ΕΘΝΙΚΑ

Ίμια – Δραματική νύχτα: Ο Ερντογάν αποδέσμευσε τους κανόνες εμπλοκής

Ίμια – Δραματική νύχτα: Ο Ερντογάν αποδέσμευσε τους κανόνες εμπλοκής

Κρίσιμες ώρες στο ανατολικό Αιγαίο – Την ώρα που η Αθήνα ελπίζει σε αποκλιμάκωση της έντασης, ο «σουλτάνος» φέρεται αποφασισμένος ακόμα και για ένοπλη σύρραξη

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το πανελλήνιο τις καταιγιστικές εξελίξεις στην περιοχή των Ιμίων.

Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται αντιμέτωπες, στη χειρότερη κρίση μετά τα δραματικά γεγονότα του 1996.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας (12/02), όταν τουρκικό πολεμικό πλοίο εμβόλισε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού προκαλώντας του σοβαρές υλικές ζημιές.

Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα ξεκίνησε ένα διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ, με τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών να τίθενται σε συναγερμό και τους στόλους να κυκλώνουν τις δύο βραχονησίδες.

Το Newsbomb.gr, με αναλυτικά ρεπορτάζ έχει επισημάνει δεκάδες φορές την επικίνδυνη προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο και τα «ύποπτα» σχέδια του σουλτάνου Ερντογάν: Υφαρπαγή των κοιτασμάτων, συνδιαχείρηση του Αιγαίου και κατάληψη ελληνικού εθνικού εδάφους.

Στην Τουρκία άλλωστε έχει στηθεί εδώ και πολύ καιρό πολεμικό κλίμα, όχι μόνο κατά των Κούρδων στο Αφρίν της Συρίας, αλλά και κατά της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, είναι χαρακτηριστικές και αποτυπώνουν τις προθέσεις της Άγκυρας για το Αιγαίο:

«Από τη αρχή είχαμε πει στην ελληνική πλευρά να μην κάνει τέτοια πράγματα και να μην μας βάλει σε μπελάδες. Να σταματήσουμε τις αψιμαχίες σε θάλασσα και αέρα. Όταν δεν σταμάτησαν οι στρατιώτες μας έκαναν το καθήκον τους» σημείωσε, επισημαίνοντας πως «τέτοια πράγματα συνέβησαν χθες το βράδυ. Τελείωσε χωρίς προβλήματα».

Σε δήλωση δε στην εφημερίδα istiklal, φέρεται να είπε πως «Οι Έλληνες αιφνιδιάστηκαν για μία ακόμη φορά στα Καρντάκ (Ίμια)».

Είναι προφανές πως οι Τούρκοι δεν έχουν καμία διάθεση για διπλωματική λύση στα ζητήματα με την Ελλάδα. Αυτό άλλωστε είναι ξεκάθαρος και από τη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που έσπευσε να υποστηρίξει εν μέσω κρίσης πως «τα Ίμια είναι δικά μας».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν διαταγή από την τουρκική πολιτική ηγεσία να αποτρέψουν κάθε κίνηση των Ελλήνων γύρω από τις βραχονησίδες.

Για το λόγο αυτό, συνολικά 11 τουρκικά σκάφη βρίσκονται περιμετρικά των Ιμίων διαμηνύοντας προκλητικά πως «είναι τουρκικό έδαφος».
Ο ελληνικός στόλος ωστόσο, κινείται προς την περιοχή και 8 τουλάχιστον φρεγάτες με τη γαλανόλευκη βρίσκονται απέναντι από τα σκάφη με την ημισέληνο.

Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες και όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Με το πρώτο φως της ημέρας ενδέχεται να δούμε εικόνες από την περιοχή των Ιμίων που θα θυμίζουν μέρες του 1996.

Διαβάστε επίσης:

Ένταση στα Ίμια: Τρόμος - Ελληνικά και τουρκικά σκάφη γύρω από τις βραχονησίδες

Διπλωματικός πυρετός! Τουρκία: Δικά μας τα Ίμια - Ελλάδα: Δεν ξέρετε ούτε γεωγραφία

Σχετικές ειδήσεις