ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνας ο νεκρός στο Norman Atlantic

Έλληνας ο νεκρός στο Norman Atlantic

Τραγική τροπή πήρε το θρίλερ της διάσωσης των επιβατών του οχηματαγωγού «Norman Atlantic» που τυλίχθηκε στις φλόγες, νωρίς το πρωί της Κυριακής (28/12) στα ανοιχτά της Κέρκυρας, καθώς ένας Έλληνας έχασε τη ζωή του- Πιέσεις των Ιταλών να ρυμουλκηθεί στο Πρίντεζι (αντί στην πολύ πιο κοντινή Αλβανία) το πλοίο, το οποίο έχει πάρει κλίση 7 μοιρών - Με προβλήματα η ρυμούλκησή του.

Την ίδια ώρα, με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης την επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η φωτιά συνεχίζει να καίει στο πλοίο, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ενώ όπως ανέφερε ο γ.γ. των επαγγελματιών οδηγών φορτηγών, Μάκης Δερμάτης, στο πλοίο υπάρχουν 25 βυτιοφόρα με λάδι, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση.

Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες διασωθέντων, υπάρχουν φόβοι ότι παγιδευμένοι επιβάτες βρίσκονται στο γκαράζ του πλοίου, καθώς κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους επειδή δεν επαρκούσαν οι καμπίνες. Κάτι που διέψευσαν στόσο στελέχη της ΑΝΕΚ και του υπουργείου Ναυτιλίας.

Όπως σημειώνει, πάντως, εκπρόσωπος της εταιρίας, η κατάσταση στο Norman Atlantic παραμένει ελεγχόμενη. Στο πλοίο υπάρχει μόνο καπνός και πραγματοποιείται μία νέα επιχείρηση από πλοίο ανοιχτού τύπου που έχει προσεγγίσει το σημείο προκειμένου να παραλάβει με ανεμόσκαλες και τους υπόλοιπους επιβάτες του.

Στο μεταξύ, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Spirit of Piraeus» αποδεσμεύτηκε από την επιχείρηση διάσωσης και μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες κατευθύνεται προς το λιμάνι Πρίντεζι της Ιταλίας. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο πρώτος μηχανικός του πλοίου (διαβάστε τη συγκλονιστική μαρτυρία του), όχι όμως και ο καπετάνιος που παραμένει στο πλοίο.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των υπολοίπων επιβατών από το φλεγόμενο πλοίο συνεχίζεται από τα εναέρια μέσα κανονικά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του λιμενικού, Νίκο Λαγκαδιανό. ο οποίος ενημέρωσε επίσης ότι σε αυτήν συμμετέχουν ένα ελικόπτερο super puma της πολεμικής αεροπορίας και τρία ιταλικά, ενώ παραμένουν δεσμευμένα στη θαλάσσια περιοχή, 9 παραπλέοντα πλοία. Η φρεγάτα, δε, «Ναβαρίνο» θα φτάσει στο σημείο που εξέπεμψε SOS το «Norman Atlantic» τα ξημερώματα της Δευτέρας (29/12).

Δείτε νέες φωτογραφίες και βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου που έδωσε στη δημοσιότητα το Ιταλικό Ναυτικό.

Οι ιταλικές Αρχές επιμένουν ωστόσο ότι το Νorman Αtlantic πρέπει να μεταφερθεί στο Πρίντεζι αντί της Αλβανίας. Το πρόβλημα την τελευταία ώρα έγκειται στη ρυμούλκηση του πλοίου, η οποία και καθυστερεί τρομερά μιας και υπάρχουν μεγάλα κύματα στην περιοχή, με αποτέλεσμα να σπάνε οι κάβοι. Έτσι, η όποια προσπάθεια διάσωσης γίνεται μόνο με τα εναέρια μέσα, τα οποία όμως συγκεντρώνουν λίγους κάθε φορά επιβάτες. 'Oπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, τα ατσάλινα νήματα του ρυμουλκού που είχαν γαντζώσει το πλοίο, έσπασαν ξανά και αντικαταστάθηκαν με καινούρια, σε μια νέα προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου.

Έλληνας ο νεκρός επιβάτης

Την τραγική είδηση μετέδωσε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera στη διαδικτυακή της έκδοση και επιβεβαιώθηκε αργότερα από το ενιαίο κέντρο έρευνας της Ρώμης που συντονίζει την επιχείρηση.

Ο Γιώργος Δούλης έχασε τη ζωή πέφτοντας στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, αφού εγκλωβίστηκε στη γλύστρα του πλοίου, στην προσπάθειά του να φτάσει σε σωστική λέμβο. Μαζί του ήταν μάλιστα εγκλωβισμένη και η γυναίκα του, η οποία ωστόσο διεσώθη και μεταφέρθηκε ασφαλής στο Πρίντεζι. Το άτυχο ζευγάρι βρισκόταν στην Ελλάδα για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές...

