την ενασχόληση των κυβερνήσεων κυρίως με οικονομικά ζητήματα, εντείνουν τις προκλήσεις στο Αιγαίο και μάλιστα καταπατώντας κυριαρχικά δικαιώματα, κάθε είδους συνθήκη και αμφισβητώντας ανοιχτά τα σύνορα της χώρας μας.

Το Newsbomb.gr, 3 χρόνια τώρα έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την προκλητικότητα των Τούρκων αλλά και την αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα εθνικά θέματα.

Στην εποχή της μνημονιακής Ελλάδας, όπου όλοι ασχολούνται με την οικονομική κρίση, είναι ελάχιστοι εκείνοι που θυμούνται πλέον τα εθνικά θέματα.

Γίναμε όλοι ειδήμονες στα οικονομικά, μάθαμε όλοι τα spreads, τα ομόλογα, ασχολούμαστε με το Eurogroup, με τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ και αφήσαμε στην άκρη τους πραγματικούς κινδύνους για τη χώρας μας.

Φτάσαμε στο σημείο οι Τούρκοι να κάνουν βόλτες στο Αιγαίο, οι Σκοπιανοί να σηκώνουν αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου και οι Αλβανοί να δηλώνουν πως τα σύνορά τους είναι στην Πρέβεζα! Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του κατά τα λοιπά λαλίστατου πρώην υπουργού κ. Βενιζέλου, ανεμική!

Ξεπερνούν κάθε όριο οι Τούρκοι

Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα ενέχει χαρακτηριστικά που προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Παράλληλα καταδεικνύουν πως η Άγκυρα ίσως επιχειρήσει να προκαλέσει μία κρίση για να δοκιμάσει όχι την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ένοπλων Δυνάμεων, αλλά τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι εκτιμήσεις έλεγαν πως η Τουρκία θα θελήσει να στείλει το μήνυμα των αξιώσεων σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με μπαράζ προκλήσεων. Είναι άλλωστε κάτι που το συνηθίζει σε αλλαγή κυβέρνησης με κορυφαία βέβαια τη στιγμή του Ιανουαρίου του 1996 που προκάλεσε την κρίση των Ιμίων.

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αποκάλυψε στην εκπομπή «360 μοίρες» πως «προσωπικά φοβόμουν ένα θερμό επεισόδιο στο διάστημα μεταξύ της νίκης στις εκλογές από τον Τσίπρα και της ανάληψης της πρωθυπουργικής θέσης. Σε αυτό το κενό... Οι Τούρκοι όταν μας βρίσκουν αδύναμους και εν κενώ κάνουν πάντα κάποιο επεισόδιο. Θυμηθείτε τα Ίμια...», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Αντιθέτως όμως οι Τούρκοι δεν έκαναν ούτε παραβιάσεις την πρώτη εβδομάδα της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά περίμεναν να κατασταλάξουν λίγο τα πράγματα και μετά να κάνουν την κίνησή τους.

Πρώτη κίνηση η... βόλτα του αρχηγού του τουρκικού στρατού πάνω από το Αιγαίο με πολεμικό αεροσκάφος.

Δεύτερη κίνηση, η έκδοση NOTAM με την οποία δεσμεύει από την Τρίτη 2 Μαρτίου και για 10 μήνες (έως το τέλος του έτους) μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από τη Σκύρο έως τη Λήμνο, «κόβοντας» το Αιγαίο στα δύο, και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, η περιοχή αυτή του Αιγαίου θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής.

Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης αυτή τη φορά ήταν έντονη και άμεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αποφασίστηκε να γίνουν έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ICAO, με τα οποία καταγγέλλεται η Τουρκία.

Επίσης, διάβημα έγινε το βράδυ της Κυριακής και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στα διαβήματα η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

  • Η Τουρκία δεσμεύει μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει NOTAM.
  • Η δέσμευση αφορά πρωτοφανές χρονικό διάστημα, μέχρι τις 31-12- 2015.
  • Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
  • το πεδίο βολής που ορίζεται δημιουργεί προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές, αφού επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130.
  • Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
  • Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Πού το πάνε οι Τούρκοι;

Η συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί έντονο προβληματισμό. Εδώ και αρκετό καιρό οι... γείτονες είναι ανήσυχοι και προκαλούν συνεχώς Ελλάδα και Κύπρο, ενώ σε συνδυασμό με την κρίση στη Συρία και την αναταραχή στο Κομπάνι με τους τζιχαντιστές δημιουργεί φόβους για θερμό επεισόδιο.

Μία τέτοια κίνηση εκ μέρους της Άγκυρας στο Αιγαίο εκτιμάται πως θα μπορούσε να εκτονώσει κάπως την κατάσταση στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας και να στρέψει τα βλέμματα ξανά στην Τουρκία που εμφανίζεται απομονωμένη από την πολιτική Ερντογάν.

Το γεγονός δε ότι η Ελλάδα έχει στραμμένη την προσοχή της στα θέμα της οικονομίας, εξακολουθώντας να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα θα μπορούσε επίσης να το εκμεταλλευτεί η Τουρκία.

Επαγρύπνηση...

Κανείς δεν μπορεί πλέον να επικαλεστεί την οικονομική κρίση για αυτήν την αδράνεια, την παραμέληση των εθνικών μας θεμάτων. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και ισότιμη συνευθύνη των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων για την έξοδο από το περιθώριο της εθνικής εξωτερικής πολιτικής.

Τα εθνικά θέματα απαιτούν συνεχή και ενεργή επαγρύπνηση. Απαιτούν ανθρώπους δραστήριους, που να νοιάζονται για το εθνικό συμφέρον της χώρας, όχι ανδρείκελα που θα σκέφτονται μόνο την καρέκλα.

Η ελληνική διπλωματία αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση και μόνο άνθρωποι πραγματικά ικανοί μπορούν να τη διαχειριστούν.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο, παραμένουν σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και αυτό φρόντισε να το καταστήσει σαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διατάζοντας άσκηση «Πυρπολητή» με ενεργοποίηση ολόκληρης της δύναμης «Δέλτα» και απόκρουση «εχθρικής» απειλής από τον Έβρο και μέχρι τα Δωδεκάνησα.

Έχουν γνώση οι φύλακες...

Σχετικές ειδήσεις