ΕΘΝΙΚΑ

Ο Πούτιν στην Ελλάδα με βαριά ατζέντα και όρους συνεργασίας

Ο Πούτιν στην Ελλάδα με βαριά ατζέντα και όρους συνεργασίας

Η διήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας,Βλαντίμιρ Πούτιν, σήμερα, Παρασκευή (27/05/2016) και αύριο, Σάββατο (28/05) στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό την Αθήνα και δεύτερο το Άγιο Όρος, σηματοδοτεί τη στρατηγική επιδίωξη της Μόσχας να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη της Ανατολικής Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, αναδεικνύοντας παράλληλα την επιθυμία της να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στη χώρα μας παρά τις δυσκολίες που έχει ως τώρα δημιουργήσει η Ε.Ε στις σχέσεις των δύο χωρών.

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Ο Πούτιν φτάνει σήμερα στην Αθήνα, συνοδευόμενος από ομάδα συμβούλων, υπουργών και επικεφαλής μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων που πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. Μαζί του θα είναι και το δεξί του χέρι, Ίγκορ Σβιάτοσλαβ, ο άνθρωπος που ενισχύει την επικοινωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και κυρίως αυτός που πραγματοποιεί τις επιθυμίες του Πούτιν σε σχέση με τον προσκυνηματικό χαρακτήρα της επίσκεψής του. Στην ομάδα των εκλεκτών του είναι και ο Αλεξάντερ Ντούγκιν που έφτασε σχεδόν μια βδομάδα νωρίτερα ώστε να προετοιμάσει με άλλους συνεργάτες του Ρώσου Προέδρου το περιβάλλον τις επίσκεψης αλλά και την ενημέρωση που θα γίνεται στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Σημειώνουμε ότι παραλίγο να δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο όταν αφίχθη ο κύριος Ντούγκιν αφού οι αρχές των συνέλαβαν και τον κράτησαν για 8 ώρες στο αεροδρόμιο.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί απευθείας στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα έχει ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών αφού οι τελευταίες τους συναντήσεις στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη δεν είχαν καρποφορήσει με τον Πούτιν να εμφανίζεται δυσαρεστημένος. Οι δύο ηγέτες θα κουβεντιάσουν θέματα που αφορούν στην άμυνα, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και το μέλλον των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσει ο Ρώσος πρόεδρος στη συνεργασία με την Ελλάδα στα ενεργειακά θέματα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ο Πούτιν αποφάσισε τελικά να συναντήσει την πολιτική ηγεσία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα κάτι το οποίο δεν είχε δεχθεί από την αρχή του σχεδίου αυτής της επίσκεψης.

Οι κκ. Πούτιν και Τσίπρας θα προβούν σε κοινές δηλώσεις ενώ το βράδυ, ο Ρώσος πρόεδρος θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο.

Το Σάββατο το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα πραγματοποιήσει προσκηνυματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του κ. Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος θα πάει για δεύτερη φορά στο Άγιο Όρος αφού η πρώτη ήταν πριν λίγες μέρες ακριβώς για να προλάβει την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου.

Στις Καρυές ο πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος θα υποδεχθεί τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος θα βρίσκεται στον Άθω από την Παρασκευή.

Η επίσκεψη και των δύο ηγετών στη μοναστική πολιτεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση χιλίων χρόνων παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος.

Η παρουσία των δύο ανδρών σηματοδοτεί την ενίσχυση του ενδιαφέροντος και του προεξάρχοντος ρόλου, που φιλοδοξεί να έχει το Πατριαρχείο Μόσχας στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Άγιο Όρος

Η προσωπική ασφάλεια του Ρώσου Προέδρου που βρίσκεται ήδη στο Άγιο Όρος για να εξασφαλίσει την ακεραιότητα της επίσκεψης έχει πραγματικά «χτενίσει» την περιοχή και δημιουργήσει έδαφος για την ασφαλή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου.

