Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Norman Atlantic: Βρέθηκαν τρεις ακόμη νεκροί στο πλοίο

Newsbomb

Οι σοροί τριών ακόμη θυμάτων εντοπίστηκαν στο πλοίο «Norman Atlantic», ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους οκτώ - Φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους.

 

Η ιταλική ακτοφυλακή έκανε λόγο για δύο ακόμη νεκρούς, ενώ λίγο αργότερα, η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι ενημέρωσε και για τρίτο, λίγη ώρα αφού είχε γίνει γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των επιβατών που είχαν απομείνει στο πλοίο, το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, αν και δεν επιβεβαιώνεται (αλλά ούτε διαψεύδεται) από τις ιταλικές Αρχές, «πυροδοτούνται» φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους.

Την ίδια ώρα πάντως, ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Μαουρίτσιο Λούπι, μπορεί να επιβεβαίωσε ότι οι νεκροί από τη ναυτική τραγωδία ανέρχονται σε 8, ωστόσο σημείωσε πως έχουν διασωθεί 427 άτομα!

Ο Λούπι υποστήριξε ότι 427 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τα 56 μέλη του πληρώματος, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην ξηρά ή σε άλλα πλοία.

Σημειώνεται ότι στον κατάλογο των επιβαινόντων περιλαμβάνονταν 478 ονόματα, εκ των οποίων οι 422 επιβάτες, όμως ο υπουργός σημείωσε ότι οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

«Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για αγνοούμενους», επέμεινε ο υπουργός, εξηγώντας ότι ορισμένοι από τους διασωθέντες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβαινόντων. «Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιβατών», κατέληξε.

Σύμφωνα, δε, με την υπουργό Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι, οι έρευνες στο πλοίο θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Από την πλευρά του πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι όλοι οι επιβάτες του «Norman Atlantic» μεταφέρθηκαν στο πλοίο «San Giorgio» του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτή τη στιγμή, στο πλοίο έχει μείνει μόνο ο καπετάνιος μαζί με τέσσερα μέλη του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και τα τελευταία μέλη του πληρώματος, τα οποία παρέμεναν για την πραγματοποίηση ελέγχων, εγκατέλειψαν το «Norman Atlantic».

Το πλοίο «San Giorgio» αναμένεται να μεταφέρει τους διασωθέντες στο λιμάνι του Πρίντεζι έως το βράδυ.

Στο μεταξύ, οι Εισαγγελίες του Μπάρι και του Πρίντεζι ξεκίνησαν έρευνα, προκειμένου να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του τραγικού συμβάντος. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η ιταλικές Αρχές επέμειναν να ρυμουλκηθεί το Norman Atlantic έως τις ακτές της Απουλίας, παρά το αίτημα της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ, να ρυμουλκηθεί το πλοίο στο πλησιέστερο λιμάνι.

Πάντως, η πρόγνωση για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή μεταξύ Αδριατικής και Ιονίου, για τις επόμενες ώρες, συνεχίζει να είναι ανησυχητική, με φουρτουνιασμένη θάλασσα και ανέμους έως 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Παρά τις καιρικές συνθήκες, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή, από εναέρια μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την αποδέσμευσή τους από την επιχείρηση διάσωσης. Στην επιχείρηση συμμετέχουν δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα που θα αντικατασταθούν σταδιακά από δύο ελικόπτερα AB- 205 της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο ελικόπτερα NH- 90 του Στρατού Ξηράς, δύο ελικόπτερα S- 70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και το S- 70 της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ. Στην Κέρκυρα, παραμένει σε λειτουργία το Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Μέσων, υπό τον διοικητή της αεροπορικής βάσης του Ακτίου.

Έλληνες διασωθέντες αναμένεται να φτάσουν στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας γύρω στις 19:00. Νωρίτερα σήμερα, ελικόπτερο «Sikorsky» του Πολεμικού Ναυτικού παρέλαβε 9 Έλληνες επιβαίνοντες από το «Norman Atlantic», εκ των οποίων δύο μεταφέρθηκαν σε ελικοφόρο πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι υπόλοιποι επτά μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα. Οι τέσσερις φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες και οι υπόλοιποι τρεις έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Κέρκυρας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης, το επιβατηγό πλοίο «Cruise Europa», είχε αποδεσμευτεί, ώστε να μεταφέρει 69 άτομα σε Ανκόνα, Πάτρα και Ηγουμενίτσα, με βάση τις λίστες διασωθέντων που καταρτίζουν οι ιταλικές αρχές.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους επτά. Μέχρι στιγμής, οι συνθήκες θανάτου παραμένουν αδιευκρίνιστες, όπως και η ταυτότητα και εθνικότητα των νεκρών, εκτός από μία περίπτωση. Ο πρώτος θάνατος που επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου, επήλθε όταν ένας 67χρονος Έλληνας, στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει το πλοίο, τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών.

Για τους τέσσερις θανάτους, οι οποίοι ανακοινώθηκαν νωρίτερα, είχε μιλήσει σε Ιταλούς δημοσιογράφους στο Μπάρι νωρίτερα Τούρκος διασωθείς: «Είδα μπροστά μου τέσσερις νεκρούς. Τους είδα με τα μάτια μου. Είμαι απολύτως βέβαιος», δήλωση την οποία μετέδωσε και το ιταλικό πρακτορείο Ansa.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΩΘΕΙ


Διαβάστε όλες τις εξελίξεις ΕΔΩ.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr