ΕΘΝΙΚΑ

Κρίσιμη συνάντηση Παυλόπουλου - Ερντογάν: Σε τεντωμένο σχοινί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Κρίσιμη συνάντηση Παυλόπουλου - Ερντογάν: Σε τεντωμένο σχοινί οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Προκόπης Παυλόπουλος | Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Στην Κωνσταντινούπολη στρέφονται τη Δευτέρα (22/05/2017) τα βλέμματα όλων, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφήςτων χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Ξεκάθαρο μήνυμα στους γείτονες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - «Κόκκινος» συναγερμός στο Αιγαίο: Συνεχίζεται η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος» - Προκλητικοί τσαμπουκάδες της Άγκυρας

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να στείλει σαφές μήνυμα στον κ. Ερντογάν, επιμένοντας στην ειρηνική επίλυση των διαφορών Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά πάντοτε με σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Επισημαίνεται, ότι η επίσκεψη Παυλόπουλου στην Κωνσταντινούπολη είναι η πρώτη που πραγματοποιεί αρχηγός του ελληνικού κράτους μετά το 1952, όταν είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία ο τότε βασιλιάς Παύλος.

- Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με την τούρκικη προκλητικότητα και επιθετικότητα να έχει προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

- Ο Προκόπης Παυλόπουλος σεβόμενος πάντα τα όρια του θεσμικού του ρόλου, όπως προσδιορίζονται απ’ το Σύνταγμα, ωστόσο παρεμβαίνει στη βάση των εθνικών γραμμών, όπως έχουν διαχρονικά διαμορφωθεί, δεν κάνει εκπτώσεις επ’ αυτών.

Άλλωστε και πρόσφατα έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάννης και την πάγια ελληνική θέση, ότι «δεν διεκδικούμε, αλλά και δεν παραχωρούμε».

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, ότι ο Έλληνας Πρόεδρος δεν προτίθεται (ακριβώς σεβόμενος το θεσμικό του ρόλο) να συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του (με τον οποίο συχνά-πυκνά συνομιλεί τηλεφωνικά κι έχει μια καλή σχέση) ούτε τα ελληνοτουρκικά, ούτε πολύ περισσότερο το Κυπριακό, το οποίο άλλωστε θεωρεί (και είναι) διεθνές θέμα.

Η προσπάθειά του, όπως έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση, θα είναι να δημιουργηθεί κλίμα καταλλαγής, να πέσουν οι τόνοι της επιθετικότητας και να μπούμε σε μια περίοδο «ήρεμων νερών».

Σε αυτό το πλαίσιο θα επισημάνει την ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, με παράλληλο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, αναπόσπαστο τμήμα του οποίου είναι και η Συνθήκη της Λωζάννης.

Εάν, ωστόσο, ο Ερντογάν θέσει και διμερή ζητήματα, τότε ο Προκόπης Παυλόπουλος θα υποστηρίξει τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Άλλωστε ενδεικτικό της πρόθεσής του να μην κάνει εκπτώσεις είναι και το γεγονός, ότι τρεις μόλις μέρες πριν πάει στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο πρώτος θεσμικός παράγων της χώρας μας που έκανε μια σαφή και πατριωτική τοποθέτηση για την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Κατά τα λοιπά, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα απευθύνει ομιλία στη σύνοδο εκπροσωπώντας τη χώρα μας, όπου θα αναφερθεί στην ανάγκη να είναι η περιοχή σημείο σταθερότητας και συνεργασίας.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Παυλόπουλου-Ερντογάν δεν θα γίνουν δηλώσεις.

Στο «κόκκινο» η ένταση στο Αιγαίο λόγω «Θαλασσόλυκου»

turkish battleship

Την ίδια στιγμή, προκλητικοί εξακολουθούν να εμφανίζονται οι Τούρκοι, καθώς αυτή τη φορά δέσμευσαν για την άσκηση «Θαλασσόλυκος» και το αεροδρόμιο της Ρόδου!

Όπως αναφέρει το militaire.gr, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Κυριάκος Λουκάκης έστειλε επιστολή στις χώρες που έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν την τελική άσκηση «ΝΤΕΝΙΖ ΓΚΟΡΝΤΟΥ» ή αλλιώς «Θαλασσόλυκος», προκειμένου να μην στείλουν εκπροσώπους τους.

Την επιστολή του κ. Λουκάκη αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα «YENI SAFAK» που γράφει:

«Η άσκηση DENIZ KURDU η οποία διεξάγεται από το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ανησύχησε τους Έλληνες. Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης έστειλε επιστολή στις συμμετέχουσες χώρες προτρέποντας τις να μην συμμετέχουν».

Ειδικότερα, ο Έλληνας Πρέσβης έστειλε επιστολές στις χώρες που έχουν προσκληθεί να στείλουν παρατηρητές στην τελική φάση της άσκησης την 22/5, λέγοντας ότι «η άσκηση η οποία διεξάγεται από τις τουρκικές αρχές περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου. Το γεγονός αυτό, πέραν το ότι παραβιάζει την Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων».

Η προκλητική αυτή νέα κίνηση της Τουρκίας προφανώς και δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα εκδίδει τη μία NAVTEX μετά την άλλη δεσμεύοντας περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις από το Αγαθονήσι έως και την Σαμοθράκη!




Σχετικές ειδήσεις