Ήδη στην Αθωνική Πολιτεία βρίσκονται 1.000 αστυνομικοί ρωσικών αρχών που με εκπαιδευμένα σκυλιά έχουν ερευνήσει εξονυχιστικά όλα τα μέρη από όπου θα περάσουν οι κκ. Πούτιν και Κύριλλος.

Για το διήμερο της επίσκεψης Έλληνες και Ρώσοι, όλων των σωμάτων ασφαλείας θα αποτελούν τον κλοιό ασφαλείας για τους υψηλούς επισκέπτες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μυστικοί πράκτορες έχουν ήδη μοιραστεί στα μέρη που θα επισκεφθεί ο κ Πούτιν.

Μετά από ειδική άδεια που δόθηκε από την Ιερά Επιστασία μεταφέρθηκαν ήδη τρία μεγάλα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς υψηλών προσκεκλημένων και τεθωρακισμένα τζιπ για τη μεταφορά των ανθρώπων του Ρώσου προέδρου.

Το Λιμενικό Σώμα της Δάφνης που είναι το κεντρικό λιμάνι του Αγίου Όρους ενισχύθηκε με επιπλέον άνδρες όπως κι η αστυνομία με πολλαπλάσιους αστυνομικούς, άνδρες των ειδικών δυνάμεων και ασφαλίτες για την προστασία υψηλών προσώπων ενώ και η πυροσβεστική υπηρεσία επανδρώθηκε πλήρως.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη το πρωί του Σαββάτου μετά τις 11:00. Εκεί θα τον περιμένουν τέσσερα ίδια τεθωρακισμένα οχήματα, για να μεταβεί σε ένα από αυτά και να φτάσει στην Ουρανούπολη, χωρίς να γνωρίζουμε ποιο από αυτά θα μεταφέρει τον Ρώσο πρόεδρο.

Για λόγους ασφάλειας ο κ. Πούτιν, το Σάββατο θα μεταβεί από την Ουρανούπολη στη Δάφνη με το υπερσύγχρονο ταχύπλοο της ρωσικής Μονής Αγίου Παντελεήμονα.

Στη πρωτεύουσα του Αγίου Ορους, στις Καρυές, θα του γίνει επίσημη υποδοχή με προσφώνηση από τον πρωτοεπιστάτη του Αγίου Ορους, γέροντα Παύλο τον Λαυρεώτη και ανταλλαγή δώρων. Ακολούθως ο Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί οδικώς αρχικά για προσκύνημα στη Σκήτη Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τη γνωστή Βογορόδιτσα, που υπάγεται στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα.

Στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα θα τον υποδεχτούν ο ηλικίας 101 χρόνων ηγούμενος π. Ιερεμίας και ο ιερομόναχος.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος ο οποίος συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό επισκόπων του Πατριαρχείου θα βρίσκεται δίπλα στον Ρώσο πρόεδρο κατά την διάρκεια όλης του της επίσκεψης η οποία θα κρατήσει περίπου 4 με 5 ώρες ενώ δεν αποκλείεται να αλλάξει το πρόγραμμά του.

Αναθέρμανση χλιαρών σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η επίσκεψη αυτή θα ξαναζεστάνει τις χλιαρές ελληνορωσικές σχέσεις, που δοκιμάστηκαν όταν η Ελλάδα απόφυγε να τηρήσει επαρκείς αποστάσεις από την αντιρωσική πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Άλλο ένα σοβαρό θέμα είναι και η προ διμήνου συμφωνία κατά την οποία η Ελλάδα (η ΔΕΠΑ) υπέγραψε με την Edison και τη ρωσική Gazprom «μνημόνιο αναβίωσης» της συμφωνίας για τον αγωγό που θα φέρνει καύσιμα από τη Ρωσία στη Βουλγαρία, από εκεί στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία. Ο αγωγός αυτός είναι ανταγωνιστικός προς τον ΤΑΡ που φέρνει πετρέλαιο των Αζέρων στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται να παρακάμψουν στους εξαγωγικούς αγωγούς τους, χώρες όπως η Τουρκία και η Ουκρανία, αλλά η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι το συγκεκριμένο αγωγό.