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους Ιταλούς, ο αριθμός των διασωθέντων ανέρχεται στους 190, ενώ οι ελληνικές Αρχές κάνουν λόγο για 178 και δύο τραυματίες. Μεγάλος αριθμός επιβατών απομακρύνθηκε αρχικά με σωστική λέμβο και στη συνέχεια με τη συνδρομή ιταλικών ελικοπτέρων. Σημειώνεται ότι η ευρύτατη επιχείρηση διάσωσης συντονίζεται από το ενιαίο κέντρο έρευνας που βρίσκεται στη Ρώμη.

diasostes

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος κ. Λαγκαδιανός: «Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες σε μια δύσκολη επιχείρηση τεράστιας δυσκολίας και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 7 μποφόρ με επιδείνωση» και πρόσθεσε ότι οι «εναέριες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν κανονικά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας αν χρειαστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια το πλοίο έχει πάρει κλίση 7 μοιρών λόγω των νερών που έχουν πέσει στο πλοίο από την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Την πληροφορία αυτή ανέφερε νωρίτερα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και επιβάτης του πλοίου.

Δείτε σε βίντεο τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του πλοίου και το δραματικό μήνυμα κινδύνου του καπετάνιου για βοήθεια.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τους διασωθέντες που βρίσκονται στο πλοίο «Aby Jeanette».

«Ακατάλληλο το Norman Atlantic για να ταξιδέψει»

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα που είχε εξετάσει το πλοίο, το οχηματαγωγό, δεν είχε κριθεί κατάλληλο για να ταξιδέψει. Σε πιστοποιητικό μάλιστα που είχε εκδώσει το Λιμεναρχείο Πατρών στις 19 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνονται συστάσεις για πλήθος προβλημάτων και δυσλειτουργιών στο οχηματαγωγό Norman Atlantic.

Ειδικότερα, στις δυσλειτουργίες που εντοπίστηκαν περιλαμβάνονται προβλήματα σε φωτεινές ενδείξεις συναγερμού, σε θύρα στεγανοποίησης, σε συστήματα διάσωσης, καθώς και στη στεγανότητα του πλοίου.

Παράλληλα, στο συγκεκριμένο ταξίδι φέρεται να ήταν και υπερφορτωμένο.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες σε Μέσα ενημέρωσης, περί προβλήματος και παρατηρήσεων εγγράφου από το λιμεναρχείο Πάτρας, ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ ανέφερε πάντως ότι το «Νorman Αtlantic» είχε όλα τα πιστοποιητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, ενώ δεν είχε διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα στα συστήματα ασφαλείας και συναγερμού του πλοίου.

1

Το χρονικό της τραγωδίας

Το υπό ιταλική σημαία πλοίο Norman Atlantic αναχώρησε από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και μετέφερε συνολικά 422 επιβάτες (234 εκ των οποίων Έλληνες), 222 οχήματα και 56 άτομα πλήρωμα.

Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ του πλοίου τα ξημερώματα υπό αδιευκρίνιστη αιτία.

img

Παραπλέοντα πλοία επιχείρησαν να σχηματίσουν «κλοιό» γύρω από το φλεγόμενο Norman Atlantic, προκειμένου να γίνει ασφαλής αποβίβαση όλων των επιβατών.

Στο σημείο έσπευσαν αρχικά ρυμουλκό πλοίο και πυροσβεστικά σκάφη, ένα από την Ηγουμενίτσα και δύο από την Ιταλία, προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά με συνεχείς ρίψεις νερού.

Στην περιοχή ωστόσο επικρατούσαν έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δυσκόλεψαν την προσέγγιση του πλοίου και τη διάσωση των επιβατών.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες των επιβατών

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μιας επιβάτιδας που διασώθηκε νωρίτερα από το πλοίο Νόρμαν Ατλάντικ. «Άνοιξε ο σύζυγός μου την πόρτα της καμπίνας και είδε πολύ καπνό. "Κάτι συμβαίνει, ντυθείτε να φύγουμε" μας είπε. Μόλις βγήκαμε έξω επικρατούσε πανικός. Κανείς δεν μας βοήθησε. Το πάτωμα καιγόταν, ήταν κατακόκκινο από την φωτιά. Ανεβήκαμε σε σωσίβια λέμβο και έτσι σωθήκαμε. Ήταν και μικρά παιδιά μέσα, παλεύαμε με τα κύματα. Τα πατώματα ήταν κατακόκκινα», ανέφερε.

Σε άλλη μαρτυρία, μία ακόμη επιβάτης του πλοίου τόνισε: «Έχουμε ξεπαγιάσει», ενώ λίγο μετά, το φως της δημοσιότητας είδαν επίσης οι πρώτες εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης δύο γυναικών και τριών παιδιών.

Σχετικές ειδήσεις