ΕΘΝΙΚΑ

Ράμα: Δεν θα διαπραγματευτούμε το εθνικό μας συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας με την Ελλάδα

Ράμα: Δεν θα διαπραγματευτούμε το εθνικό μας συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας με την Ελλάδα

Λάδι στη φωτιά των ελληνοαλβανικών σχέσεων έριξε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, δηλώνοντας ότι η χώρα του μπορεί να έχει σχέσεις καλής γειτονίας και στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά, όπως τόνισε, αναφερόμενος στη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, «δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον για χάρη της καλής γειτονίας»!

«Δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα με την κυβέρνηση της Αθήνας. Έχω συγχαρεί τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την εκλογή του και τον έχω καλέσει να επισκεφθεί τα Τίρανα και θα ήμουν ευτυχής να επισκεφθώ την Αθήνα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ερωτηθείς για την κίνηση των Τιράνων να ζητήσουν από την Αθήνα τόσο να τροποποιηθεί το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο - με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα - όσο και να τους παραδοθούν χάρτες των ερευνών στην Ήπειρο, αμφισβητώντας ουσιαστικά και τα χερσαία σύνορα με τη χώρα μας.

«Κανείς δεν πρέπει να ξαφνιάζεται, αν το αλβανικό κράτος ζητάει από τις ελληνικές αρχές, με βάση της διπλωματικές πρακτικές, πληροφορίες για τις έρευνες στο Ιόνιο. Και δεν είναι μυστικό να πω ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, η προσπάθεια να βρούμε κοινή γλώσσα και να επιλύσουμε ένα ζήτημα εθνικού συμφέροντος, όπως είναι τα θαλάσσια σύνορα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να διαπραγματευτούμε το εθνικό συμφέρον, για τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν έχουμε δεσμευθεί να κλείνουμε τα μάτια μας, όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα που δεν δημιουργήσαμε και δεν τροφοδοτούμε εμείς» συνέχισε ο κ. Ράμα.

Σχολιάζοντας δε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς (ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα), την εκλογή του Σπετίμ Ιντρίζι από το ακραίο εθνικιστικό κόμμα των Τσάμηδων PDIU, ως αντιπροέδρου του αλβανικού κοινοβουλίου, σημείωσε: «Ως προς το θέμα αυτό, όπως εμείς δεν φανταζόμαστε να υποδείξουμε στην Αθήνα ποιον να επιλέξει στην ηγεσία του κοινοβουλίου ή της κυβέρνησής της, έτσι δεν φανταζόμαστε την Αθήνα να κάνει το ίδιο σε εμάς».

Οι νέες δηλώσεις Ράμα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ενώ άμεση και αιχμηρή ήταν η απάντηση του.

«Η πολιτική ηγεσία της φίλης και γείτονος χώρας διολισθαίνει, λόγω και έργω, καθημερινά» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

«Η επιστροφή στη λογική και στο σεβασμό της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ουδέν σχόλιο περαιτέρω» πρόσθεσε ο κ. Κούτρας.

«Ιστορική στιγμή η επίσκεψη του Σέρβου πρωθυπουργού Βούτσιτς στα Τίρανα»

«Μια ιστορική στιγμή και ας μην συμφωνούμε σε όλα». Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα τη σημερινή επίσκεψη του Σέρβου ομολόγου του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στα Τίρανα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Σέρβου πρωθυπουργού στην Αλβανία ύστερα από επτά δεκαετίες.

Σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών ήταν και πάλι, όπως αναμενόταν, το ζήτημα του Κοσόβου.

«Είναι γεγονός ότι δεν συμφωνούμε για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Η Σερβία αντιμετωπίζει και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο κομμάτι της και η Αλβανία ως ανεξάρτητο κράτος. Ωστόσο, νομίζω πως οι διαφορές αυτές θα πρέπει να τακτοποιηθούν μέσω του διαλόγου και με ειρηνικό τρόπο. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με πόλεμο, αλλά μέσα από το διάλογο», δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, 40 λεπτά μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

«Είμαστε γείτονες. Θα πρέπει να συνεργαστούμε και να πάρουμε στα χέρια μας τη μοίρα των Δυτικών Βαλκανίων», σημείωσε ο κ. Βούτσιτς.

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα υπογράμμισε ότι «οι Αλβανοί και οι Σέρβοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και να συνεργάζονται μεταξύ τους».

«Σήμερα, οι Αλβανοί και οι Σέρβοι έχουν μια ιστορική ευκαιρία για την αποκατάσταση της ειρήνης, που με μεγάλη δυσκολία καταφέραμε και που αξίζει να ζήσουμε. Πιστεύω ότι έχουμε, τώρα, την ευκαιρία να κάνουμε το καλύτερο για τις χώρες μας και την ίδια την περιοχή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ο Έντι Ράμα, αναφερόμενος στο θέμα του Κοσόβου και στα επεισόδια κατά τη διάρκεια του αγώνα Σερβίας - Αλβανίας για τα προκριματικά του επόμενου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, είπε ότι «ακόμη και μια μπάλα ποδοσφαίρου απείλησε να μας κυλήσει στο σημείο μηδέν πριν από έξι μήνες».

Αν και δεν συμφωνούμε για το ζήτημα του Κοσόβου, αυτό δεν υποβαθμίζει τη μεγάλη αξία του διαλόγου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράμα και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα εμπόδια του παρελθόντος, διότι ο κοινός μας προορισμός είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ευχαριστώ», πρόσθεσε, «τον πρωθυπουργό Βούτσιτς για την επίσκεψη και εκφράζω την πεποίθηση ότι αυτές οι 24 ώρες θα είναι η αφορμή για να επιστρέψει πίσω στη χώρα μας. Θα ήθελα να ενθαρρύνει με τις θετικές εντυπώσεις του, τους συμπατριώτες του να επισκέπτονται την Αλβανία, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και τον διαβεβαιώνω ότι θα βρουν καλό φαγητό και φιλοξενία που θα τους εκπλήξει», δήλωσε ο Έντι Ράμα.

«Αυτό», κατέληξε, «είναι ένα παράδειγμα της επιθυμίας και της βούλησης, από κοινού, να φέρουμε τους λαούς μας πιο κοντά, παρά το γεγονός ότι είμαστε ακόμη μακριά από το να συμφωνήσουμε σε όλα».

Σχετικές ειδήσεις