ΕΘΝΙΚΑ

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Ακόμα πονάμε για αυτά που χάσαμε στη Λωζάννη

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Ακόμα πονάμε για αυτά που χάσαμε στη Λωζάννη

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε την Πέμπτη (22/12) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητώντας για ακόμα μια φορά την Συνθήκη της Λωζάννης.

Επανέρχεται με προκλητικές δηλώσεις και αμφισβητήσεις ο Τούρκος πρόεδρος - Σκηνικό πολέμου στο Αιγαίο

«Ακόμα πονάμε για αυτά που χάσαμε στη Λωζάννη. Είναι ανάγκη να τα πω δημόσια. Αυτή την περίοδο η Τουρκία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκλησή στην ιστορία της μετά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ επεσήμανε στο ακροατήριο του, «τον κίνδυνο να φτάσουμε και στα εδάφη της Συνθήκης των Σεβρών».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην πρόσφατη δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, τόνισε πως η Τουρκία είναι «αντιμέτωπη με ασύμμετρη επίθεση. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι απλά ένα πιόνι σε αυτό τον πόλεμο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ ερντογάν για επανήλθε στο θέμα της αμφισβήτησης της Συνθήκς της Λωζάννης για πολλοστή φορά, αφού και την πρόσφατα είχε μιλήσει ανοιχτά για επανεξέταση της Συνθήκης η οποία περιορίζει την επιρροή της χώρας σε εδάφη που είναι δίπλα στη χώρα, υπονοώντας φυσικά την Ελλάδα.

Στο «ίδιο έργο θεατές» όμως και στο Αιγαίο, με τις προκλήσεις των Τούρκων να μην έχουν τέλος καθώς δυναμιτίζονται από τις δηλώσεις Ερντογάν, δημιουργώντας κίνδυνο για «θερμό επεισόδιο».

Πιο συγκεκριμένα, εμπλοκή τουρκικών και ελληνικών μαχητικών σημειώθηκε την Πέμπτη (22/12), με τουρκικά αεροσκάφη να προχωρούν σε 19 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Συνολικά τρία αεροσκάφη, τα δύο σε σχηματισμό και ένα μεμονωμένο CN - 235, πραγματοποίησαν και δύο παραβιάσεις του FIR Αθηνών στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Κανείς δεν μπορεί να πει πια με σιγουριά τι θα συμβεί αν κάποια στιγμή γίνει κάτι «στραβό» στο Αιγαίο. Οι πιλότοι μας βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, με τους Τούρκους να παίζουν συνεχώς με τα νεύρα και την υπομονή τους.

Σχετικές ειδήσεις