ΕΘΝΙΚΑ

Δήλωση - σοκ Αναστασιάδη: Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα τα Σκόπια (vid)

Δήλωση - σοκ Αναστασιάδη: Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα τα Σκόπια (vid)

Νίκος Αναστασιάδης | Σκοπιανό: Με μια άνευ προηγουμένου δήλωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προκαλεί σοκ στην Αθήνα και μιλώντας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων τονίζει πως το όνομα που θα έχει η χώρα αυτή δεν έχει καμία σημασία.

ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Πρώτη Εκπομπή» του κυπριακού ραδιοσταθμού «Ράδιο Πρώτο», ο κ. Αναστασιάδης προκάλεσε αρνητική αίσθηση, λέγοντας χαρακτηριστικά για το όνομα της γείτονος: «Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να εξευρεθεί ο τρόπος να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό».

Δείτε το βίντεο:

Η δήλωση του κ. Αναστασιάδη είναι, κατά γενική ομολογία, το λιγότερο, απαράδεκτη, ενώ καταδεικνύει μια διάθεση ισοπεδωτικής απλοποίησης ενός τόσου σοβαρού θέματος, το οποίο βρίσκεται στην παρούσα φάση σε κρίσιμη καμπή.

Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης δεν σταμάτησε εκεί, δυστυχώς. Σε μια προσπάθεια να συνεχίσει το συλλογισμό του για το όνομα των Σκοπίων, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε: «Είναι το όνομα που έχει σημασία ή η ταυτότητα του καθενός. Διερωτώμαι, γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος».

«Μα φοβόμαστε αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας;»

Και διερωτήθηκε: «Γιατί η Ελλάδα να μην τα αξιοποιήσει όλα αυτά και να έχει έναν στενό συνεργάτη; Επειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος».

Προφανώς, ο πρώτος πολίτης της Κύπρου μοιάζει να κινείται εκτός πλαισίου. Και το χειρότερο είναι πως δεν βρέθηκε ένας από τους συμβούλους του να τον ενημερώσει πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα του ονόματος για την Ελλάδα κι ότι τέτοιου είδους δηλώσεις, ειδικά σε μια τέτοια περίσταση, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Μοιάζει, μάλιστα, να αποδίδει και εύσημα στους γείτονες, λέγοντας πως εκείνοι ήταν πάντοτε σε δεινότερη θέση και επέμεινε πως «το όνομα δεν έχει σημασία».

Είπε: «Σε συνομιλία, που είχα με Σκοπιανούς, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μου έλεγαν ότι σημαία δεν είχαν, λόγω του φανατισμού, όμως, που προκλήθηκε, απέκτησαν, εθνική ταυτότητα ή συνείδηση δεν είχαν, καιαπέκτησαν εξαιτίας του φανατισμού, που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία.

Αν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν τα άρθρα, που μπορεί να παρενοχλούν ή να αποτελούν έστω απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα, το όνομα δεν έχει καμία σημασία. Δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα».

«Είναι θέμα της Ελλάδας να αποφασίσει για το όνομα»

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφορικά με πρωινές δηλώσεις του στο «Ράδιο Πρώτο», που ήδη προκάλεσαν αντιδράσεις από ανθυποψηφίους του στις εκλογές της Κυριακής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε: «Εξέφρασα μια εκτίμηση που αποσκοπούσε να αναδείξει τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν από την επίλυση του εν λόγω θέματος».

«Έχω πει ότι το θέμα (όνομα Σκοπίων) χειρίζεται η Ελλάδα, και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμπαρασταθεί στην όποια απόφαση της Ελλάδας», τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Επίσης, ανέφερε ότι «θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνισμού ευρύτερα, και να απαλειφθούν οι όποιες πρόνοιες στο Σύνταγμα των Σκοπίων που μιλούν για αλυτρωτισμό ή και υποδεικνύουν τις όποιες εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας».

«Επαναλαμβάνω», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα υπόλοιπα είναι θέμα της Ελλάδας για να αποφασίσει».

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τα Σκόπια

Σχετικές ειδήσεις