ΕΘΝΙΚΑ

Έλληνες στρατιωτικοί: Αυτός είναι ο λόγος που παραμένουν κρατούμενοι εδώ και 50 ημέρες

Έλληνες στρατιωτικοί: Αυτός είναι ο λόγος που παραμένουν κρατούμενοι εδώ και 50 ημέρες

Έλληνες στρατιωτικοί | Ειδήσεις: Σε ένα ατέρμονο παιχνίδι νεύρων απέναντι στην Ελλάδα επιδίδεται η Τουρκία, με αφορμή την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι εδώ και 50 ολόκληρες ημέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, στην Αδριανούπολη, χωρίς να έχει στοιχειοθετηθεί εναντίον του καμία σαφής κατηγορία και με δεδομένη πλέον την έκθεση της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (Jandarma) που βρήκα «καθαρά» τα κινητά τους τηλέφωνα.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΟΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗΛΕΦΩΝΑ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Σύμφωνα με σημερινό (19/04/2018) δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», η σχετική έκθεση παραλήφθηκε από την Εισαγγελία της Αδριανούπολης και ήδη έχει περιληφθεί στο φάκελο της δικογραφίας.

Ωστόσο, οι τουρκικές Αρχές επιμένουν να δίνουν διαστάσεις «θρίλερ» σε ό,τι αφορά το τρίτο υπηρεσιακό κινητό που είχαν επάνω τους ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο ΕΠ.ΟΠ. λοχίας, Δημήτρης Κούκλατζης και υπό το πρόσχημα αυτό κρατούν ανοικτή ακόμη τη δικογραφία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η στρατοχωροφυλακή της γείτονος δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να διαβάσει το κινητό που ανήκει στον Ελληνικό Στρατό και είχαν μαζί τους οι δύο Έλληνες, καθώς διαθέτει ειδικό λογισμικό προστασίας, το οποίο δεν έχουν καταφέρει ακόμη να «σπάσουν» οι Τούρκοι ειδικοί.

Υπό το πρίσμα αυτό, σύμφωνα, πάντα, με το «Έθνος», μετέβησαν στις φυλακές της Αδριανούπολης οι δύο Τούρκοι δικηγόροι της ελληνικής πλευράς, ο Χακάν Γιαλτσιντούκ και η Σελίν Οζέλ, οι οποίοι ζήτησαν περαιτέρω λεπτομέρειες από τους δύο στρατιωτικούς για την ηλεκτρονική υπηρεσιακή συσκευή που βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων, ώστε να… τρέξει με πιο γοργούς ρυθμούς η έρευνα.

Οι δύο συνήγοροι ανέφεραν, μάλιστα, στην εφημερίδα ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν και να συνεργαστούν με τις τουρκικές Αρχές ανά πάσα στιγμή, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης της υπηρεσιακής συσκευής.

Εμπόδιο οι πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από το Militaire.gr, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία δεν φαίνεται να ευνοεί την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό: Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, υπάρχει περίπτωση το καθεστώς Ερντογάν να «χρησιμοποιήσει» την υπόθεση αυτή εν όψει της προεκλογικής περιόδου στη γείτονα και να επιδοθεί σε ένα σόου άνευ προηγουμένου, το οποίο θα έχει ως στόχο να ξεσηκώσει το εκλογικό ακροατήριο του κυβερνώντος Ισλαμιστικού Κόμματος (AKP).

Και το χειρότερο όλων είναι πως η κυβέρνηση του «Σουλτάνου» δείχνει να γράφει στα... παλαιότερα των υποδημάτων της τις εκκλήσεις της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων.

Γιούνκερ εναντίον Τουρκίας: Γελοίοι οι ισχυρισμοί σας για τους Έλληνες στρατιωτικούς

juncker

Είναι χαρακτηριστική η οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, την οποία προκάλεσαν την Τετάρτη (18/04/2018) οι θέσεις του καθεστώτος Ερντογάν, ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο ΕΠ. ΟΠ. λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης που εξακολουθούν να κρατούνται για 49η ημέρα στις φυλακές της Αδριανούπολης, συνιστούν απειλή για την Τουρκία.

Φανερά εκνευρισμένος και απαντώντας σε παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, όπως του Δημήτρη Παπαδημούλη και του Νότη Μαριά, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε: «Όσον αφορά το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, αξιωματικό και υπαξιωματικό, που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, τα είπα αυτά και στη Βάρνα, παρουσία του Προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου. Είπα ότι δεν θα το δεχτούμε, και είπαμε ότι πριν από το ορθόδοξο Πάσχα θέλαμε να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι γελοίο να λέμε ότι δυο Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία. Είναι γελοίο».

Την αυστηρότατη παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν επικρότησε, παράλληλα, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος αμέσως μετά τη δήλωση του κ. Γιούνκερ είπε: «Ευχαριστώ κ. πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όσον αφορά τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς, συμφωνώ με την άποψή σας».

Διαβάστε σχετικά:

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση του κ. Γιούνκερ, έγινε κατόπιν των εισηγήσεων που είχαν κάνει οι Έλληνες ευρωβουλευτές, Δημήτρης Παπαδημούλης και Νότης Μαριάς, στις 22 και 23/03/2018, οπότε κι έθιξαν εκ νέου το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε απευθυνόμενος στο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ότι το ορθόδοξο Πάσχα πέρασε δίχως να έχουν απελευθερωθεί οι δύο Έλληνες αξιωματικοί. Τόνισε επίσης ότι οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν ομόφωνα την Πέμπτη (19.04.2018) ζητώντας από τη κυβέρνηση Ερντογάν την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών οι οποίοι φύλαγαν τα ευρωτουρκικά σύνορα.

«Ζητούμε από σας, όχι απλώς θετικές δηλώσεις, αλλά πιέσεις, πρωτοβουλίες και μέτρα, έτσι ώστε οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή πολιτική και τα Ευρωπαϊκά σύνορα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επιστρέψουν άμεσα στην πατρίδα τους, το ελληνικό στράτευμα και τις οικογένειές τους. Δεν το ζητά αυτό μόνο η Ελλάδα, το ζητά ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό πρέπει να το δείξετε εσείς, κ. Τουσκ και κ. Γιούνκερ, με κλιμάκωση των πιέσεων», είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Τέλος, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, σημείωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν: «Πρέπει να γίνει διακοπή των διαπραγματεύσεων, πρέπει να γίνει πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πρέπει να γίνει εμπάργκο στα αγροτικά τουρκικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. […] Ναι κ. Γιούνκερ, αυτό πρέπει να κάνετε. Δεν μπορεί να χαϊδεύετε τη Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν δεν καταλαβαίνει από λόγια...».

Νίκος Μητρετώδης: «Ευχαριστούμε»

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη, Νίκος, ευχαρίστησε μέσω του «Έθνους» τους κυρίους Γιούνκερ και Ταγιάνι για τις παρεμβάσεις τους, αλλά και τους δύο Έλληνες ευρωβουλευτές, Παπαδημούλη και Μαριά.

«Νιώθουμε δικαιωμένοι τόσο από τη δήλωση Γιούνκερ και Ταγιάνι όσο και από την παρέμβαση των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Τους ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση και τη βοήθειά τους. Στέκονται δίπλα μας», είπε ο Νίκος Μητρετώδης.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς




Σχετικές ειδήσεις