Παρασκήνιο

Στην Αθήνα ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να μείνει σε ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα όπως και επιλέχθηκε από τους συνεργάτες του. Η ρωσική πρεσβεία δέχθηκε εκατοντάδες παρακλήσεις από Έλληνες επιχειρηματίες και πολιτικά πρόσωπα να παραβρεθούν σε εκδήλωση που διοργάνωνε για τον Ρώσο πρόεδρο στην Αθήνα.

Παρατρεχάμενοι, επιχειρηματίες, σύμβουλοι επιχειρήσεων έχουν φροντίσει να βρίσκονται στο Άγιο Όρος και κυρίως κοντά στη Ρωσική Μονή προκειμένου να συναντήσουν αν όχι τον ίδιο τον Πούτιν τουλάχιστον τους ανθρώπους του ή έστω επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν για δημόσιες σχέσεις. Κανείς όμως δεν προεξοφλεί την επιτυχία των συναντήσεων αυτών αφού ο Ρώσος Πρόεδρος έχει ζητήσει να αφιερώσει χρόνο και σε προσωπικές του επαφές με φωτισμένους Γέροντες του Άθωνα και να μείνει μαζί τους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι πάντα στο Άγιο Όρος θέλει να έχει και λίγο χρόνο για την προσωπική του πνευματική ανάταση.

Σημασία της επίσκεψης

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις αποκρατικοποιήσεις σε εθνικά περιουσιακά στοιχεία έπειτα από το νέο μνημόνιο και την ένταξή τους στο υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ΟΛΘ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΠΑ.

Βέβαια οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν επιλέγουν σχεδόν ποτέ τις ρώσικες επενδύσεις για πολλούς γεωοικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους.

Αναμένεται να υπάρξει επί της αρχής κάποια συμφωνία στον πρωτογενή τομέα, όμως και σε αυτό το πεδίο η εφαρμογή της θα είναι δυσχερής λόγω των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλλει η ΕΕ και αντιστρόφως η Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανικής κρίσης.

Ελάχιστες είναι και οι προοπτικές σε ότι αφορά τον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και της ασφάλειας και την προοπτική μόνιμης παρουσίας ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων με επίκεντρο το Αιγαίο.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή της Τουρκίας καθώς και η στάση της Τουρκίας αποτελούν δύο χαρακτηριστικά, που μπορούν να αυξήσουν ανά πάσα στιγμή τον κίνδυνο για μία σφοδρή, ενδεχομένως, και, ένοπλη αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

Αναμενόμενο είναι ότι θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες σχετικά με την επιστημονική και πολιτιστική διακρατική συνεργασία στα πλαίσια του εορταστικού έτους 2016.

Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα περιέχεται στη στρατηγική επιλογή της Μόσχας να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως προστάτιδα Δύναμη των Χριστιανικών πληθυσμών των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές. Η στρατηγική αυτή αξίζει να σημειωθεί πως έχει αποδώσει σημαντικά μέχρι σήμερα αν εξετάσει κανείς την αποτελεσματικότητα με την οποία έχουν αντιμετωπιστεί οι Τζιχαντιστές στη Συρία από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η προσευχή του Πούτιν

Ο Πούτιν είναι γεγονός ότι πάντα αλλάζει το πρόγραμμά του όταν πρόκειται να επισκεφθεί το Άγιο Όρος αφού πάντα η κατανυκτική ατμόσφαιρα τον... κερδίζει. Ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει να υπάρξει λίγος χρόνος μακριά απο όλους για να προσευχηθεί και να προσκυνήσει εικόνες που ευλαβείται ο ίδιος χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και συνοδών. Άλλωστε είναι γνωστή η επιθυμία του ρώσου προέδρου να μένει μόνος του με ιερά κειμήλια και θαυματουργές εικόνες ακόμη και όταν μεταφέρονται στην Ρωσία , αφού ο ίδιος έχει βαθιά πίστη μέσα του.

Σχετικές ειδήσεις