ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό ώρα μηδέν: Ποια ονόματα «κάηκαν» και ποια «παίζουν» ακόμα – Όλο το παρασκήνιο

Σκοπιανό ώρα μηδέν: Ποια ονόματα «κάηκαν» και ποια «παίζουν» ακόμα – Όλο το παρασκήνιο

Σε τεντωμένο σκοινί οι συνομιλίες Ελλάδας και Σκοπίων - Αδιέξοδο και… νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες – Δέχονται το erga omnes οι Σκοπιανοί αλλά μόνο για το «Μακεδονία του Ίλιντεν» - Πώς απάντησε η Ελλάδα

Σε διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με τις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω.

Οι Σκοπιανοί φαίνεται πως τα θέλουν όλα δικά τους και παρά τις προσπάθειες της Ελλάδας και τη διάθεση για λύση, επιμένουν στην αδιάλλακτη στάση οδηγώντας τις συνομιλίες σε επικίνδυνα αδιέξοδα.

Μετά τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς, φαίνεται πως οι ελπίδες για λύση λιγοστεύουν και όλα πλέον είναι στον… αέρα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως η στάση των γειτόνων έχει αρχίσει να εκνευρίζει την ελληνική πλευρά.

Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει την ανάγκη να επιδείξει πραγματισμό η πλευρά των Σκοπίων, κάτι το οποίο δεν είδε – για μια ακόμη φορά - η ελληνική κυβέρνηση στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

«Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση» ξεκαθάρισε ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του, των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ κάνοντας μια αποτίμηση της προόδου που επετεύχθη στην διάρκεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα για το ονοματολογικό στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό των Σκοπίων στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς:

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η ονομασία ουσιαστικά είναι το μοναδικό από τα θέματα που παραμένει ανοιχτό, ενώ για όλα τα υπόλοιπα έχει υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Σκοπιανοί φαίνεται πως «υποχωρούν» στο θέμα της μια ονομασίας έναντι όλων (erga omnes). Ωστόσο, επισημαίνουν πως αυτό το δέχονται μόνο για την ονομασία «Ιλιντενσκα Μακεντόνια», δηλαδή Μακεδονία του Ίλιντεν. Τη συγκεκριμένη ονομασία εντούτοις, απορρίπτει η ελληνική πλευρά και επαναφέρει ξανά στο τραπέζι τα ονόματα που «παίζουν» εδώ και καιρό.

Πρόκειται για τα:

  • Άνω Μακεδονία,
  • Νέα Μακεδονία,
  • Βόρεια Μακεδονία,
  • Μακεδονία του Βαρδάρη

Ενδεικτικό της κρισιμότητας που χαρακτηρίζει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις, αλλά και του ότι απέχουν πολύ λίγο από την τελική συμφωνία, είναι ότι τη Δευτέρα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντήσει ξανά τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.

Στόχος, να βρεθεί κοινός τόπος στις συνομιλίες και να προχωρήσουν οι συζητήσεις για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο πιέζουν ασφυκτικά οι Αμερικανοί.



Σχετικές ειδήσεις